Τι… έργο στήνουν με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Κάτι… περίεργο συμβαίνει με τους βιοκλιματικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αττικής, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε ξαφνικά τώρα και μάλιστα με διακηρύξεις που έχουν τα ίδια κριτήρια, τις ίδιες απαιτήσεις, τις ίδιες προδιαγραφές κ.λπ. για τους περισσότερους δήμους!
Συγκεκριμένα στις 30/10/09 11 δήμοι (Περιστερίου, Υμηττού, Αυλώνος, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Καισαριανής, Βύρωνα, Χαϊδαρίου, Κρυονερίου, Μάνδρας και Μαρκόπουλου) ανακοίνωσαν δημοπρασία για την ίδρυση βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών για τις 15/12/2009! Όλοι δηλαδή για την ίδια μέρα και με το ίδιο σύστημα: μελέτη – κατασκευή!
Για τις 29/12/09 έχουν εξαγγείλει ίδιας μορφής και όρων δημοπρασία οι Δήμοι Ηλιούπολης, Ηρακλείου και Μαρκόπουλου (για σταθμό στον Κουβαρά).
Κοινό στοιχείο όλων των διακηρύξεων το εξαιρετικά υψηλό κόστος. Όλα τα έργα ξεκινούν από 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν στα 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που αντίστοιχα έργα τα οποία εκτέλεσε ο ΟΣΚ με το ζόρι φτάνουν να κοστίζουν 1.000 ευρώ / τ.μ. Τι συμβαίνει; Μήπως ετοιμάζονται κάποιοι να… φάνε με χρυσά κουτάλια;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τεύχη των Δήμων Περιστερίου, Αυλώνος, Μαρκόπουλου, Χαϊδαρίου, Υμηττού και Αχαρνών για τη δημοπράτηση των βρεφονηπιακών στις 15 του μήνα με τα τεύχη των Δήμων Ηλιούπολης, Μαρκόπουλου, Ηρακλείου για τη δημοπράτηση που θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως:
• Ίδια διάρθρωση, διατύπωση και απαιτήσεις διακήρυξης.
• Ίδια κριτήρια βαθμολογίας.
• Απαιτούν εκτέλεση γεώτρησης είτε οι περιοχές είναι πεδινές είτε ημιορεινές.
• Η τεχνική περιγραφή της αρχιτεκτονικής είναι πανομοιότυπη, σαν να βγήκε φωτοτυπία, μία για όλα τα τεύχη!
• Όλα έχουν παρόμοια δισέλιδα, με ανάλυση κόστους.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μήπως ότι μία εταιρεία έχει σχεδιάσει να πάρει «πακέτο» όλα τα έργα στην τιμή που θέλει εκείνη; Και γιατί η τιμή τους ανέβηκε τόσο πολύ; Μήπως η εταιρεία που έχει… κανονίσει να πάρει… όλες τις δουλειές έχει σκοπό να… μοιράσει κι αλλού χρήματα και τα έχει υπολογίσει όλα στο κόστος των βρεφονηπιακών;
Επειδή τα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά, ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος να απαντήσει.


Σχολιάστε εδώ