άλλες τυπολογίες

•Ενστάσεις σοβαρές εκ μέρους εκδοτών αλλά και των δημοσιογράφων
υπάρχουν για τον προγραμματισμό της
ΕΣΗΕΑ ως προς την έκδοση των εφημερίδων την επομένη της Πρωτοχρονιάς.
Οι προτάσεις είναι να ενοποιηθεί το φύλλο του Σαββάτου με το κυριακάτικο και να εκδοθούν εφημερίδες το Σάββατο.
Αν πάντως δεν συμφωνήσει η ΕΣΗΕΑ, τότε υπάρχει η πρόθεση ορισμένων εκδοτών να μη βγάλουν σαββατιάτικα φύλλα, αλλά μόνο κυριακάτικα.
•Με το Alter συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ευαγγελάτος για να κάνει δύο φορές την εβδομάδα εκπομπή, τύπου «Αποδείξεις».
•Στα στούντιο που είχε παλιά το Star στον Ταύρο και έχει νοικιάσει το Alter θα γίνονται οι εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος». Να σημειωθεί ότι δεν έχει, όπως λέγεται, ανανεωθεί τυπικά η σύμβαση του Μάκη με το Alter.
•Ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις να κυκλοφορήσει η «Real News» και ημερήσιο φύλλο.
•Συγκροτείται σιγά σιγά ο
Όμιλος Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη. Ήδη η απόκτηση του μετοχικού ελέγχου των τριών τηλεοπτικών σταθμών είναι γεγονός. Το Κανάλι 10 πέρασε κατά 100% στη MYENPI, το Sport TV, επίσης κατά 100%, στον Γιώργο Κυριακίδη, ο οποίος έχει το 10% στις Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις (ΣΚΑΪ 100,3), και το 10% του ΣΚΑΪ TV στην εταιρεία Άδελε.
•Νέα εφημερίδα στον χώρο της Αριστεράς από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, καθώς σε συζητήσεις για το σχέδιο έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ενωτική Αριστερά» προχώρησε τις προηγούμενες μέρες η ομάδα πρωτοβουλίας. Στόχος η έκδοση μιας νέας εφημερίδας «που φιλοδοξεί να γράφεται από όλη την Αριστερά» και «θα υπερβαίνει ιστορικούς χώρους και αντιπαραθέσεις που έβλαψαν, κοιτώντας τα αναγκαία, το μέλλον». Στην πρώτη συνάντηση της περασμένης βδομάδας στην ΕΣΗΕΑ παρευρέθηκαν οι Αλέκος Αλαβάνος, Τάκης Διαμαντής, Βασίλης Μουλόπουλος, Νάντια Βαλαβάνη κ.ά.
•Σε ανώνυμη
εταιρεία αναβαθμίζεται η Άργος ΝΕΤ, που ανήκει στο πρακτορείο Άργος. Σκοπός της εταιρείας, μεταξύ άλλων, είναι «η εμπορία, η διανομή, η πώληση, η μεταφορά, η εισαγωγή και η εξαγωγή προϊόντων πάσης φύσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και άυλου χρόνου ομιλίας και ανακυκλώσιμου χάρτου». Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ και προέρχεται από την εισφορά της μετατρεπόμενης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης Άργος ΝΕΤ ΕΠΕ. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι Νίκος Μπιλίρης, Γεώργιος Βάνας, Γεώργιος Μυλωνόπουλος,
Αλέξανδρος Καστάνης του Γεωργίου και Αγγέλικα Γκούσκου.
•Μοντέλο διαρχίας στην ΕΡΤ θέλει να επιβάλει ο Π. Γερουλάνος. Ο νέος πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος που θα επιλεγεί ως τα μέσα Ιανουαρίου δεν θα κατέχει για όλη τη θητεία του και τις δύο θέσεις. Η θητεία του καλύπτει το υπόλοιπο εκείνης του παραιτηθέντος Χρ. Παναγόπουλου, μέχρι τις 10.8.2012, αλλά με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Πολιτισμού θα διαχωρίσει τις θέσεις, θεωρώντας πως έως τώρα το μοντέλο ελέγχου του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου δεν έχει αποδώσει. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όταν ολοκληρωθεί η επιλογή του νέου προσώπου, θα ακολουθήσουν οι αλλαγές στην ΕΡΤ3.
•Αύξηση τιμής για δύο αθλητικές εφημερίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα η «Goal News» και η
«Εξέδρα» αυξάνουν την τιμή πώλησής τους από 1 ευρώ σε 1,3 ευρώ.
•Προβληματισμός και άγχος στη «Veto» για τη σταδιακή πτώση της κυκλοφορίας. Στο κλίμα των περικοπών εκτός από τους συνεργάτες με δελτίο παροχής υπηρεσιών μπαίνουν και τα ένθετα περιοδικά, κατ’ αρχάς με αλλαγή του σχήματος.

Και οι δημοσιογράφοι στο ΙΚΑ. Τη θέση του υπουργείου επανέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην προ εβδομάδος συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. «Δεν μπορεί μόνο οι δημοσιογράφοι να απολαμβάνουν προνόμια στην ασφάλισή τους», φέρεται να είπε…

***

ξΣτο υπουργικό συμβούλιο η τύχη των 1.300 θέσεων σύμβασης έργου της ΕΡΤ. Έστω και διά περιφοράς, λένε τα κυβερνητικά στελέχη, οι συναρμόδιοι υπουργοί Π. Γερουλάνος, Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου θα εγκρίνουν τις θέσεις για το επόμενο εξάμηνο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η ΕΡΤ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδρυτικός νόμος ψηφίστηκε προ ιδιωτικής TV, το 1987, και ούτε αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να τον αλλάξει. Τέλος, για καιρό θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν οι πολίτες το μηνιαίο ανταποδοτικό τέλος των 4,24 ευρώ, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να το μειώσει, αλλά όχι αμέσως. Ταυτόχρονα, αφήνει να εννοηθεί πως θα μειώσει την παρουσία της ΕΡΤ στον χώρο της διαφήμισης, αλλά επίσης όχι αμέσως, όπως ζητούσαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
RΤέλος συνεργασίας και για τη Μελίνα Αδαμοπούλου με τον Alpha. Μεταξύ των δύο πλευρών δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία και να ανανεωθεί η σχετική σύμβαση και έτσι η συνεργάτιδα του Λ. Λαζόπουλου, που είχε το κομμάτι της επικοινωνίας, αποχώρησε από τον Alpha.

RΜετατέθηκε για τις 14 Ιανουαρίου η έναρξη της μετάδοσης του ψηφιακού σήματος των καναλιών από την Digea στη Θεσσαλονίκη. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως η Digea θα ξεκινούσε τη μετάδοση στα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και του Φιλίππειου εντός Δεκεμβρίου. Η πρεμιέρα αυτή είναι κρίσιμη, καθώς ενώ από τον Χορτιάτη θα μεταδίδεται παράλληλα με το αναλογικό και το ψηφιακό σήμα, στην περίπτωση του Φιλίππειου θα διακοπεί η αναλογική μετάδοση και θα υπάρχει μόνο η ψηφιακή. Με τη διακοπή του αναλογικού σήματος διαφωνεί ο Alpha.

RΚαι νέες απολύσεις στον ΑΝΤ1 TV. Σύμφωνα με πληροφορίες, απολύθηκαν δύο δημοσιογράφοι από την ομάδα του Ν. Ευαγγελάτου και ένας στενός συνεργάτης του πρώην γενικού διευθυντή ειδήσεων Γ. Μιχελάκη, ένας σκηνοθέτης αθλητικών μεταδόσεων και ένας παρουσιαστής αθλητικών προγραμμάτων, ο οποίος όμως θα παραμείνει στο ραδιόφωνο του ομίλου.

RΑποχώρησε από την εβδομαδιαία οικονομικο-πολιτική εφημερίδα «Αξία» ο πολιτικός συντάκτης Γιάννης Κουρτάκης και πήρε… μεταγραφή για το «Καρφί», του Νίκου Κακαουνάκη, όπου διαψεύδονται μεν οι φήμες ότι το αγοράζει ο εφοπλιστής Βαγγ. Μαρινάκης, αλλά υπάρχουν και άλλοι που επιμένουν ότι έχουν βάση. Σημειώνουμε ότι ο Γιάννης Κουρτάκης είναι στο «Πρώτο Θέμα» και στον 9,84, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου της Αθήνας.

***

RΑλλαγή στη βραδινή ζώνη του
ΑΝΤ1, όπου στη θέση της μίας ξένης σειράς στο prime eleven θα ενταχθεί η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα».
RΜάχη για την εταιρεία που θα αναλάβει τη μέτρηση ακροαματικότητας την επόμενη διετία. Υπάρχουν σταθμοί που επιθυμούν την είσοδο της MRB στη μέτρηση και άλλοι που εμπιστεύονται τη Focus. Η Γενική Συνέλευση της ΕΙΙΡΑ έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον Ιανουάριο του 2010 αν και πρόκειται για αρμοδιότητα της ΑΕΜΑΡ, που είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοργανώνει τη μέτρηση. Κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν την περασμένη Τετάρτη, πρόεδρος επανεξελέγη ο Πέτρος Κωστόπουλος,
αντιπρόεδρος ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, γραμματέας ο Π. Κωστάκης, ταμίας ο Στ. Γεωργάκης και μέλη οι Θ. Φιλιππόπουλος, Γ. Κουρής και Α. Κακαουνάκη.

RΤη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των δημοσιογράφων με στόχο να τεθούν όλα τα προβλήματα του κλάδου ζητούν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στην «Ημερησία», οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργία της 17ης Δεκεμβρίου. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας διαμαρτύρονται για τη μη συγκρότηση του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ επί 7 μήνες και δηλώνουν αντίθετοι «στην ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος» και στην «κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων».
RΗ ΠΟΣΠΕΡΤ θα υπογράψει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΕΡΤ. Όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 7/16.12.09 απόφασή της η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Άρθρου 15 Ν. 1264/1982 αποφάνθηκε ομόφωνα στο αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ να της αναγνωριστεί η αρμοδιότητα να υπογράψει ΕΣΣΕ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει πως η ΠΟΣΠΕΡΤ «είναι η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση για τη σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την ΕΡΤ ΑΕ».

***

RΣτην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας από την Τουρκία προχώρησε η ΙΜΑΚΟ. Έναντι ποσού 700.000 ευρώ η εταιρεία μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών της Vatan Dergi Grubu, κερδίζοντας 334.443,57 ευρώ, όπως προκύπτει από τη διαφορά της λογιστικής της αξίας. Παράλληλα, η ΙΜΑΚΟ αποφάσισε στην έκτακτη Γενική Συνέλευσή της να ζητήσει τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5 του Ν. 3371/2005.
RΝέο διοικητικό συμβούλιο στην InfoDay, που ελέγχει την πύλη www.axiaplus.gr. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αντώνης Πίκουλας, αντιπρόεδρος ο Χρήστος Οικονόμου και μέλη οι Νίκος Μαλαφέκας και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.

***

RΓια μια ακόμη φορά η προβολή ανηλίκων στα σόου της τηλεόρασης δίχασε το ΕΣΡ. Η υπόθεση αφορά το τάλεντ ριάλιτι σόου του ΑΝΤ1 «Ελλάδα έχεις ταλέντο» που προβλήθηκε τον Μάιο του 2009 και στο οποίο εμφανίστηκαν κοριτσάκια ντυμένα μπαλαρίνες που προσπαθούσαν να μιμηθούν τη Μέριλιν Μονρόε. Η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν πως έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο, όπως και έγινε με την επιβολή κύρωσης στον ΑΝΤ1 ύψους 50.000 ευρώ. Το επιχείρημα της μειοψηφίας ήταν πως η εμφάνιση των μικρών κοριτσιών έγινε με τη συναίνεση των γονιών τους και άρα δεν έπρεπε να τιμωρηθεί το κανάλι.
RΆρχισαν οι ανακρίσεις για τα στοιχεία σχετικά με την ΕΡΤ που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Alter. Ο φάκελος ανατέθηκε στην Εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου, η οποία είχε εξετάσει και την υπόθεση με τις «παράνομες προσλήψεις».
RΤο ενδεχόμενο να συστήσουν παροχέα δικτύου για τη μεταφορά του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών εξετάζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μεταξύ άλλων σεναρίων. Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η μελλοντική κατανομή του ψηφιακού μερίσματος.
RΣυνεχίζεται ο οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του κύπριου επιχειρηματία στον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό που θέλει να αποκτήσει. Αν και φαίνεται πως προέκυψαν κάποια ζητήματα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
RΑυτήν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η ακρόαση της ΕΡΤ στο ΕΣΡ επί των καταγγελιών της Forthnet για τη μετάδοση στιγμιοτύπων που τα δικαιώματά τους ανήκουν στον όμιλο συνδρομητικής TV.

***

RΣε δημόσια ανακοίνωση συγκέντρωσης επιχειρήσεων για τη μετοχική συνεργασία στον Alpha 98,9 προχώρησαν το «Πρώτο Θέμα» και η Sixomen. Η γνωστοποίηση της συγκέντρωσης έγινε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 23 Νοεμβρίου 2009 και οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων είναι, όπως σημειώνονται, οι εξής: «Πρώτο Θέμα»: έκδοση της εφημερίδας – «Πρώτο Θέμα», Sixomen Limited: εταιρεία συμμετοχών και Alpha 98,9: λειτουργία και εκμετάλλευση ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού τοπικής εμβέλειας Νομού Αττικής.
RΠωλήσεις 18.664 φύλλων κατά μέσον όρο, με 19 εκδόσεις τον Νοέμβριο του 2009, πέτυχε ο «Ελεύθερος Τύπος», που επανακυκλοφόρησε από τους Δ. Μπενέκο και Α. Σκαναβή. Το αντίστοιχο διάστημα του 2008 (εποχή Γιάννας), με 25 εκδόσεις, η εφημερίδα πούλησε κατά μέσον όρο 28.851 φύλλα.
RΣτον Γ. Πεταλωτή το ΑΠΕ οριστικά, αλλά όχι και με σαφή νομική αναφορά. Το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει πως ελήφθη η πολιτική απόφαση να περάσουν οι αρμοδιότητες ελέγχου για το πρακτορείο ειδήσεων στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όμως η απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΦΕΚ, δεν το προσδιορίζει ρητά. Στη συνέχεια, αν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση -όπως εκτιμάται- θα ορίσει τον νέο επικεφαλής του πρακτορείου.
RΜετά τις γιορτές οι υπουργοί για τα ΜΜΕ στη Βουλή. Το ραντεβού με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Τρίτη δεν έγινε ποτέ και έτσι αναμένεται με το νέο έτος οι υπουργοί Γ. Ραγκούσης (άδειες), Π. Γερουλάνος (ΕΡΤ), Γ. Πεταλωτής (ΑΠΕ) και Δ. Ρέππας (δίκτυο ψηφιακής TV) να παρουσιάσουν στη Βουλή τα σχέδιά τους για τα ΜΜΕ. Μέχρι τώρα πάντως δεν φαίνεται να έχουν καθίσει και οι τέσσερις σε ένα τραπέζι για να καθορίσουν την κοινή πολιτική τους.
ξΕκτός από το ενημερωτικό ραδιόφωνο, σημαντική είναι η μάχη και στο μουσικό. Ο Ρυθμός παραμένει στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, αλλά βρίσκεται στην κορυφή του μουσικού ραδιοφώνου με 8,4% (8,9%) το διάστημα 9.11 – 6.12.09, σύμφωνα με τη μέτρηση της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ. Ο Λάμψη ακολουθεί με 7,3% (7,2%) και ο Kiss είναι στο 7,2% (6,6%). Με 6,3% ο Derti, με 5,9% ο Red, με 5,7% ο DJ, με 5,6% ο Sfera, όπως και ο Δίεση. Ακολουθούν με 5,3% ο Love, με 5,2% ο Galaxy, με 5,1% ο Μελωδία, με 4,9% ο Δρόμος, με 4,6% ο VFM και ο Rock, με 4,4% ο Orange, με 4,1% ο HOT, με 4% ο Cosmos, με 3,2% το Mad, με 3,1% ο Εν Λευκώ, με 2,8% ο Freedom, με 2,7% το Δεύτερο Πρόγραμμα, με 2,4% το Τρίτο, με 2,3% ο Fresh, με 1,6% ο Atlantis και με 1,4% ο Δίφωνο. Στα άλλα ραδιόφωνα, ο Σταθμός της Εκκλησίας έχει 1,3%, ο Στο Κόκκινο 1% και ο 902 0,9%.

****

ξΠέρασε η καταληκτική ημερομηνία (19.12.2009) ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες χωρίς να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο σχετικός νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον νόμο αφαιρέθηκαν, μετά και τις πιέσεις των ιδιωτικών σταθμών, όλες οι επιπλέον διατάξεις που είχε συντάξει η προπαρασκευαστική επιτροπή και έτσι στο τελικό κείμενο που θα δημοσιευτεί θα υπάρχει επί της ουσίας μόνο η ευρωπαϊκή οδηγία.

****


Σχολιάστε εδώ