ΣΕ… ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η έκρηξη του κ. Ρομπόλη ενώπιον τόσο του υπουργού όσο και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη: Ο εμπειρογνώμονας της ΓΣΕΕ προειδοποίησε για αποχώρηση από τον διάλογο, αν οι κυβερνητικοί «ανεξάρτητοι» εμπειρογνώμονες εξακολουθήσουν να παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» και θέτουν θέματα εκτός της ατζέντας διαλόγου που κατέθεσε η Συνομοσπονδία και αποδέχτηκε ο υπουργός.
Η συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ και Αυτ. Παρέμβαση) αλλά και διαπαραταξιακά η ΑΔΕΔΥ, που απέχουν από τον διάλογο, μιλούν για δικαίωση των προβλέψεών τους, με αφορμή το θέμα της βασικής σύναξης που έθεσε –και πάλι εκτός ατζέντας– ο υπουργός.
Σε περίπτωση καθιέρωσης της σύνταξης πλήττεται η αναδιανεμητική διάσταση του συστήματος, που θα συρρικνωθεί, και ενισχύεται ο ατομικός κεφαλαιοποιητικός χαρακτήρας του. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος: «Εκτός από τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα, οι αρχές της κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνουν και την αλληλεγγύη, εντός και μεταξύ γενεών, καθώς και την αναδιανομή. Χωρίς το σύνολο αυτό, συνεχίζει ο κ. Παπασπύρος, η ανταποδοτικότητα και η αναλογικότητα, η βασική σύνταξη (που απαιτείται να διευκρινιστεί εάν θα είναι προνομιακή ή όχι) είναι θέματα ειδικής βαρύτητας, δεδομένου ότι κρίνουν, εάν ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική ασφάλιση ή ανοίξουμε το σύστημα προς κεφαλαιοποιητικής, ιδιωτικής ευθύνης μορφές…
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ) θεωρεί ότι είναι κρίσιμη η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής για τη συνέχιση ή όχι της συμμετοχής του στον διάλογο που εξελίσσεται. Προσήλθαμε στο διάλογο αυτό, θέτοντας ως Συνομοσπονδία όρους και προϋποθέσεις, οπότε αν δεν τηρηθούν, δεν έχουμε λόγο να παραμείνουμε σε αυτό», μας λέει χαρακτηριστικά. Στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά τον διάλογο και ότι η ΝΔ θα συμβάλει στην επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος και συνεπώς, σε περίπτωση αποχώρησης της ΔΑΚΕ, θα προκληθεί εσωκομματική σύγκρουση, ο κ. Τσαλικάκης είπε ότι η αιτιολογημένη αποχώρηση δεν πρόκειται να δημιουργήσει τριβές και αντιθέσεις.
Για τα 9 σημεία που κατατέθηκαν, η εργατική πλευρά παρατηρεί έλλειψη επεξεργασίας, θολό περιεχόμενο και αδιευκρίνιστους στόχους, με συνέπεια να μιλά για εικόνα σύγχυσης. Γι’ αυτό, υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά, η εκτίμηση ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι πρόβλημα εσόδων και όχι παροχών, απαντώντας έτσι και στις προειδοποιήσεις του κ. Λοβέρδου για αντοχές του συστήματος μέχρι το 2015 και εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, τότε κινδυνεύει η καταβολή της 14ης σύνταξης – και όχι μόνο.
Σημειώνεται πάντως, ότι ο κ. Ρωμανιάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, θέτει τώρα θέμα για επιστροφή (σταδιακά και σε βάθος δεκαετίας) όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 έως σήμερα, χωρίς να διευκρινιστεί αν εκφράζει με την πρόταση αυτή την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η συγκεκριμένη άποψη (σ.σ.: συμπίπτει με ανάλογες θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) ανοίγει μια «πληγή» στα συνδικάτα που είτε επέτρεψαν είτε δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την καταλήστευση και λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων από το κράτος επί δεκαετία και οι οποίοι καλούνται για άλλη μια φορά «να πληρώσουν τις αυθαιρεσίες άλλων».
Αναλογιστικές μελέτες και δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα, έχει προγραμματιστεί να συζητήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ
επείγουσα είναι η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Παράλληλα, η αναζήτηση νέων πόρων, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ξεσπάσουν στη δεκαετία 2020-2030 εξαιτίας και του διπλασιασμού, όπως προβλέπεται των συνταξιούχων.
Η μηχανοργάνωση του συστήματος, η λήψη μέτρων για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, η καταβολή οφειλών του Δημοσίου, η αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, η φορολόγηση του πετρελαίου (εφοπλιστών και των υψηλών εισοδημάτων, μερίδιο από τις αποκρατικοποιήσεις, τα λαχεία, τον ΟΠΑΠ κ.λπ., εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, δεν χρειάζονται διάλογο για να συγκεντρωθούν τα όποια ποσά, ώστε να αρχίσει η σταθερή χρηματοδότηση του Συστήματος. Σύμφωνα με τις εμπειρογνώμονες, μόνο η εισφοροδιαφυγή να περιοριστεί κατά 20%, θα δώσει ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα για 7 χρόνια!
Η όποια καθυστέρηση στη λήψη αυτών ή και άλλων μέτρων, με αφορμή τον διάλογο επιτείνει τις επιφυλάξεις και τις υποψίες για την πραγματική κυβερνητική στόχευση. Το γεγονός μάλιστα, πως ακόμη και αν οι εμπειρογνώμονες, εκδώσουν την άνοιξη κοινό, κατευθυντήριο πόρισμα, αυτό δεν δεσμεύει τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις στην κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου, δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη χρησιμότητα του ίδιου του διαλόγου, πέραν της ανταλλαγής στοιχείων και απόψεων.
Κατά τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλη (Αυτ. Παρέμβαση) «η κυβέρνηση με τον διάλογο αναζητεί πολιτική νομιμοποίηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιχειρήσει μαζί με τον ΣΕΒ να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις με δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος».
Για την ανάγκη διασφάλισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μιλά το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλοντας με οξείς χαρακτηρισμούς τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στον διάλογο.
Προειδοποιητικές όμως βολές εξαπολύει κατά της κυβέρνησης και η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που προετοιμάζεται για εφαρμογή προγράμματος αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, με βάση σχετική απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου. Η ΑΔΕΔΥ δεν προσήλθε στον διάλογο και υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο θα έχει τις πρώτες συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου (Οικονομίας) και Α. Λοβέρδο (Εργασίας).
Η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων καλεί την κυβέρνηση:
= Να αποσαφηνίσει αμέσως την πολιτική της σε μείζονα θέματα μισθολογικής, ασφαλιστικής πολιτικής και να θέσει τέλος στην πολιτική λιτότητας και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων. Διαφορετικά, αναλαμβάνει μεγάλες πολιτικές ευθύνες απέναντι στους εργαζομένους.
Ενωμένες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν δραματικές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων και επισημαίνουν: Μετά τη μονιμοποίηση της λιτότητας και τη διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων, την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το οικονομικό έμφραγμα στο Ταμείο Πρόνοιας, τώρα το σενάριο περιλαμβάνει και… «τον δράκο επί του13ου και 14ου μισθού». Στα σχέδια αυτά, υπογραμμίζει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κρίνεται αναγκαία, η κλιμάκωση των πολιτικοσυνδικαλιστικών παρεμβάσεων…