Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί εάν ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για το πάγωμα των τιμολογίων και γιατί εξαιρείται από αυτές η ΕΠΑ Αττικής, το 51% των μετοχών της οποίας ελέγχεται από την κρατική ΔΕΠΑ.
>Διακριτική μεταχείριση σε βάρος δικαστικών υπαλλήλων διαπιστώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης και ερωτά αν οι αρμόδιοι υπουργοί προτίθενται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιληφθούν και οι δικαστικοί υπάλληλοι στον νέο Υπαλληλικό Κώδικα και να έχουν τη δυνατότητα για μετάταξη σε άλλους φορείς.
>Τον έλεγχο των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις περί ελεύθερου ανταγωνισμού ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ερωτά εάν οι επιφορτισμένες με την προστασία του ανταγωνισμού αρμόδιες αρχές έχουν διερευνήσει κατά πόσον οι αυξήσεις επιτοκίων είναι προϊόν συμφωνίας, σύμπραξης ή εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ των εμπλεκόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αν επομένως πρέπει να υποστούν κυρώσεις για τη μη συμμόρφωσή τους στις διατάξεις περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.
> Εάν υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση του χώρου του Πάρκου Ελευθερίας, που παρουσιάζει εικόνα εγκαταλειμμένου εργοταξίου καλεί την υπουργό Περιβάλλοντος να απαντήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας. Ζητά να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις, ώστε να πάψει η παρακμή και η καταστροφή της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.
>Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ στις περιοχές του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Σημειώνει ότι το πρόβλημα των πυλώνων και της μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ απασχολεί μεγάλο μέρος των περιοχών του Λεκανοπεδίου Αττικής για περισσότερα από 40 χρόνια και, παρά τις κατά καιρούς διακηρυγμένες θέσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του θέματος, αυτό παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που ζουν πλησίον των πυλώνων μεταφοράς να είναι εκτεθειμένοι στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία και να κινδυνεύει η υγεία τους.
>Σχετικά με την αυξητική τάση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα ερωτά την υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Ζητά να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών όλων των ηλικιών σχετικά με τον κίνδυνο και τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του AIDS, καθώς και με τους τρόπους πρόληψης και προφύλαξης.
>Τους λόγους για τους οποίους αναστέλλεται η ετήσια τακτική χρηματοδότηση του σωματείου και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ από το υπουργείο Πολιτισμού ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. Τονίζει ότι η αναστολή της καταβολής της επιχορήγησης του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες «Ίωνες», που έχει στο δυναμικό του 20 αθλητές, μεταξύ των οποίων 1 ολυμπιονίκη με αναπηρία και 11 πανελληνιονίκες, οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και ουσιαστικά σε παύση της λειτουργίας του από 1/1/2010, καθώς δεν είναι δυνατό να καλύψει τις ανάγκες του (αμοιβές γυμναστών, μετακινήσεις κ.λπ.).
>Αν γίνονται έλεγχοι στις τράπεζες που διενεργούν αγοραπωλησίες ομολόγων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού προκειμένου να μην καταβάλλουν φόρο επί των τόκων των ομολόγων, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επίσης, με άλλη ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, ο κ. Λαφαζάνης ζητεί την άμεση εργασιακή αποκατάσταση των 455 συμβασιούχων στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου θα καλυφθούν μόνο οι μισές από τις κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού του Οργανισμού.
>Απλήρωτοι για πολλούς μήνες είναι οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα των δήμων, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης και Τ. Κουράκης. Ειδικότερα σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση και Τεχνικών Έργων του Δήμου Ζεφυρίου (παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «Κοινωνική μέριμνα») προχώρησαν σε στάση εργασίας ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς μένουν απλήρωτοι για 3-5 μήνες, ενώ από την πλευρά του ο δήμος υποστηρίζει ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις αυτές φέρει το κράτος, που δεν ανταποκρίνεται με συνέπεια στην υποχρέωση που έχει αναλάβει να χρηματοδοτεί αυτές τις δομές.
>Την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο επισημαίνει για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτώντας τον πρωθυπουργό τι σκοπεύει να κάνει για το θέμα.
>Αν η έννοια της μηδενικής ανοχής σημαίνει ουσιαστικά αναστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη χάριν της σύλληψης του «στόχου», ερωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.
>Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η υψηλή συγκέντρωση εισπνεόμενων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα της Φλώρινας λόγω της λειτουργίας μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, ερωτά την υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.
>Στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Αστυνομίας προς μετανάστες γονείς μαθητών του Δήμου Τυμπακίου αναφέρεται στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσιωτάκης, καλώντας τους να μην ξαναεφαρμόσουν τέτοιου είδους πρακτικές που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια δημοκρατίας.
>Επανεξέταση των ρυθμίσεων για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παράγωγων ζητεί από τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας άδικη την προϋπόθεση ύπαρξης 250 στρεμμάτων ενιαίας έκτασης εκμετάλλευσης για τη χορήγηση της αποζημίωσης.
>Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη στην Πάτρα και πώς θα προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον έναντι της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της εταιρείας Μηχανική, που είναι ο ανάδοχος του έργου, ερωτά τον υπουργό Μεταφορών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης ζητεί επίσης να μάθει από τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών τον ακριβή αριθμό διακοπής συνδέσεων της ΔΕΗ στην Αχαΐα την τελευταία τριετία και τι μέτρα θα λάβουν για την ανακούφιση όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.
>Την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του «Πύργου του Χαροκόπου» στη Γιάννουλη ζητά, με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
>Για την εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ στην Ελευσίνα και παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Όπως τονίζει οι μέχρι σήμερα προσπάθειες των αρχών της πόλης να παραλάβουν τις εγκαταστάσεις του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού δεν έχουν ευοδωθεί καθώς φαίνεται να παρακωλύεται η όλη διαδικασία από την διοίκηση του ΟΣΕ, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν το κτίσμα και οι λοιπές εγκαταστάσεις.
Παρανομεί το Κολέγιο
Εξάλλου σε απάντηση ερώτησης του ίδιου βουλευτή αναφορικά με την έναρξη εργασιών οδοποιίας σε δασική έκταση στην Κάντζα Παλλήνης, οι οποίες είχαν σταματήσει πριν από έναν χρόνο ως παράνομες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι κατόπιν της ανάδειξης του θέματος στη Βουλή διενεργήθηκε έλεγχος από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και από το Δασαρχείο Πεντέλης, όπου διαπιστώθηκε με νεώτερη αυτοψία η επανέναρξη εργασιών οδοποιίας, και συγκεκριμένα εργασιών επιχωμάτωσης, κατά παράβαση της υπʼ αριθμ. 2583/16-10-08 απόφασης της διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Αττικής περί μερικής παύσης εργασιών που είχαν εγκριθεί με την 1832/29-8-07 απόφαση εγκριτικής μελέτης «Προστασία και Πυροπροστασία δασικής έκτασης ιδιοκτησίας Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος». Όπως διαπιστώθηκε, το έργο ήταν και πάλι παράνομο, αφού δεν είχαν εκδοθεί οι νόμιμες άδειες. Κατόπιν αυτών υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών πρωτόκολλο μήνυσης.


Σχολιάστε εδώ