Επικαιρότητα

1

Το Νόμπελ Ειρήνης στέλνει στρατό στο Αφγανιστάν! Ο Πρόεδρος Ομπάμα, νομπελίστας της Ειρήνης για το 2009, έφτασε στην Ευρώπη αεροπορικώς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και μετέβη στο Όσλο για να παραλάβει το τρόπαιο. Κατά την ομιλία του παραδέχθηκε ότι παραλαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας του, είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεών της και η χώρα του ήδη πολεμάει σε δύο μέτωπα. Στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και το σχέδιο «ειρήνευσης» στο Αφγανιστάν με μια εντυπωσιακή αφετηρία: την αποστολή 30.000 αμερικανών στρατιωτών. Και κάλεσε και τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία εκεί. Στη συνέχεια, το 2010, θα προσπαθήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα να εμπεδώσουν την κυριαρχία του κράτους που κατασκεύασαν στο Αφγανιστάν, και από το 2011 θα αρχίσει η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη. Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν ειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον των ξένων, ενώ ο επικεφαλής τους Κάρι Γιουσούφ Αχμάντι δηλώνει ότι τώρα ο Ομπάμα θα δει να παρελαύνουν πολλά φέρετρα αμερικανών στρατιωτών (τηλεφωνική δήλωσή του στο γαλλικό πρακτορείο). Οι αναλυτές της διεθνούς πολιτικής προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν σε μια επονείδιστη αποχώρηση μόλις αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν να πετύχουν τον στόχο τους. Όπως το ίδιο συνέβη και με τους Ρώσους, που προηγήθηκαν των Αμερικανών στην προσπάθεια να καθυποτάξουν την κακοτράχαλη αυτή χώρα. Ο Ομπάμα κατηγορείται από τους αντιπάλους του ρεπουμπλικανούς ότι έπεσε στο σφάλμα να προαναγγείλει την αποχώρηση, γεγονός που θα εκμεταλλευτούν οι Ταλιμπάν και θα εντείνουν τον αγώνα τους για να βγουν κερδισμένοι στη φάση της αποχώρησης. Η απάντηση του Ομπάμα στις κατηγορίες αυτές είναι ότι οι ΗΠΑ, με την αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας εκεί, θα μπορέσουν μέσα στο 2010 να κάμψουν την αντίσταση των Ταλιμπάν ώστε από τον Ιούλιο του 2011 να αρχίσει η αποχώρηση των Αμερικανών. Τελικά το Αφγανιστάν εξελίσσεται σε Βιετνάμ για τον Ομπάμα.

2
Εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε εκτός νόμου το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κουρδικό κόμμα τίθεται εκτός νόμου και διαλύεται. Αυτήν τη φορά όμως οι κατηγορίες εναντίον του κουρδικού κόμματος ήσαν βαριές και έγιναν δεκτές από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτές ήταν: α) Η επαφή του κόμματος με τρομοκρατική οργάνωση, που μετετράπη σε πυρήνα των δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας της Τουρκίας. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση όμως δεν κατονομάζεται στην απόφαση του δικαστηρίου. β) Κρίθηκε το κόμμα αυτό ένοχο για διασυνδέσεις με αντάρτες του PKK.
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε εξέγερση των κούρδων κατοίκων της ανατολικής Τουρκίας. Βέβαια η διάλυση ενός κόμματος με νόμιμη δραστηριότητα προδίδει το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στην Τουρκία. Και όμως, δεν είναι αυτό μόνον που αφαιρεί από τη γειτονική χώρα τη δημοκρατική ιδιότητα του πολιτεύματός της. Η συμπεριφορά του τουρκικού κράτους απέναντι στις μειονότητες υπήρξε εγκληματική, που ξεκινούσε από βασανιστήρια και δημεύσεις περιουσιών μέχρι και γενοκτονίες (Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, Αρμενίων κ.λπ.). Παρά ταύτα η Τουρκία είναι το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πριν από μερικές ημέρες ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Ο Ομπάμα, όπως και ο Μπους, θέλουν με κάθε θυσία να καταστήσουν την Τουρκία περιφερειακή δύναμη. Και παραγνωρίζοντας την ιστορία της χώρας αυτής, νομίζουν ότι η Τουρκία θα πολεμήσει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτόν οι ΗΠΑ προωθούν τις εκάστοτε επιδιώξεις της τουρκικής ηγεσίας. Όπως, για παράδειγμα, την ένταξή της στην ΕΕ, τη νομιμοποίηση της κατοχής της βόρειας Κύπρου, τις αντιδημοκρατικές και αντιανθρωπιστικές συμπεριφορές της στις μειονότητες και στις γειτονικές της χώρες. Εξάλλου η ΕΕ βλέπει την Τουρκία σαν μια αγορά 60.000.000 καταναλωτών κοινοτικών προϊόντων. Έτσι, η Τουρκία με την εκμετάλλευση της γεωπολιτικής της θέσης και της ισχυρής καταναλωτικής αγοράς της εξασφαλίζει προνόμια εις βάρος των γειτονικών της κρατών. Τώρα οι όροι έχουν αντιστραφεί. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια της Τουρκίας! Και είναι φανερή η προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν κάθε τουρκική απαίτηση.


Σχολιάστε εδώ