«Οδύσσεια» για απόσυρση…

δΤα άδεια κρατικά ταμεία έστειλαν, ως γνωστόν, στις ελληνικές καλένδες τη διαδικασία της απόσυρσης αυτοκινήτων. Όσοι πρόλαβαν να αποσύρουν τα σαραβαλάκια τους πριν ανακληθεί το μέτρο, υπό άλλες συνθήκες θα έκαναν πάρτι, αλλά φαίνεται ότι θα περάσουν μια μικρή «Οδύσσεια» μέχρι να καταφέρουν να πάρουν τα λεφτά τους.
δΗ απλή αρχική διαδικασία προέβλεπε ότι με την κατάθεση της βεβαίωσης ανακύκλωσης του αυτοκινήτου, οι εφορίες θα πλήρωναν το οικονομικό κίνητρο της απόσυρσης. Στην πορεία «ανακαλύφθηκε» ότι αυτό το χαρτί δεν μπορούσε να έχει ισχύ εκτελεστού τίτλου για να γίνουν πληρωμές. Και λίγο αργότερα, όταν πια το μέτρο της απόσυρσης είχε… αποσυρθεί, επινοήθηκε μια νέα, τερατώδης γραφειοκρατική διαδικασία, που καθημερινά δημιουργεί απερίγραπτες καταστάσεις συνωστισμού στις διευθύνσεις Μεταφορών των νομαρχιών.
δΟι πολίτες, λοιπόν, πρέπει να προσέλθουν με αρκετά έγγραφα στα χέρια τους και αφού υποβάλουν τον φάκελό τους, να προσθέσει άλλα επτά έγγραφα η διεύθυνση Μεταφορών και να τα προωθήσει όλα μαζί στο υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή μέσω τράπεζας. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Μεταφορών έλεγαν ότι με τη διαδικασία αυτή κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πότε θα ολοκληρωθεί η εξόφληση. Πενία (του Δημοσίου) τέχνας κατεργάζεται, για να μεταθέτει στο μέλλον την εξόφληση υποχρεώσεων…
δΔιάφορα πιθανά και απίθανα hedge fund (κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια υψηλού ρίσκου) έκαναν τις τελευταίες ημέρες «άγρια» παιχνίδια με τα ελληνικά ομόλογα. Προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις δανεισμένων κρατικών τίτλων, τους αγόραζαν λίγο αργότερα σε χαμηλότερες τιμές, επέστρεφαν το «δάνειο» και καρπώνονταν τη διαφορά από την πτώση. Το ενδιαφέρον είναι ότι τους τίτλους αυτούς τους δανείζονταν από τις ίδιες μεγάλες ξένες τράπεζες που σε λίγο καιρό θα εμφανίζονται σαν «σωτήρες» στο υπουργείο Οικονομικών, προσφέροντας τεράστια ποσά για να αγοράσουν πάλι ελληνικά ομόλογα, με αποδόσεις πολύ ανεβασμένες, ύστερα από όλα αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Κάποιοι καταφέρνουν να κερδίζουν και στην άνοδο και στην πτώση…
δΟ Τάσος Γιαννίτσης ανέλαβε τη θέση του προέδρου στα ΕΛΠΕ, στη θέση του Τίμου Χριστοδούλου. Και η στήλη εύχεται κάθε επιτυχία, αν και οφείλουμε να διατυπώσουμε μια απορία: ποιος, τελικά, έχει το «πάνω χέρι» στον όμιλο των ΕΛΠΕ; Το Δημόσιο ή ο όμιλος Λάτση; Υποπτευόμαστε ότι το Δημόσιο έχει «διακοσμητική» παρουσία στη διοίκηση, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι δύο διαδοχικές κυβερνήσεις αφήνουν στην καίρια θέση του διευθύνοντος συμβούλου ένα στέλεχος από τον όμιλο Λάτση…
Ξεπούλησε ο κ. Τάκης…
Αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από την Εθνική Τράπεζα, Αράπογλου και Πεχλιβανίδης πούλησαν όλες τις μετοχές που είχαν εξασφαλίσει με τα γενναιόδωρα προγράμματα παροχής δικαιωμάτων αγοράς μετοχών και έβαλαν στις τσέπες τους σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αράπογλου, μάλιστα, έσπευσε να πουλήσει από τις 27 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η «αλλαγή φρουράς». Κάπως έτσι έγραψαν με… χρυσά γράμματα τον επίλογο της θητείας τους. Σε καλή μεριά!


Σχολιάστε εδώ