Οικονομία και εκλογικός νόμος στο στόχαστρο των βουλευτών

Η κατάσταση είναι δραματική στην οικονομία, δεν χωρά αμφιβολία, ωστόσο το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ, γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν λαμβάνει οριστικές αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει στον κόσμο τι επιπλέον θυσίες θα κληθεί να υποστεί, με αποτέλεσμα η γκρίνια να είναι καθημερινή σε όλα τα επίπεδα και να παγιώνεται η αίσθηση ότι η ελπίδα που έφερε το ΠΑΣΟΚ με τα ωραία προεκλογικά του λόγια εξανεμίζεται.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στο θέμα της οικονομίας οι βουλευτές έχουν μοιραστεί σε εκσυγχρονιστές και προεδρικούς για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση και αναλόγως κρίνουν ή επικρίνουν. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που διαψεύδει ότι τον επέπληξε ο πρωθυπουργός για την πολιτική του, τάσσεται υπέρ των σκληρών μέτρων για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, ενώ άλλοι υπουργοί θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις ήπιας προσαρμογής.
Κλίμα απογοήτευσης
Με όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αν μίλησε το «ΠΑΡΟΝ», η εικόνα είναι ίδια: απογοήτευση. Στην Ιπποκράτους έχουν αρχίσει να δυσπιστούν ακόμη και για τις ικανότητες των υπουργών. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μετέχει σε κομματικά όργανα σημείωνε μεταξύ άλλων ότι η αρνητική εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη για την κυβέρνηση έχει να κάνει με το ότι οι υπουργοί δεν ανοίγουν τα γραφεία τους, δεν συναντούν φορείς, με συνέπεια να μην επιλύουν προβλήματα. «Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Όταν δεν βλέπεις κόσμο, όταν δεν ασχολείσαι με τους φορείς που πνίγονται από τη δυσλειτουργία του κράτους, δεν έχεις λεφτά και φυσικά δεν έχουν ξεκαθαριστεί αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, τέτοια αποτελέσματα θα έχουμε…»
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται στη Βʼ Πειραιά έλεγε ότι από τη στιγμή που δεν έχουν προχωρήσει αλλαγές στα πρόσωπα, ακόμη και σε επίπεδο ΔΟΥ, με τον κάθε έφορο να αδιαφορεί για τα προβλήματα των φορολογουμένων, να σαμποτάρει μάλιστα πολλές φορές το υπουργείο Οικονομικών, πώς να περιμένουμε να πάμε μπροστά; Όλα παίζουν ρόλο.
Ανάλογα με την εσωκομματική τους ταυτότητα οι βουλευτές τάσσονται υπέρ ή κατά των προσπαθειών του Παπανδρέου. Αν κάποιος χαρακτηρίζεται προεδρικός, ανήκει δηλαδή στην πλευρά Παπανδρέου, κρίνει θετικά τις προσπάθειες. Τα βλέπουν όμως όλα μαύρα οι βουλευτές που ανήκουν στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο. Ιδίως οι σκληροπυρηνικοί που είχαν ταχθεί ανοικτά κατά της εκλογής του Παπανδρέου, έχουν μεταφέρει τις εσωκομματικές αντιθέσεις του 2007 στο σήμερα, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης και επισημαίνοντας την απόσταση μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων. Οι πιο καλοπροαίρετοι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα στην κυβέρνηση, η οποία ακόμη δεν έχει βρει τον βηματισμό της. «Παρουσιάζει φοβικά σύνδρομα», έλεγε ένας από τους πράσινους βουλευτές, με την έννοια δηλαδή πως διστάζει να λάβει μέτρα ώστε να δείξει ότι παράγει έργο. Ένας από αυτούς είναι ο βουλευτής της Βʼ Αθήνας Μίμης Ανδρουλάκης, που έχει δημοσιεύσει στην προσωπική του σελίδα την πολιτική που κατά τη γνώμη του θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, για την οποία πάντως, όταν τον ρωτάει κανείς, σκύβει και κουνά το κεφάλι του αρνητικά και με νεύμα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης:
«“Τι να κάνουμε;” είναι το ερώτημα-πεμπτουσία της πολιτικής. Πρώτη προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό, φωνάζω εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει αντανακλαστικά κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης. Άμεση “απαγόρευση” των ιερών λέξεων “διάλογος”, “διαβούλευση”, “διαδικασίες”, “διά”, “διά” και αντικατάστασή τους από τις λέξεις: “απόφαση, απόφαση, απόφαση!“ και “δράση, δράση, δράση!”. Τι να τον κάνεις έναν διάλογο αν πτωχεύσεις πριν από τη λήξη του; Χρόνος δεν υπάρχει. Ή τώρα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση με τη στήριξη ενός πλατιού φάσματος κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων δημιουργεί εθνική αίσθηση του επείγοντος, προκαλεί συναγερμό των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και εξαγγέλλει μέτρα που δημιουργούν εμπιστοσύνη στην κοινωνία, την οικονομία, την Ευρώπη και τις αγορές, ή αύριο οι λύσεις θα επιβληθούν από τις αγορές με άδικο και πιο επώδυνο τρόπο, σε συνθήκες ταπεινωτικές για τους Έλληνες. Ή τώρα από την ελληνική κυβέρνηση ή αύριο από τον διεθνή επόπτη-διαχειριστή της ημιπτώχευσής μας! Η Νέα Δημοκρατία, που η κυβέρνησή της επέδειξε εγκληματική αδράνεια, πρέπει χωρίς φιοριτούρες να συμπαρασταθεί. Αύριο θα είναι αργά. Οι δυνάμεις της χαζοχαρούμενης αμεριμνησίας θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην άτυπη ή και τυπική χρεοκοπία».
Ο κ. Παπανδρέου σε συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επισημάνει το κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να χάσει το τρένο και γι’ αυτό εφιστά την προσοχή όλων των υπουργών για γρηγορότερους ρυθμούς. Την ίδια πίεση ασκούν και οι έμπιστοί του συνεργάτες Χάρης Παμπούκης και Θόδωρος Πάγκαλος, προκαλώντας πολλές φορές εκνευρισμό σε υπουργούς που θεωρούν τους δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού το μάτι και το αυτί του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Δύσκολα θα περάσει ο εκλογικός νόμος
Δεν είναι όμως μόνο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία που οι βουλευτές βάζουν στο στόχαστρο το Μαξίμου. Το επόμενο για το οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αντιδράσει σοβαρά είναι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με την καθιέρωση του γερμανικού μοντέλου με τις μονοεδρικές. Στο σύνολό τους σχεδόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ριζικά αντίθετοι στην καθιέρωση του συνδυασμού λίστας και σταυρού και προετοιμάζονται να στείλουν ακόμη και επιστολή στον Παπανδρέου, εκφράζοντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή. Αποδίδουν στην ουσία… κακές προθέσεις στον πρωθυπουργό και προσπάθεια ελέγχου των βουλευτών με τη… μέθοδο της λίστας, και γι’ αυτό σκοπεύουν να αντιδράσουν πριν αρχίσει η διαδικασία αλλαγής του υφιστάμενου νόμου από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει σκοπό να ανοίξει τη σχετική συζήτηση γύρω στο Πάσχα.
Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια
Οι βουλευτές που αντιδρούν αναφέρουν στο «Π» πως πρέπει να διατηρηθεί ο σταυρός και απλώς να περιοριστούν οι εκλογικές περιφέρειες. Όχι λίστα, γιατί έτσι πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές βλέπουν τον εαυτό τους εκτός Βουλής. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, γιατί καταλαβαίνουμε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σ’ αυτήν την αλλαγή με πρόσχημα τη διαφάνεια. Γιατί χειρότερα από την επαρχία, όπου το μαύρο χρήμα την προεκλογική περίοδο ρέει άφθονο σε όλους τους υποψηφίους, δεν υπάρχει πουθενά αλλού, ούτε στην εκλογική περιφέρεια της Αθήνας… Εκεί πώς θα ελεγχθεί η διαφάνεια μεταξύ υποψηφίων και τοπικών μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματιών;», έλεγαν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας με επιχειρήματα την πρόθεσή τους να μη συναινέσουν στις αλλαγές αυτές.
Τα δύο αυτά αγκάθια κάνουν προβληματική τη σχέση βουλευτών και Μαξίμου, αν και οι περισσότεροι που αντιδρούν προτιμούν να μη φανερώνουν δημόσια τις σκέψεις τους παρά μόνο σε συναδέλφους τους που εμπιστεύονται. Σημαντικές αντιδράσεις θα σημειωθούν και σε επίπεδο κόμματος. Από τώρα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης έχει γίνει αποδέκτης παρόμοιων μηνυμάτων από βουλευτές της επαρχίας. Όλα αυτά που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει το Μαξίμου απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς και ο Ραγκούσης αναφέρει ότι οι αλλαγές θα γίνουν αφού πρώτα διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι αποτελεί προσωπική δέσμευση του Παπανδρέου προεκλογικά και θα προχωρήσει όχι αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, αλλά παίρνοντας υπόψη του όσους τοποθετούνται αρνητικά, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα τεθεί φραγμός στα διάφορα συμφέροντα και στην αμφίδρομη μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών κυκλοφορία του μαύρου χρήματος.


Σχολιάστε εδώ