ΕΡΤ: Ούτε αλλάζουμε (;) ούτε βουλιάζουμε

Είναι φανερό πως, παρότι διαθέτει όλα τα στοιχεία για την «κακοδιαχείριση» και τη «σπατάλη» – κατηγορίες που μόλις πριν από μερικούς μήνες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βροντοφώναζαν στα έδρανα της Βουλής-, δίνει «συχωροχάρτι» σε όλα τα πεπραγμένα προηγούμενων ετών.
Επιλέγει τις γενικόλογες αναφορές για την κατάσταση, αντιμετωπίζοντάς την ως «φήμες», καθώς «δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν χωρίς στοιχεία».
Στο διά ταύτα; Μαστίγιο και καρότο. Αφήνει προσωρινά μεν, αλλά με σημαντικές αρμοδιότητες, όλα τα παλιά πρόσωπα που καθόρισαν τις δομές και τις δράσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων, τμημάτων κ.λπ. και έφεραν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.
Περιμένει μάλιστα τις εισηγήσεις τους για το μέλλον της εταιρείας, σε μια κατεύθυνση που, παρά την πολιτική περιγραφή του στόχου, παραμένει θολή και δυσδιάκριτη μέσα στο πλέγμα οργανωτικών δομών και διαπλεκόμενων στόχων. Με την οικεία στους πολιτικούς μέθοδο της αναβολής για το άμεσο μέλλον των πιεστικών προβλημάτων, είναι φανερό πως η ΕΡΤ θα αντιμετωπιστεί ως γνήσια κρατική τηλεόραση επειδή κατά τον υπουργό, αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόσωπο της κυβέρνησης.
Ο ενημερωτικός χαρακτήρας λοιπόν θα ενισχυθεί με κάθε είδους δράσεις και εκπομπές, από διαφορετικά προφανώς πρόσωπα, που θα πάνε στην Αγία Παρασκευή όταν λήξει η περιπέτεια των ακριβών συμβολαίων, των μεγάλων αμοιβών και των δεκάδων συμβούλων.
Αυτά θα λήξουν, σαφές το μήνυμα. Ποιο όμως είναι το μοντέλο για την ΕΡΤ; Μια μικρή και ευέλικτη κρατική τηλεόραση που θα περνάει το μήνυμα της κυβέρνησης σε επίπεδο ενημέρωσης και θα προβάλλει περιορισμένης ευθύνης και εμβέλειας προγράμματα πολιτισμού και εκπαίδευσης και δεν θα μπαίνει στο μάτι των ιδιωτικών καναλιών;
Η επίκληση του καταστατικού στόχου της ΕΡΤ, όπως αυτός καθορίστηκε το 1975, είναι ο πιο καλός τρόπος να αντιμετωπιστεί η πιεστική ανάγκη για ένα σαφές πολιτικό σχέδιο αναμόρφωσης της κρατικής τηλεόρασης.
Για να έχει τη θέση που της αξίζει όχι μόνο σήμερα, αλλά κυρίως αύριο.


Σχολιάστε εδώ