Η κ. Κατσέλη

Η συνέπεια της Λούκα Κατσέλη στη σοσιαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων και η εμμονή της στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ενοχλούν αναλυτές που κινούνται στη λογική της υποταγής άνευ όρων στη λειτουργία των αγορών. Μάλιστα, πριν ακόμα αναλάβει υπουργός Οικονομίας δημοσιεύτηκε πλήθος αιχμηρών σχολίων εναντίον της, με στόχο την απαξίωσή της. Όμως οι απόψεις της κ. Κατσέλη επικράτησαν προεκλογικά στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου και αποτέλεσαν βασικό πυλώνα του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.
•Ως υπουργός η Λούκα Κατσέλη με το καλημέρα κλήθηκε να διαχειριστεί στο Λιμάνι την απεργία των εργαζομένων και την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση της κινεζικής Cosco. Και πάλι άκουσε τα εξ αμάξης, αλλά και πάλι κατάφερε σε συνεργασία με τον κ. Ανωμερίτη να επιλύσει το πρόβλημα. Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομίας σε χρόνο ρεκόρ πρόλαβε να φέρει δύο νομοσχέδια στη Βουλή, και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα στην αγορά – και οσονούπω έρχεται το νομοσχέδιο για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών. Και τα τρία αυτά νομοσχέδια διαπνέονται από τη σοσιαλιστική λογική και λειτουργούν θετικά για τις λαϊκές τάξεις.
•Η κ. Κατσέλη βαδίζει με συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή, που λέει ότι το ζητούμενο είναι «η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση της οικονομικής πίτας, από την οποία θα προκύψει η δημοσιονομική εξυγίανση». Πρόκειται για στρατηγική, που συγκρούεται με την αντίστοιχη νεοφιλελεύθερη που λέει ότι «με φόρους, περικοπές δαπανών και περικοπές μισθών θα έρθει η δημοσιονομική εξυγίανση». Ασφαλώς το μεγάλο στοίχημα για την κ. Κατσέλη είναι οι «δέσμες» πολιτικών μέτρων που θα προωθήσει να φέρουν την πολυπόθητη αναθέρμανση της οικονομίας. Θα δούμε…


Σχολιάστε εδώ