Εξεταστικές με το «ok» και των δύο

Αίσθηση που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι στο αρχικό πακέτο δεν περιλαμβανόταν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν υποχρεώθηκε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει λίγο αργότερα τη σχετική πρόταση. Από τις τέσσερις υποθέσεις που θα διερευνηθούν από τη Βουλή, μία (Χρηματιστήριο) αφορά αποκλειστικά την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, δύο (Ομόλογα, Βατοπέδιο) τη Ν. Δημοκρατία και μία (Ζήμενς) τα δύο μεγάλα κόμματα. Η Ν. Δημοκρατία έσπευσε να συμφωνήσει με την κίνηση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας όμως ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει οι όποιες ενέργειες γίνουν «να λειτουργήσουν στο πεδίο των εντυπώσεων», πόσω μάλλον «να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».
Παρά τον προβληματισμό που επικρατεί στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων, γεγονός είναι ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Αντ. Σαμαράς δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τη διερεύνηση των συγκεκριμένων σκανδάλων. Αντιθέτως θα εμφανισθούν αποφασισμένοι να πατάξουν τη διαφθορά και να επιβάλουν τη διαφάνεια στον πολιτικό βίο. Επιπλέον όλα αφορούν περιόδους που οι ίδιοι δεν είχαν τα ηνία των κομμάτων τους, άρα και καμιά προσωπική ευθύνη για το χειρισμό αυτών των υποθέσεων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε το αίτημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς αυτό αναφέρεται στην περίοδο Σημίτη, οπότε ακόμη και αν προκύψουν νεότερα στοιχεία θα αφορούν στελέχη της λεγόμενης «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση τώρα της Ζήμενς υπάρχει μεν η δεδομένη (και ομολογημένη) εμπλοκή του Θ. Τσουκάτου, αλλά και αυτή η υπόθεση είναι «εποχής Σημίτη». Και ναι μεν ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ απειλεί με αποκαλύψεις όταν βρεθεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ωστόσο ότι κι αν πει, όσο επιβαρυντικό κι αν είναι αυτό, θα αφορά το… παλαιό ΠΑΣΟΚ.
Με την ίδια… άνεση (και αισιοδοξία) αντιμετωπίζει το θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών και ο Αντ. Σαμαράς θέλει να απαλλαγεί από το «βαρύ φορτίο» που του άφησε στην παράταξη η τελευταία κυβερνητική θητεία, στη διάρκεια της οποίας η Ν. Δημοκρατία έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που είχε έναντι του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον τα περισσότερα, αν όχι όλα τα στελέχη που είχαν εμπλακεί στα σκάνδαλα (Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος, Δούκας, Μπασιάκος κ.ά.) έχουν περιθωριοποιηθεί πολιτικά και δεν αποτελούν βαρίδια για το κόμμα. Ταυτόχρονα από τη Ρηγίλλης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «για όποιον προκύψουν ενοχοποιητικά και αδιάσειστα στοιχεία θα είναι τελειωμένος», δεν θα υπάρξει δηλαδή καμία ανοχή και για κανέναν. Όσο για τις γκρίνιες που διατυπώνονται από ορισμένα στελέχη για το ότι συμφώνησε με την Εξεταστική για τη «Ζήμενς», παράγοντες του κόμματος σημειώνουν πρώτον ότι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί (ενώ σε αντίβαρο έβαλε την υπόθεση του Χρηματιστηρίου). Σε αντίθετη περίπτωση θα έδειχνε ότι «κάτι φοβάται» και ότι με την άρνησή του επιχειρεί να συγκαλύψει ευθύνες στελεχών της Ν. Δημοκρατίας. Τώρα αν από την έρευνα της Βουλής βρεθεί εκτεθειμένη η Ντ. Μπακογιάννη (είχε… «τσουρουφλιστεί» όταν «έσκασε» το σκάνδαλο), το πολύ πολύ να καεί λίγο περισσότερο! Διαφορετικά θα είναι τα πράγματα αν προκύψουν στοιχεία για τον Κυρ. Μητσοτάκη: Θα του ζητηθεί αμέσως η παραίτηση από τη θέση του Τομεάρχη, υπογραμμίζουν από τη Ρηγίλλης.
Δρομολογούνται εξελίξης
Η απόφαση να ανοίξει συνολικά ο φάκελος των γαλάζιων και των πράσινων σκανδάλων ίσως δρομολογήσει εξελίξεις που θα έχουν σοβαρότατες παρενέργειες για τα δύο μεγάλα κόμματα.
Οι παρενέργειες αυτές ουσιαστικά σημαίνουν «αιματοχυσία» στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, δηλαδή απόδοση πολιτικών ευθυνών –καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα αδικήματα έχουν παραγραφεί– σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η υπόθεση του Χρηματιστηρίου θα ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ παλιούς λογαριασμούς, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον εκσυγχρονιστικό χώρο. Από τα πρόσωπα που εμμέσως ή ευθέως είχαν εμπλακεί ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει ούτως ή άλλως αποστάσεις εδώ και πολύ καιρό, από την πρώιμη φάση της αντιπολίτευσης, ενώ και με τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη, στο πλαίσιο των μεταξύ τους απόμακρων και ψυχρών σχέσεων, έχει δημιουργήσει απόσταση ασφαλείας. Άρα το όποιο ΠΑΣΟΚικό «αίμα» τρέξει μάλλον θα «ξεπλύνει» οριστικά τον κ. Παπανδρέου από τις εκκρεμότητες εκείνης της εποχής. Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγαν ότι, αν ανοίξει ο φάκελος του Χρηματιστηρίου, είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις και για τη ΝΔ, σε σχέση με την εμπλοκή γαλάζιων εταιρειών που είχαν εμφανιστεί στο σκάνδαλο των ομολόγων.
Στη ΝΔ τα πράγματα είναι πιο νωπά και γιʼ αυτό ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνίσει τη θέση του ως νέα ηγεσία απέναντι σε ό,τι επιβάρυνε το κόμμα του την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. Με δεδομένες τις αιχμές και από το εσωτερικό της ΝΔ για τις σχέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και για τις συνθήκες φυγής του Χρήστου Καραβέλα επί υπουργίας της στο Εξωτερικών, λαμβανομένης υπʼ όψιν και της «ψυχροπολεμικής» στάσης που τηρεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά μετά την εκλογή του, όταν ανοίξει ο φάκελος Ζήμενς ενδέχεται να ανοίξει μαζί και ένα ακόμα δύσκολο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο.


Σχολιάστε εδώ