Αναπροσαρμογές στη διαδοχική ασφάλιση

Έλλειψη χρημάτων οδηγεί σε νέες προσαρμογές της αναμόρφωσης του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαιώνει πως «ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αποκαθιστά στο ακέραιο τις αδικίες και τις ανισότητες, χωρίς όμως να δημιουργεί νέους προνομιούχους ή ακραίες περιπτώσεις εύνοιας».
Η ψήφιση του νέου νόμου για τη διαδοχική ασφάλιση αναμένεται στο πρώτο τετράμηνο του 2010 και όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, η εφαρμογή θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
Με τον νέο νόμο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής που μελέτησε το σύνθετο αυτό πρόβλημα, θα προβλέπονται τα εξής:
• Η σύνταξη γήρατος θα εκδίδεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα (1.500 ένσημα).
• Οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου θα εκδίδονται -και πάλι- από τον τελευταίο φορέα, αρκεί οι ασφαλισμένοι να έχουν 1.000 αντί των 1.500 ενσήμων που απαιτούνται ως τώρα.
• Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης που δίνει ο προτελευταίος φορέας. Στόχος της αλλαγής είναι να αυξηθεί το τελικό ποσό της σύνταξης, χωρίς όμως να επιτευχθεί η πλήρης εξίσωση με τις συντάξεις που παίρνουν όσοι έχουν όλα τα χρόνια ασφάλισης σε έναν μόνο φορέα.


Σχολιάστε εδώ