ΑΝΕΚΡΟΥΣΕ ΠΡΥΜΝΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Εναντίον είχαν ταχθεί εφημερίδες και κανάλια. Κοινή θέση ήταν ότι συνάντηση στα κατεχόμενα, όπου δίπλα από κύπριο Πρόεδρο θα κυμάτιζε η σημαία του «ψευδοκράτους», θα αποτελούσε ντε φάκτο αλλά και ντε γιούρε αναγνώριση.
Ο κ. Χριστόφιας πηγαίνοντας στην Κερύνεια θα ήταν υπό την προστασία και ασφάλεια των δυνάμεων του «Αττίλα».
Αυτό επισήμαινε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι ο κ. Χριστόφιας δεν είναι μόνο διαμεσολαβητής αλλά και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να μεταβαίνει στα κατεχόμενα για τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό την απειλή του στρατού κατοχής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο οντότητες. Αυτή είναι η θέση και του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων και του ΕΥΡΩΚΟ.
Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Α. Αγγελίδης είχε δηλώσει ότι θα χαρεί ιδιαίτερα εάν τελικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναθεωρήσει τη στάση του και δεν μεταβεί στην οικία του Ταλάτ στα κατεχόμενα. «Κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί casus belli», ανέφερε στο «ΠΑΡΟΝ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΗΚΟ. Το Εθνικό Συμβούλιο, που θα έπρεπε να είχε λόγο σʼ αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν συγκλήθηκε.
Η επινόηση
Η επινόηση των εκατέρωθεν συναντήσεων –τρεις φορές κάθε εβδομάδα, τη μια στην εξοχική κατοικία του Προέδρου Χριστόφια στο Κελάκι και την άλλη στην οικία του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια– είναι βρετανική και είχε διαρρεύσει στον κυπριακό Τύπο προτού ανακοινωθεί επισήμως. Και στην παγίδα των Βρετανών έπεσαν οι σύμβουλοι του κύπριου Προέδρου.
Σκοπός των Βρετανών είναι να στηρίξουν μέσω της επιτάχυνσης των συνομιλιών τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος φαίνεται να χάνει τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου στα κατεχόμενα. Το Λονδίνο θέλει να εμφανίσει σημαντική, αν όχι εντυπωσιακή πρόοδο ως το τέλος Μαρτίου για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ο κ. Ταλάτ στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές. Γιʼ αυτόν τον λόγο οι Βρετανοί ζητούν τη συνεισφορά του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις των ελληνοκυπριακών κομμάτων έχει υπόψη του –όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού– όλες αυτές τις ανησυχίες. Διευκρίνισε δε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από τον Πρόεδρο.


Σχολιάστε εδώ