Η λίστα φαρμάκων δεν είναι πανάκεια

Οι ανακοινώσεις έγιναν μέσα σε κλίμα έντασης, καθότι αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας. Επιπλέον, πολλά από τα μέτρα αυτά είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση (πχ. ανακοστολόγηση φαρμάκων, χορήγηση ακριβών φαρμάκων, νοσοκομειακή συσκευασία κ.λπ.).
Ειδικότερα τα μέτρα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής περιλαμβάνουν:
1. επαναφορά της λίστας φαρμάκων
2. μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νοσοκομεία για την αγορά των σκευασμάτων
3. νοσοκομειακές συσκευασίες για όλα τα φάρμακα
4. ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχο σύστημα του ΕΟΦ.
5. σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την υλοποίηση της λίστας φαρμάκων
6. πάγωμα τιμών στα φάρμακα για τα οποία ζητήθηκε αύξηση
7. επανατιμολόγηση 6.000 κυκλοφορούντων φαρμάκων με το 1ο νέο δελτίο τιμών να ανακοινώνεται στις αρχές του 2010
8. αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Σήμερα τα αντίγραφα φάρμακα τιμολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτότυπων. Πλέον θα τιμολογούνται όπως και τα πρωτότυπα, δηλαδή με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών σε τρεις χώρες της ΕΕ.
9. μείωση τιμών για τα 89 ακριβά φάρμακα τα οποία διατίθενται σήμερα μόνο από τα νοσοκομεία, ενώ με το νέο σύστημα θα μπορούν οι ασθενείς να τα αγοράζουν και από τα φαρμακεία.
10. ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου των συνταγών για όλα τα Ταμεία από 1ης Μαΐου του 2010.
Όμως η συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών δεν επιτυγχάνεται με λίστες φαρμάκων, λίστες που στρέφονται κατά της άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε απαραίτητα φάρμακα και αποτελούν άλλοθι για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Άλλωστε, η λίστα φαρμάκων που είχε εφαρμοστεί επί ΠΑΣΟΚ μόνο τη φαρμακευτική δαπάνη δεν συγκράτησε. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της λίστας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιρειών και συνέχισε ο καλπασμός της δαπάνης. Επιπλέον, ενισχύθηκε η υποκατάσταση φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων από νεώτερα και ακριβότερα με μοναδικό αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών.
Εξάλλου ο νέος τρόπος τιμολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων (generics) θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα και επομένως θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές μονάδες παραγωγής. Η προώθηση των generics, τονίζουν ειδικοί, θα επιτευχθεί μόνο με την παροχή κινήτρων για τη συνταγογραφία τους.
Η εμμονή στο πάγωμα τιμών σε πολύ φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα θα λειτουργήσει προς όφελος των νέων και ακριβών φαρμάκων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο παρελθόν φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα αποσύρθηκαν από την αγορά και εισήχθησαν σε πολλαπλάσια τιμή από το ΙΦΕΤ, έως και 1.000%.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υλοποιήσει αμέσως την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις προμήθειες που αφορούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα κ.λπ.) που συστήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 3790/2009.
Η απόφαση αυτή αφορά την εφαρμογή ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Στόχο του συστήματος αποτελεί ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, η καταπολέμηση της σπατάλης και η αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου.
Επιπλέον, η διασύνδεση και συλλειτουργία του συστήματος με πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της διαδικασίας προμήθειας, διαχείρισης και κατανάλωσης των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού.


Σχολιάστε εδώ