Πρόληψη και όχι καταστολή για τη νεανική παραβατικότητα

Ο πρόεδρος της επιτροπής Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και σε βάθος την ελληνική κοινωνία, αρχής γενομένης από το ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο οφείλει να διαγνώσει τις αιτίες της και να προβεί στην υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών μέτρων που θα θεραπεύουν το κοινωνικό αυτό φαινόμενο.
Συνολική αναμόρφωση του δικαίου και αλλαγή νοοτροπίας με έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή και την αυστηροποίηση των ποινών συνέστησε ο κ. Πανούσης. Πρότεινε μάλιστα να οργανωθούν εξαρχής οι στέγες μέριμνας ανηλίκων παραβατών, να ενταχθούν στο υπουργείο Υγείας και να διαφύγουν έτσι του κατασταλτικού χαρακτήρα που έχουν σήμερα, να δημιουργηθούν ειδικά σώματα αστυνομικών ανηλίκων, ώστε να υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένοι αστυνομικοί που να μπορούν να χειριστούν τους ανηλίκους, και να επαναδραστηριοποιηθεί το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Απαλλακτικό εκ των προτέρων
Στη Βουλή διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη οι αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, που αφορούν την ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή τριών πρώην υπουργών της ΝΔ στην υπόθεση της χορήγησης αδειών φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων ΔΧ. Αφορούν τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τον τέως υφυπουργό Μιχάλη Μπεκίρη.
Πρόκειται για μηνυτήριες αναφορές του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λεωνίδας Ρακιτζή, ο οποίος σε έγγραφό του ανέφερε ότι αναρμοδίως οι υπουργοί Μεταφορών έδιναν εντολές στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να χορηγεί άδειες για φορτηγά και βυτιοφόρα ΔΧ αυτοκίνητα, για τις οποίες είχε διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή είχαν πλαστογραφηθεί. Σε ανάλογες καταγγελίες είχε προβεί και ένας πολίτης.
Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας με τους δημοσιογράφους είπε ότι δεν πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις…
Για την ιστορία ωστόσο: Για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτείται πρόταση υπογεγραμμένη από 60 βουλευτές ενώ η ολομέλεια αποφασίζει με απλή πλειοψηφία όχι μικρότερη των 120 ψήφων. Το αίτημα της σύστασης προανακριτικής πρέπει να υποστηρίζεται από 30 βουλευτές αλλά για να αποφασίσει η ολομέλεια απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ