Τι θα γίνει στην Αθήνα;

ΠΡΟΩΡΑ, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άνοιξε στη Ν. Δημοκρατία η συζήτηση για τις υποψηφιότητες σε δήμους και νομαρχίες. Αφορμή, η δήλωση του Ν. Κακλαμάνη ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Αθηναίων, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που δεν πάρει το χρίσμα από τη Ν. Δημοκρατία, να κατέλθει ως ανεξάρτητος. Η βιασύνη και η επιμονή του ενόχλησαν τη Ρηγίλλης, παράγοντες της οποίας χαρακτήριζαν «άκαιρη» την πρωτοβουλία του αυτή, ενώ αποδίδουν στον κ. Κακλαμάνη πρόθεση να δημιουργήσει τετελεσμένα για τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Ερωτηθείς ο ίδιος ο κ. Σαμαράς από τους δημοσιογράφους, περιορίσθηκε να πει ότι «είναι πρόωρο να συζητάμε για υποψηφιότητες», αποφεύγοντας, όπως ήταν φυσικό, να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι αναζητεί άλλον υποψήφιο για τον πρώτο δήμο της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση του κ. Κακλαμάνη να στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη για την αρχηγία –με «σκανδαλώδη» και «προκλητικό» τρόπο, όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης– έχει εξοργίσει τα στελέχη που κινούνται περί τον κ. Σαμαρά, ενώ παρόμοια είναι τα συναισθήματα και του τελευταίου.
Παράγοντες του κόμματος εκτιμούν ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί «πολύ δύσκολα ο Νικήτας θα πάρει το χρίσμα», έστω κι αν το Καταστατικό αναφέρει ρητά ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι (ή νομάρχες) είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι και στις επόμενες εκλογές. Εξ ου και στα δημοσιογραφικά γραφεία «κάνουν βόλτα» ονόματα πιθανών υποψηφίων, μεταξύ των οποίων του Επιτρόπου Στ. Δήμα, του Κυρ. Μητσοτάκη, εσχάτως και της Ελ. Βόζενμπεργκ, ενώ στα…υπόψη υπάρχει και ο Άρ. Σπηλιωτόπουλος. Στον τελευταίο λέγεται ότι είχε κάνει σχετική πρόταση ο κ. Σαμαράς, αλλά στην πορεία εκείνος αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη, οπότε είναι άγνωστο αν ισχύει ακόμη η πρόταση. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν κλήθηκε ακόμη στη Ρηγίλλης και επισήμως τουλάχιστον δεν έχει συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά.
Εξίσου ασαφή είναι τα πράγματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Β. Παπαγεωργόπουλος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος. Μια αρνητική απόφασή του πάντως θα ανακούφιζε πιθανότατα τη Ρηγίλλης, καθώς στη διάρκεια της τελευταίας θητείας του συνέβησαν πολλά και διάφορα, το κύρος του έχει πληγεί και στο κόμμα ανησυχούν ότι, αν αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο, υπάρχει κίνδυνος αυτός να καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ ο κατάλογος των… υποψήφιων διαδόχων δεν είναι μικρός. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί τα ονόματα του Στ. Καλαφάτη, του Κ. Γκιουλέκα, του Γ. Ιωαννίδη και του Χρ. Φώλια, ενώ φαίνεται να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του ο Π. Ψωμιάδης. Στον Πειραιά υπάρχει ένδεια προσώπων και ο Β. Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι με μια καλή επιλογή υποψηφίου μπορούν να επανακτήσουν τον δήμο, δεδομένου ότι ο σημερινός δήμαρχος Π. Φασούλας δεν έχει να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο, ενώ έχει διχάσει και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.
Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές που θα επιφέρει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο, αν δηλαδή θα προβλέπει ότι για την εκλογή θα απαιτείται ποσοστό 50% συν ένα, οπότε θα απαιτηθούν συνεργασίες με άλλο κόμμα ή κόμματα στον δεύτερο γύρο. Κι αν η πρόβλεψη αυτή του νόμου περάσει χωρίς προβλήματα από τη Βουλή, σημαντικές αντιδράσεις πρέπει να αναμένονται για το νέο «κύμα συγχωνεύσεων» δήμων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «Καποδίστρια 2», καθώς δεκάδες δήμαρχοι και εκατοντάδες δημοτικοί σύμβουλοι θα απολέσουν θέσεις και χρήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπουργό Γ. Ραγκούση να έχει ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή την άνοιξη, ώστε να εφαρμοσθεί στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ