υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Στην Ντόχα –θα το έχετε ακουστά αυτό το όχι και τόσο εξωτικό μέρος, αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για ένα από τα πολύ ακριβά μέρη του κόσμου– το ποσόν που παίρνει ένας Βʼ γραμματέας είναι 4.000 ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι χρειάζεται περίπου 2.500 ευρώ για το ενοίκιο ενός δυαριού σε ασφαλές σημείο της πόλης, είναι κατανοητό ότι ελάχιστοι, για να μην πω κανένας νέος διπλωμάτης, δεν θα επιθυμούσε να εξωπεταχτεί εκεί.
8Έτσι η υπηρεσιακή ηγεσία χρησιμοποίησε τη γνωστή οδό. Όποιος δεν πάει «εθελοντικά» στην Ντόχα κινδυνεύει να βρεθεί στο Αμπιτζάν ή σε κάποια άλλη αφρικάνικη πόλη. Επτά ή οκτώ διπλωμάτες αρνήθηκαν και επομένως η «ρωσική ρουλέτα» συνεχίζεται…
DΜόνο ως εκδικητικότητα θα μπορούσε να ερμηνευθεί το γεγονός ότι από τη σημαντική πρεσβεία μας στην Ιαπωνία, με απόφαση της ΣΤʼ Διεύθυνσης, κόπηκαν τα διπλωματικά ταχυδρομεία (είναι η γνωστή διαδικασία όπου, εκτός της ασφαλούς μεταφοράς του διπλωματικού σάκου από υπάλληλο της πρεσβείας, προσφέρεται η δυνατότητα για υπηρεσιακό ταξίδι στην πατρίδα). Λεπτομέρεια: Πρέσβης στο Τόκιο είναι ο κ. Ν. Τσαμαδός, ο οποίος είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με τη συνδικαλιστική δράση του στο προεδρείο της ΕΔΥ.
-Σας τα λέγαμε και την υποψιαζόμασταν τη διγλωσσία της κυβέρνησης Καραμανλή στο θέμα των Σκοπίων. Τώρα, μετά την αποκάλυψη για το περιεχόμενο της συζήτησης της κ. Μπακογιάννη με τον σκοπιανό υπουργό Αντόνιο Μιλοσόσκι, διαλύθηκε κάθε αμφιβολία. Ο Καραμανλής έβαζε το βέτο, ο Βασιλάκης πηγαινοερχόταν και διαπραγματευόταν με τον κ. Νίμιτς και η κ. Μπακογιάννη είχε τη δική της διαπραγματευτική ατζέντα, όπου βάφτιζε «μακεδονική» («μακεντόνσκι») τη γλώσσα και την εθνότητα και προσέφερε οδό παράκαμψης της erga omnes λύσης, καθώς αποδεχόταν να μην υπάρξει αλλαγή στο σκοπιανό Σύνταγμα. Μετά αναρωτιόμασταν γιατί δεν υποχωρούν τα Σκόπια…
8Η πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση πάντως ήρθε από τα ίδια τα Σκόπια, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβάνοφ φρόντισε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Έτσι δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ούτε αλλαγής της ταυτότητας ούτε αλλαγής του συντάγματος της χώρας. Αυτή η τοποθέτηση δυσκολεύει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης erga omnes… Εφόσον βεβαίως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει στο μυαλό της αυτήν τη λύση και δεν παρασύρεται από τις «Σειρήνες», από τις οποίες είχε… παρασυρθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ για λύση «σχεδόν erga omnes»…
DΌσο περνάει ο καιρός, πάντως, τόσο γίνεται πιο εμφανής η απουσία προσωπικότητας με βαρύτητα και κύρος στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και ενδεχομένως η διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων να γίνεται κούτσα στραβά, αλλά πάντως άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είναι δυνατή…
-Οι αδυναμίες αυτές φάνηκαν και στα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών όπου ο κ. Δρούτσας, που υποτίθεται έχει και καλή σχέση με τους Βορειοευρωπαίους, προσήλθε στο Συμβούλιο θεωρώντας ότι όλα βαίνουν καλώς για το θέμα των Σκοπίων και εκεί οι Σουηδοί και οι Βρετανοί του επεφύλασσαν έναν πραγματικό ταμπλά. Είχαν συμπεριλάβει στο Σχέδιο Συμπερασμάτων ότι τον Μάρτιο η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ!
8Όταν συνήλθε, ο κ. Δρούτσας έδωσε αγώνα με λυτούς και δεμένους για να αποσυρθεί η πρόβλεψη αυτή και μόνο που δεν δόθηκε εντολή για πανηγυρικούς κανονιοβολισμούς στον Λυκαβηττό. Δυστυχώς η απλή ανάγνωση της «επιτυχίας» καταδεικνύει ότι ναι μεν οι πονηροί Σουηδοί έβγαλαν την αναφορά στον Μάρτιο, αλλά έχωσαν από το παράθυρο το χρονοδιάγραμμά τους καθώς αναφέρεται ότι η επόμενη Προεδρία (μέχρι τον Ιούνιο δηλαδή) θα φέρει το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής…
DΌλα αυτά δεν τον εμπόδισαν να εμφανισθεί μαζί με τον κύπριο ομόλογό του Μ. Κυπριανού, ο οποίος προέβη σε μονομερή δήλωση για το θέμα της Τουρκίας ώστε να εισπράξει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μερίδιο της δόξης και από αυτήν την (κυπριακή) «εθνική επιτυχία». Με την επισήμανση φυσικά ότι ουδεμία ανάμειξη είχε ο ίδιος ο κ. Δρούτσας στη δήλωση Κυπριανού, που εξάλλου ήταν μονομερής. Αλλά εδώ ισχύει ότι όσο περισσότερο φωτογραφίζεσαι με έναν Κύπριο, τόσο πιο σύντομα μπορεί να ξεχασθεί ο ρόλος σου στο Σχέδιο Ανάν…
-Καμιά αντίρρηση δεν έχουμε με την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ. Αλλά τώρα που ο κ. Γκρούεφσκι πανηγύριζε γιατί πουλάει στο εσωτερικό τα φύκια (την κατάργηση της βίζας) για μεταξωτές κορδέλες (ως εναλλακτικό της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων), φαίνεται πόσο λανθασμένα χειρίστηκε το θέμα η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμη και για το θέμα της βίζας έπρεπε να είχε ασκηθεί όση πίεση ήταν δυνατόν να ασκηθεί στον κ. Γκρούεφσκι.
8Παρεμπιπτόντως ας έχουμε τον νου μας εκεί στα σύνορα, γιατί δεν αποκλείεται οι διάφοροι γνωστοί να δημιουργήσουν προβλήματα είτε με οργάνωση μαζικής άφιξης Σλαβομακεδόνων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε με προβοκάτσιες από άτομα που θα θέλουν να μπουν με τα παλιά διαβατήρια, μ’ εκείνα που δίπλα στον τόπο γέννησης φαίνεται η σλαβική ονομασία π.χ. της Φλώρινας και η ιθαγένεια είναι η «Μακεδονική»…
DΚαι πάλι με κίνδυνο να θεωρηθώ αφελής, θα θέσω το ερώτημα: Γιατί θα πρέπει όλη η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Αθήνα και η Λευκωσία, να συμμερισθούν ξαφνικά τη βιασύνη που έπιασε την Άγκυρα και τα Κατεχόμενα να λυθεί το Κυπριακό πριν από τις «προεδρικές εκλογές» τον Απρίλιο; Αυτό πραγματικά αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες στρεψοδικίες στις διεθνείς σχέσεις. Ζητάνε δηλαδή από τους Ελληνοκύπριους να δεχθούν άρον άρον επίλυση του Κυπριακού για να εξασφαλίσουν ότι… δεν θα χάσει τις εκλογές ο κ. Ταλάτ! Κι αν χάσει ο κ. Ταλάτ, τότε θα βγουν να πουν ότι η ευθύνη για το ενδεχόμενο αδιέξοδο δεν θα ανήκει στον πολιτικό απόγονο του Ντενκτάς κ. Έρογλου, αλλά στους Ελληνοκύπριους που δεν θυσίασαν τη λύση για να χαίρονται στο «Προεδρικό» τον Μ. Αλί Ταλάτ…

***

3Με αυτήν την περίφημη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τι ακριβώς γίνεται; Η αλβανική αντιπολίτευση έχει κηρύξει «ανένδοτο» αγώνα εναντίον της συμφωνίας, η οποία παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Μήπως πρέπει να υπάρξει πιο αποφασιστική παρέμβαση για να καταλάβουν στα Τίρανα ότι μάλλον τους ίδιους συμφέρει η νομική οριοθέτηση και ρύθμιση των συνόρων;

***

3Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε ποιον ρόλο στην άτυπη βολιδοσκόπηση της σκοπιανής ηγεσίας έχει αναλάβει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά,
η οποία μάλιστα προορίζεται για θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών στις αρχές του 2010 όταν, όπως είναι ο σχεδιασμός, αναλάβει τα ηνία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο νεαρός τέως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου και νυν αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας.


Σχολιάστε εδώ