Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, επεσήμανε ότι «οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν από κοινού την ευθύνη να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. Καθώς ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα μέλος επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες, ιδιαίτερα όταν έχουν το ίδιο νόμισμα. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και το θέμα αυτό δεν πρέπει να το υπερτιμάμε. Υπάρχουν δημοσιονομικά ελλείμματα και σε άλλα κράτη, και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Μέρκελ και Σαρκοζί απέκλεισαν τη χρεοκοπία της Ελλάδος, μια συζήτηση που άρχισε με σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Βέβαια οι δηλώσεις και οι θέσεις των Σαρκοζί και Μέρκελ βοήθησαν τη χώρα μας και συγκράτησαν την αχαλίνωτη κερδοσκοπία εις βάρος μας. Με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σύντομα μπορεί να φτάσει στα 300 δισ. ευρώ, η κατά 100 μονάδες αύξηση του spread στοιχίζει στο ελληνικό χρέος 500
εκατ. ευρώ και πλέον για δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Η ζημιά λοιπόν για τους κερδοσκόπους θα είναι μεγάλη αν συνεχιστεί αυτή η στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης και από τους κοινοτικούς αξιωματούχους. Θα συνεχιστεί όμως; Γι’ αυτό η κυβέρνησή μας θέλει να πάρει πιστοποιητικό υποταγής στα κελεύσματα της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
2Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της ΕΕ και των αγορών (εκεί καταντήσαμε!), η κυβέρνηση αποφάσισε εκστρατεία για την αναστήλωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται η εκστρατεία του υπουργού Οικονομικών σε Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι για ενημέρωση των ομολόγων του για τις εξελίξεις και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επίσης στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η ομιλία του κ. πρωθυπουργού κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Στην ομιλία αυτήν, ο κ. Παπανδρέου βασικά αναφέρθηκε στις αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά. Πολλές από τις αλλαγές αυτές και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου ήσαν ήδη γνωστά από προηγούμενες ανακοινώσεις. Ενώ ορισμένα άλλα μέτρα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά. Και είναι πολύ θετικά στην προσπάθεια αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Όπως, για παράδειγμα, η μείωση των αποδοχών του πρωθυπουργού, των υπουργών και των βουλευτών, η φορολόγηση των υψηλών μπόνους των ανωτέρων τραπεζικών στελεχών και το πάγωμα των αποδοχών των ανωτάτων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτά είναι μέτρα που θα αποδώσουν και θα περιορίσουν την προκλητικότητα ορισμένων δαπανών αν η κυβέρνηση «χωρίς παραθυράκια» αποφασίσει την άτεγκτη εφαρμογή τους.
Θα πρέπει να προσέξει όμως η κυβέρνηση κατά τη θεσμοθέτηση του συνόλου των μέτρων να μην κληθεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των εργαζομένων να «πληρώσει τον λογαριασμό», γιατί τότε το φορολογικό μας σύστημα θα απομακρυνθεί εντελώς από την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν.
3Η αύξηση της εγκληματικότητας διεθνώς και στη χώρα μας είναι φαινόμενο επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή. Και από την άποψη αυτήν η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι μεγάλη για την πάταξη της εγκληματικότητας. Καθόσον αφορά τη χώρα μας, η ευθύνη πέφτει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (τέως υπουργείο Δημόσιας Τάξης). Μιλάμε φυσικά για την εγκληματικότητα που αφορά κλοπές, ληστείες, απάτες και εκβιασμούς. Μέχρι τώρα στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι βασικό κίνητρο για τη διάπραξη των παραπάνω
εγκληματικών πράξεων ήταν η επιθυμία των ναρκομανών και άλλων περιθωριακών στοιχείων να εξοικονομήσουν χρήματα για την αγορά «της δόσης». Τώρα όμως πολλοί εγκληματολόγοι περιμένουν έξαρση στη διάπραξη αδικημάτων κλοπής και ληστείας από μη σεσημασμένους και μέχρι τώρα «ευυπόληπτους» πολίτες, που λόγω ανυπαρξίας ή χαμηλού εισοδήματος αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Και εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε παράνομη αύξηση του εισοδήματός τους.
Όσο φουντώνει η κοινωνική αδικία τόσο αυξάνεται και η εγκληματικότητα στον τομέα των αδικημάτων εναντίον της περιουσίας. Στις χώρες όπου η κοινωνική αδικία έχει περιοριστεί δραστικά ή έχει εξαλειφθεί, όπως π.χ. στον Καναδά και στη Σουηδία, τα εγκλήματα αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η κοινωνική δικαιοσύνη περιορίζει την εγκληματικότητα. Ας ευχηθούμε να δημιουργηθούν παρόμοιες συνθήκες και στη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ