Άναψε φωτιές στην Κύπρο το Σχέδιο Ανάν

Φωτιές άναψε στην Κύπρο η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου για ολιγόμηνη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην ουσία κυβέρνηση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, με στόχο τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Χάσικος είναι γνωστός ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν και της επιστροφής του και η θέση του στηρίζεται στο ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ συμφωνούν επί του Κυπριακού ή τουλάχιστον παρουσιάζουν σύγκλιση απόψεων.
Κομμουνιστικό καθεστώς…
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ίδιο τον ΔΗΣΥ. Ο βουλευτής του κόμματος Σωτήρης Σαμψών υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ στήνει στην Κύπρο ένα κομμουνιστικού τύπου καθεστώς, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου διευκρίνισε ότι η θέση του κ. Χάσικου είναι προσωπική και δεν εκφράζει τον ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει λάβει σχετική με το θέμα απόφαση, που αναφέρει ότι το κόμμα θα ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η γραπτή δήλωση της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, στην οποία τονίζει ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του κ. Χάσικου, όμως η ίδια θεωρεί ότι αυτού του τύπου οι πολιτικές ακροβασίες, δηλαδή η συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ, κράτησαν τον ΔΗΣΥ μακριά από την εξουσία. Επιπλέον –αναφέρεται στην ανακοίνωση– ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζητά στη βάση λύσης ανάλογης με το Σχέδιο Ανάν και οι αποφάσεις του ΔΗΣΥ, όπως και η λαϊκή κυριαρχία, επιτάσσουν ότι κανένα σχέδιο όμοιο ή ανάλογο δεν μπορεί να επανέλθει κάτω από οποιονδήποτε μανδύα.
Αντίδραση Χριστόφια
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας διερωτήθηκε: «Τι θέλει να πει με την πρότασή του ο κ. Χάσικος; Να διώξω τους σημερινούς συνεταίρους μας στην κυβέρνηση για να έρθει ο ΔΗΣΥ; Πώς να γίνει αυτό, πρόσθεσε, όταν το ίδιο το κόμμα και στελέχη του διαφωνούν και δεν υπάρχει επίσημη πρόταση από τον ΔΗΣΥ;». (Σημ. «Π»: Αυτό δηλαδή είναι το μόνο πρόβλημα, κύριε Χριστόφια; Αν υπάρξει πρόταση, είσαστε έτοιμοι για συγκυβέρνηση;).
ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΕΔΕΚ
Από τον χώρο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ υπήρξαν αντιδράσεις με το σκεπτικό ότι ο κ. Χάσικος, του οποίου οι θέσεις επί του Σχεδίου Ανάν είναι γνωστές, θέλει τη συμμαχία με το ΑΚΕΛ για να φέρει πίσω το Σχέδιο Ανάν και να επιβάλει εντός ολίγων μηνών τη λύση που ο λαός απέρριψε το 2004 με το δημοψήφισμα.
Ο «εμφύλιος»
Το ποτήρι ξεχείλισε στον ΔΗΣΥ όταν ο Σ. Χάσικος ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση στη Βουλή με τον συνάδελφό του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους μιλούσε από του βήματος της Βουλής για το Κυπριακό και τις υποχωρήσεις που έχουν γίνει, καταθέτοντας τη δική του άποψη ότι τα πράγματα οδηγούνται προς τη συνομοσπονδία και την τουρκοποίηση. Ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλυε τη θέση του, ο κ. Χάσικος είπε ότι οι θέσεις του συναδέλφου του θυμίζουν τις απορριπτικές θέσεις του Δούντα…
Για να του απαντήσει αμέσως ο κ. Θεμιστοκλέους με τον ακόλουθο τρόπο: «Θα σας άρεσε εάν σας επισήμαινα ότι οι δικές σας απόψεις είναι ίδιες με κάποιων της άλλης πλευράς (δηλαδή της τουρκικής)»!
Μετά το περιστατικό αυτό, για να δοθεί τέλος στον «εμφύλιο» στον ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σε συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να επιβάλει την τάξη…


Σχολιάστε εδώ