Εξαργύρωσαν την απεργία στο λιμάνι με 69.000.000 ευρώ!

Αυτό αποκαλύπτεται μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η συμφωνία πλαίσιο που υπέγραψε με τους εργαζόμενους περιλαμβάνει και εθελουσία έξοδο όσων θέλουν από ένα μέχρι πέντε χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, με μπόνους, πλήρη σύνταξη και εφάπαξ! Το κόστος της εθελουσίας εξόδου αρχικά είχε υπολογιστεί σε 69 εκατ. ευρώ, αλλά με διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Ανωμερίτης το… κατέβασε στα 56 εκατ. ευρώ. Με το σχέδιο αυτό αναμένεται να αποχωρήσουν 300-350 εργαζόμενοι και μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 47. Η λήξη της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων παρατάθηκε μέχρι τις 28/2/2010.
Όλη η… φασαρία λοιπόν έγινε για να καλοπληρωθούν 300 ή 350 εργαζόμενοι που έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και η κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό των συνδικαλιστών τους παρότι το κράτος δεν έχει… μία, ψάχνει εναγωνίως για… δανεικά, η αγορά έχει… στεγνώσει και τα εκατομμύρια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ζουν με τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας!
Δηλαδή σε μια χώρα ουσιαστικά χρεοκοπημένη, κάποιοι αντί να μαζεύουν και το… ευρώ για να… βουλώσουν καμία τρύπα ετοιμάζονται να μοιράσουν εκατομμύρια για να πάρουν άμεσα (και με μπόνους παρακαλώ) παχυλές συντάξεις κάποιες εκατοντάδες εργαζόμενοι που ούτως ή άλλως ανήκουν στα… ρετιρέ του εργατικού δυναμικού της χώρας! Αν αυτό δεν είναι πρόκληση, ποιο είναι;
Φυσικά η ανακοίνωση του Γ. Ανωμερίτη ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς κάποιοι υπουργοί δήλωναν απερίφραστα ότι δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάμε από τον κόσμο θυσίες και από την άλλη να σπαταλάμε εκατομμύρια για να… βολευτούν ορισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη χωρίς να συμπληρώσουν πραγματικά χρόνια υπηρεσίας!
Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι τα Ταμεία δεν θα πληρώσουν… μία για την εθελουσία! Έπειτα απ’ αυτά μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και κυβερνητική πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες για να εκτονωθεί το κλίμα…
Μπροστά στον θόρυβο που δημιουργήθηκε και επειδή -προφανώς- είδε το… τσουνάμι της οργής που πλησίαζε, ο Γ. Ανωμερίτης έσπευσε την επομένη να ανασκευάσει τις δηλώσεις του διευκρινίζοντας ότι εφαρμόζει απλώς η κυβέρνηση τον νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή για εθελουσία έξοδο και υποστήριξε ότι:
«Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η οποία συντάχθηκε το 2008, η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους δυνητικά δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κ.λπ. σε 67 εκατ. ευρώ». Δηλαδή, κύριε Ανωμερίτη, να πανηγυρίσουμε κι από πάνω γιατί έχουμε και… κέρδος!
Οι διευκρινίσεις αυτές όχι μόνο δεν έπεισαν, αλλά ενέτειναν τις αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε ότι η κυβέρνηση διά του κ. Ανωμερίτη προκαλεί ακόμα περισσότερο, διότι:
1) Η σύμβαση εθελουσίας εξόδου ναι μεν προϋπήρχε, αλλά είχε λήξει και περιελάμβανε μόνο 47 άτομα. Τώρα γιατί παρατάθηκε ο χρόνος υποβολής αιτήσεων; Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους; Γιατί; Τώρα το… θυμήθηκαν ή τώρα έγιναν ευνοϊκές τροποποιήσεις που τους συμφέρουν;
2) Το ότι το κόστος επιβαρύνει τον ΟΛΠ δεν… λέει τίποτα, από τη στιγμή που ο ΟΛΠ ανήκει στο κράτος! Τα 50, τα 60 ή τα όποια εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν για να καλυφθούν άλλες επείγουσες ανάγκες ή να ανακουφιστούν άλλες κατηγορίες πολιτών που υποφέρουν από την κρίση.
Όπως έλεγαν ναυτιλιακοί παράγοντες, δεν υπάρχει ΟΛΠ, υπάρχει κράτος. Ο ΟΛΠ είναι κρατική εταιρεία και τα έσοδά του μπορούν να αξιοποιηθούν από το κράτος σε πολλές περιπτώσεις, αντί να χαραμιστούν για την εθελουσία έξοδο.
Το πόσους αφορά η εθελουσία έξοδος θα φανεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Ένα είναι σίγουρο: Τον αριθμό «300» δεν τον «έβγαλε» κανένας από την… κοιλιά του! Κάπου τον… βρήκαν. Έτσι δεν είναι, κ. Ανωμερίτη;
Η «αλχημεία» που κατεβάζει σε 56 εκατ. ευρώ το κόστος της εθελουσίας με το «κέρδος» των 11 εκατ. ευρώ… δεν λέει τίποτα, καθώς το βασικό ερώτημα είναι: Είτε 56, είτε 69, είτε 80 είναι τα εκατομμύρια που θα στοιχίσει η εθελουσία, δεν έχει άλλες ανάγκες το κράτος να τα διαθέσει και πρέπει να τα δώσει οπωσδήποτε στα… ρετιρέ;
Και τέλος όλοι στο Λιμάνι γέλαγαν με την… επισήμανση ότι αφού θα εισπράττουμε 30 εκατ. τον χρόνο νοίκι από την Cosco, θα έχουμε λεφτά για… εθελουσίες! Ποιος είπε ότι τα νοίκια της Cosco θα… πηγαίνουν σε εθελουσίες εξόδους και άλλα παρόμοια; Αν δεν έχει τι να τα κάνει τα χρήματα αυτά ο κ. Ανωμερίτης, ας ρωτήσει τον κ. Λοβέρδο ή τον κ. Παπακωνσταντίνου να του πουν… Εκείνοι σίγουρα θα έχουν!
Κάποιοι μάλιστα ανέφεραν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί τελικά η προκλητική εθελουσία έξοδος στον ΟΛΠ, δημιουργείται προηγούμενο και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων που θα διαπιστώσουν ότι οι εκβιασμοί… περνάνε και θα κάνουν τα ίδια και σε άλλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς του Δημοσίου!


Σχολιάστε εδώ