Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ «Σάκος του μποξ». Toν χαρακτηρισμό τον δανείζομαι από σχόλιο καλού συναδέλφου, μόνο που αυτός τον απέδωσε στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταιριάζει γάντι και στη χρηματιστηριακή μας αγορά. Πρωτίστως σε αυτήν!
δ Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι συμβαίνει εσχάτως στην αγορά μας,
ιδού μερικά στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: την Τρίτη ήρθε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Fitch σχεδόν τρεις ώρες πριν από τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Και το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σχεδόν 9 μονάδες έχασε από την κεφαλαιοποίησή του ο τραπεζικός δείκτης. Προσθέστε και το -3,36% της επομένης και χοντρικά το ΧΑ έχασε το 10% της αξίας του μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο!
δ Θέλετε να θυμηθούμε τι συνέβη σε πανομοιότυπες περιπτώσεις στην Ιρλανδία (η οποία σημειωτέον προχώρησε την Τετάρτη στην ανακοίνωση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέσα στη χρονιά για να… συμμαζέψει την ομοίως άθλια δημοσιονομική της εικόνα!), στην Ισπανία (η οποία επίσης υποβαθμίστηκε ως προς τις προοπτικές της από τη Standard και Poor’s την Τετάρτη) ή στην Πορτογαλία που προ ολίγων εβδομάδων έτυχε της ίδιας αντιμετώπισης από τους κραταιούς οίκους αξιολόγησης; Για να μην ψάχνετε στο ίντερνετ και στα διαγράμματα δεικτών να σας πληροφορήσω πως ο μεν ΙΒΕΧ στην Ισπανία την ημέρα των «κακών μαντάτων» απώλεσε ποσοστό 2,20%, ο ISEQ στην Ιρλανδία έχασε περί το 3% και ο PSI στην Πορτογαλία 2,85%!
δ Καμία ερώτηση; Ή μήπως θέλετε να γίνει καμία σύγκριση και να κλαίμε όλοι μαζί; Γιατί μην ξεχνάτε πως ανεξαρτήτως αφορμής ή αιτίας, η ουσία είναι πως η αγορά μας έχει ήδη χάσει το 25% της αξίας της από τα τέλη Οκτωβρίου και τα υψηλά των 2.900 μονάδων…
δ Εάν ψάχνετε τώρα να βρείτε τα πώς και τα γιατί αυτών των απογοητευτικών επιδόσεων και δεν σας αρκεί η άποψη των επαγγελματιών της αγοράς που λένε πως το μεγάλο «ξεφόρτωμα» μετοχών γίνεται από τους ξένους,
όταν και όποτε -και όπως- αυτοί κρίνουν, βολεύονται και θέλουν, τότε μπορείτε να αναζητήσετε τις αιτίες στη «ρηχή» αγορά, στην ανυπαρξία -διότι περί τέτοιας πρόκειται- των εγχώριων μεγάλων θεσμικών και στη σκληρή πραγματικότητα που θέλει το ΧΑ να αποτελεί ακόμα μια αγορά με ελάχιστες επιλογές «πρώτης γραμμής», οι οποίες αναπόφευκτα μπαίνουν στο στόχαστρο των μεγάλων χαρτοφυλακίων.
δ Μη ρωτήσετε επίσης εάν ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για να απεμπλακεί η αγορά μας από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως είναι πια καιρός να αλλάξει δραματικά τόσο η ίδια η κατηγοριοποίηση των μετοχών από πλευράς κεφαλαιοποίησης, όσο και η ίδια η σύνθεση του Γενικού Δείκτη. Επίσης είναι πια οφθαλμοφανές πως τα τρία πέμπτα των εισηγμένων ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να μας ταλαιπωρούν.
δ Ξεσκαρτάρισμα τώρα! Θέλουμε
κάτι τέτοιο;

ΥΓ.: Σταδιακές τοποθετήσεις σε ορίζοντα εξαμήνου συστήνει ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Την ίδια ώρα ήδη κυκλοφορούν σενάρια αντικρουόμενα: το ένα λέει για συνέχιση της υποχώρησης κατά τουλάχιστον άλλες 200 – 300 μονάδες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, το άλλο κάνει λόγο για ήδη πολύ φθηνές μετοχές. Ποιο θα αποδειχθεί σωστό;


Σχολιάστε εδώ