Δεν μας πιστεύουν…
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, επιφυλάξεις αλλά και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το τετραετές πλάνο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και τον δραστικό περιορισμό του χρέους. Το περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές, εξακολουθεί να παραμένει δυσμενές για την ελληνική οικονομία, με πολλαπλές παρενέργειες σε όλα τα πεδία.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε κόμματα και κοινωνικούς φορείς σε «γενική επιστράτευση» προκειμένου να βγει η οικονομία από το αδιέξοδο, συνοδεύοντας την έκκλησή του με την προειδοποίηση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περικοπή κατά 2 δισ. ευρώ των κρατικών δαπανών, την επιβολή πλαφόν στις αμοιβές των διοικητών των ΔΕΚΟ και την κατάργηση των μπόνους στα στελέχη των κρατικών τραπεζών. Παράλληλα καθιερώνεται ενιαία φορολογική κλίμακα και «πόθεν έσχες» για όλους τους εφοριακούς, ενώ «παγώνουν» οι αμοιβές άνω των 2.000 ευρώ των δημοσίων υπαλλήλων.
Επικριτικά ήταν τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «έκθεση ιδεών» και «εκδήλωση καλών προθέσεων» αντί ολοκληρωμένου προγράμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απραξία της επιδεινώνει την κατάσταση. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε αντιλαϊκά και αντεργατικά τα μέτρα και επισήμανε ότι με την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ θα γίνει «νεκροθάφτης» των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Για «επικοινωνιακό τέχνασμα» και «φιέστα διαλόγου» μίλησε ο
ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση». Τέλος, ο ΛΑΟΣ παρατήρησε ότι ο ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα από τον πρωθυπουργό.
Οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν με επιφύλαξη τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενώ αρμόδιοι αξιωματούχοι άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένουν πιο ουσιαστικά μέτρα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον ερχόμενο μήνα. Αρνητικά ωστόσο υποδέχθηκαν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες οι διεθνείς αγορές και τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, που μίλησαν για ατολμία και χαρακτήρισαν τα μέτρα αναποτελεσματικά, ενώ αμφισβητούν τις δυνατότητες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις ανακοινώσεις της. Συν τοις άλλοις ένας ακόμη διεθνής οίκος, η Standard and Poor’s, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας την ώρα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιόδευε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των εταίρων μας.
Πολλή φασαρία
ΧΩΡΙΣ ουσιαστικά αποτελέσματα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαφθορά. Με εξαίρεση την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σύμπτωση απόψεων δεν υπήρξε σε κανένα άλλο θέμα, εξ ου και δεν εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν. Πάντως ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς συμφώνησαν για την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και του τρόπου ανάθεσης των δημοσίων έργων. Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε κατ’ αρχάς με τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για όλα τα σκάνδαλα, διευκρινίζοντας όμως ότι η στάση του κόμματος θα καθορίζεται κάθε φορά ανάλογα με το σκεπτικό που θα συνοδεύει το σχετικό αίτημα στη Βουλή. Ακόμη, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν με την πρόταση του πρωθυπουργού για αλλαγή του εκλογικού νόμου και καθιέρωση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου, ένα μεικτό σύστημα με λίστα και σταυρό προτίμησης. Δύο ημέρες μετά τη σύσκεψη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τρεις υποθέσεις: τα ομόλογα, τη Ζήμενς και το Βατοπέδιο.
Απώλειες…
Στην κυβέρνηση μετρούν την… πρώτη απώλεια: Μετά την αποκάλυψη ότι το πολιτικό γραφείο του προωθούσε «ρουσφέτια», ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντ. Ρόβλιας υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ρόβλιας διέψευσε το περιεχόμενο των αποκαλύψεων, αλλά παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και οι συνεχείς διαμαρτυρίες του ότι δεν του είχαν δοθεί αρμοδιότητες από τον προϊστάμενό του υπουργό Γ. Ραγκούση. Η υπόθεση παίρνει και άλλες διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διαρροή των επιβαρυντικών για τον κ. Ρόβλια στοιχείων έγινε μέσα από την κυβέρνηση.
Επιπροσθέτως, αναταράξεις και ενδοκυβερνητικές κόντρες προκάλεσε η συμφωνία για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Το κόστος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φθάνει τα 69 εκατ. ευρώ και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν χρήματα και ως εκ τούτου το κόστος της εθελουσίας εξόδου πρέπει να το καλύψουν οι κινέζοι επενδυτές της COSCO.
Μηνύματα
ΜΕ αιχμές για την κυβέρνηση ως προς την πολιτική που εφαρμόζει αλλά και «μηνύματα» προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας διάνθισε ο Αντ. Σαμαράς την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για την κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν δείχνει την τόλμη να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την οικονομία και πως αποκαλύπτεται τώρα ότι δεν είχε έτοιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα άσκησε κριτική για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι «τα εξωτερικά μέτωπα είναι πολύ σοβαρά για να εξετάζονται στο πλαίσιο διμερών απροετοίμαστων επαφών μεταξύ αρχηγών κρατών». Απευθυνόμενος προς το εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί κανένα πλήγμα σε βάρος της ενότητας της παράταξης. Προβληματισμό πάντως προκάλεσε στη Ρηγίλλης η διπλή εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να μιλήσει για τα θέματα της Νέας Δημοκρατίας, πλην όμως όλοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα το κάνει.