Στόχος Αμερικανών, Άγγλων και Τούρκων η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Αυτό το επικίνδυνο ενδεχόμενο που επικρέμαται στην Κύπρο κινητοποίησε την οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών για Εθνικά Θέματα, που διοργάνωσε ειδικό συνέδριο για το μέλλον της Μεγαλονήσου. Ανάμεσα στους ομιλητές ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις Κύπρου και Αθήνας να καλλιεργήσουν συμμαχίες στην Ευρώπη ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αποκάλυψε τους σύγχρονους τρόπους και τα μέσα παρέμβασης των Αμερικανών σε μικρά κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
– Ποιος ήταν και είναι ο βασικός προβληματισμός σας για το επόμενο βήμα συζήτησης του Κυπριακού;
// Δυστυχώς, η προβληματική μας σήμερα ξεκινάει όχι πλέον από τη διχοτόμηση, αλλά από την πλήρη κατάλυση της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτή είναι η επιθυμία των Τούρκων, των Άγγλων και των Αμερικανών. Και η επιβεβαίωση ήταν το Σχέδιο Ανάν. Με αυτό επιχειρήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιό τους.
– Είναι ορατό ένα νέο σχέδιο ανάλογο με το προηγούμενο;
// Ένα νέο σχέδιο πάλι τον ίδιο στόχο θα έχει, δεδομένου ότι είναι παλιός στόχος της Τουρκίας, γιατί θεωρεί την Κύπρο χώρο ζωτικής σημασίας και πάνω σʼ αυτήν την αρχή στήριξε διαχρονικά την αδιάλλακτη πολιτική της. Θα εμφανισθεί πάλι
ένα νέο Σχέδιο Ανάν, το οποίο θα κρύβει μέσα του τέτοιους κινδύνους. Αυτό πρέπει να προσέξουμε δεδομένου ότι το νέο σχέδιο δεν θα είναι ίσως τόσο προκλητικά εξαμβλωματικό όσο ήταν το προηγούμενο, αλλά θα περιέχει τέτοιους όρους επίλυσης, οι οποίοι στην ουσία θα σημαίνουν κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε με τις διαπραγματεύσεις είναι ότι η πρώτη αρχή από πλευράς πολιτικής σημασίας είναι να διατηρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με το status του εθνικού και διεθνούς δικαίου με το οποίο εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Κινούμεθα προς διαφορετική κατεύθυνση;
// Το αντικείμενο αυτού του συνεδρίου δεν ήταν να βγάλει ειδήσεις. Εντοπίσαμε τους κινδύνους διότι οι προοπτικές είναι τέτοιες, που θα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα είναι, ίσως, καταστρεπτικό για την Κύπρο. Δεν πρόκειται να μας χαρίσουνε τίποτα. Θα πρέπει να προσέξουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Θα πρέπει να αποκλεισθεί οποιαδήποτε μορφή παρθενογένεσης, να μην υποκρύπτεται νέα παρθενογένεση, δηλαδή να μην είναι νέα οντότητα –νέα Κυπριακή Δημοκρατία– σε σχέση με τη μορφή που έχει ενταχθεί στην ΕΕ. Εάν αυτό αλλάξει, έστω και ελάχιστα, σημαίνει ότι θα απολεσθεί η κυρίαρχη ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
– Είναι δυνατόν να αλλάξει το status ενός κράτους μέλους της ΕΕ;
// Μα ήταν παράνομο και το Σχέδιο Ανάν, αφού παραβίαζε όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Εάν η Ευρώπη κλείσει τα μάτια, οποιοδήποτε νέο σχέδιο ανάλογο εκείνου του Ανάν θα είναι παράνομο. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Σκεφθείτε ότι ο μόνος φρουρός της διεθνούς νομιμότητας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, υπέγραψε το σχέδιο αυτό. Και το υποστήριξαν πολιτικοί των κυβερνήσεων και της Κύπρου και της Ελλάδας.
– Ποια είναι η δική σας πρόταση;
// Η Κύπρος δεν έχει πλέον πολλά «όπλα» και συμμάχους στον διεθνή χώρο όπως φάνηκε με το Σχέδιο
Ανάν. Θα πρέπει λοιπόν να εναγκαλισθεί όσο περισσότερο σφικτά μπορεί την ΕΕ και να αξιώσει να την έχει σύμμαχο στη διατήρηση του status quo που έχει η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Είσθε αισιόδοξος για την επίλυση;
// Όχι, αυτό το είπαμε όλοι. Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, γιατί δεν θα δεχθεί ποτέ λύση η Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πούμε «ναι» στην κατάλυση της Κύπρου.
Η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει ότι κυριαρχούν κριτήρια διεθνών συμφερόντων. Οι μεν Τούρκοι προσβλέπουν στο να πάρουν μελλοντικά ολόκληρη την Κύπρο. Οι δε Άγγλοι και οι Αμερικανοί προσβλέπουν σε μια βάση για να κατευθύνουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται οριστικά η ανεξαρτησία της Κύπρου ως κράτους, κάτι που θα πρέπει να δει η ΕΕ. Αλλά για να το δει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να της το πούμε εμείς, να της το δείξουμε, να της το αναλύσουμε και να αξιώσουμε την προστασία της Κύπρου ως μέλους σήμερα. Αυτήν την πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε. Σήμερα οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να το κάνουν με σαφήνεια.
– Γιατί;
// Γιατί υπάρχουν διεθνείς εντολές. Πάντοτε στην πολιτική μας ακολουθούμε ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι, ενώ η Τουρκία δεν κάνει κάτι τέτοιο.
Δεν έχουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ώστε να μην τα δίνουμε όλα προς μία πλευρά. Αυτό είναι το όπλο του μικρού κράτους.
Δεν υπάρχουν διαδικασίες νομικές ή άλλες για να ακυρώσουμε εκ των υστέρων ένα τετελεσμένο γεγονός. Γιʼ αυτό οι κυβερνήσεις και των δύο κρατών, Ελλάδας και Κύπρου, πρέπει να αναπτύξουν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να έχουν συμμάχους και να μπορούν να παίζουν στη διεθνή σκακιέρα της πολιτικής. Άλλωστε αυτό κάνει και η Τουρκία.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έσχατο τη νέα σχέση της Κύπρου με την ΕΕ, δηλαδή την ένταξή της.
Δεν έχουμε όμως όργανα διαρκούς ενημέρωσης στην ΕΕ αντίστοιχα με αυτά της Τουρκίας. Στις Βρυξέλλες υπάρχει γραφείο προώθησης των απόψεων της Τουρκίας για όλα τα θέματα. Κι άλλα κράτη έχουν επίσης, ακόμα κι αν δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς δεν έχουμε τίποτα, ούτε ελληνικό ούτε κυπριακό.
Αλλά και στο εσωτερικό δεν έχει επιβληθεί σιωπή ακόμα και στα ΜΜΕ για το θέμα της Κύπρου; Χρόνια τώρα δεν γίνεται καμία συζήτηση. Ακόμη και στην Κύπρο. Εκεί τους λένε: «Μη μιλάτε γιατί χαλάτε το κλίμα».
Ποιο κλίμα; Αφού τα έχουμε χάσει όλα…
Έχουμε σήμερα μια επάνοδο της αμερικανικής παρέμβασης στα εσωτερικά των μικρών χωρών ανάλογη με εκείνη της εποχής της μοναρχίας. Τότε οι παρεμβάσεις γίνονταν με τα ανάκτορα, σήμερα γίνονται με τα κανάλια, τα ΜΜΕ. Παλιά ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις με τα ανάκτορα, σήμερα το κάνουν με τα κανάλια.
– Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει προκειμένου να μπει στην ΕΕ;
// Η Τουρκία γνωρίζει πως δεν θα μπει ποτέ ως πλήρες μέλος, γιατί
εάν μπει θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η Ένωση και να ξεκινήσει από την αρχή. Λόγω μεγέθους της Τουρκίας η ΕΕ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως σήμερα.
– Υπάρχει ανησυχία στην Κύπρο;
// Ανησυχεί πολύ ο κόσμος μήπως αυτήν τη φορά δεν περάσει το ερώτημα ενός ενδεχόμενου νέου σχεδίου, όπως πέρασε το Σχέδιο Ανάν και το απέρριψε ο κυπριακός λαός.


Σχολιάστε εδώ