Με βάρκα την ελπίδα…
ΣΕ κλοιό πιέσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν τη λήψη επώδυνων μέτρων, ενώ ξένοι οικονομικοί οίκοι απειλούν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Υπό μορφή διαγγέλματος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος απειλούν την εθνική κυριαρχία, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για αστειότητες που τραυματίζουν τις θέσεις μας στα εθνικά μέτωπα έκανε λόγο ο
Αντώνης Σαμαράς, ενώ το ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τα περί εθνικής κυριαρχίας προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη σκληρών μέτρων, ο δε Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την αναντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί στα πρότυπα της Ιρλανδίας: Να προχωρήσει αμέσως στη δραστική περικοπή των δαπανών, με κυριότερο μέτρο τη μείωση (κατά 10%) των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλά για τον δυσκολότερο προϋπολογισμό από τη Μεταπολίτευση, επιμένει ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα όπως αυτά που πήρε η Ιρλανδία. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της, προέβλεψε ωστόσο ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις. Η απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει την Ελλάδα προκάλεσε πολλαπλές παρενέργειες, το χρηματιστήριο σημείωσε μεγάλη πτώση, ανέβηκαν κατακόρυφα τα επιτόκια δανεισμού, διαμορφώνοντας έτσι περιβάλλον κερδοσκοπίας.
Νέο δόγμα
ΝΕΟ γύρο συζητήσεων σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο πυροδότησαν τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τριήμερων (!) εκδηλώσεων για την επέτειο από τον θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησαν από την Αστυνομία να περιφρουρήσει τον περιβάλλοντα χώρο του Ιδρύματος. Είχε βέβαια προηγηθεί η επίθεση και ο ξυλοδαρμός του (τέως, πλέον) πρύτανη Χρήστου Κίττα. Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτιώσεις του νόμου για το άσυλο, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Σε αντίθεση με το 2008, φέτος η Αστυνομία ακολούθησε «επιθετική» πολιτική εφαρμόζοντας το δόγμα Χρυσοχοΐδη για «μηδενική ανοχή». Αποτέλεσμα: Περιορίστηκαν αισθητά οι σκηνές βίας και οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, αυξήθηκαν όμως κατακόρυφα οι προσαγωγές υπόπτων, οι συλλήψεις και οι παραπομπές στη Δικαιοσύνη. Σημειωτέον ότι οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν άδεια στην Αστυνομία για τη χρήση των τηλεοπτικών καμερών προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες έκνομων πράξεων. Η στάση της Αστυνομίας προκάλεσε «σκληρή κόντρα» μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα για διγλωσσία, ότι δηλαδή άλλα έλεγε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους και άλλα ανέφεραν οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι εισάγει νέα ήθη στην πολιτική, επιχειρώντας να δημιουργήσει καθεστώς τρόμου για να περιορισθεί η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις. Αντιδράσεις προκάλεσε και η επέμβαση της Αστυνομίας σε χώρο αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι, όπου βρέθηκε υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την παρασκευή βομβών μολότοφ, ενώ υπήρχαν ακόμη αντιασφυξιογόνες μάσκες κ.ά. Είκοσι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.
Κατάρρευση
ΤΙΣ προτάσεις του για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα τότε το σύστημα σύντομα θα καταρρεύσει νωρίτερα από το 2015, όπως ήταν οι μέχρι πρότινος προβλέψεις. Μεταξύ των προτάσεων είναι:
– Η καθιέρωση βασικής σύνταξης για όλους, ενώ το τελικό ποσόν της σύνταξης θα καθορίζεται από τον χρόνο εργασίας αλλά και το ύψος των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.
– Η ενοποίηση σε βάθος χρόνου των ασφαλιστικών ταμείων και η δημιουργία τριών μόνο Ταμείων: μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.
– Η καθιέρωση κινήτρων για την περαιτέρω παραμονή στην εργασία.
– Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ο διάλογος που ξεκίνησε πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια, ούτως ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Στάση αναμονής τηρεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, το ΚΚΕ μετέχει στον διάλογο και προαναγγέλλει «πόλεμο» με την κυβέρνηση για να μη θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει επιφυλάξεις.
Επιλογές
ΣΤΗΝ αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας προχωρεί σταδιακά ο Αντ. Σαμαράς, ενώ αντικείμενο ερμηνειών αποτέλεσε η… αδυναμία (λόγω ασθένειας) της Ντόρας Μπακογιάννη να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη. Είχε μεσολαβήσει η αποκάλυψη εγγράφου με «μυστικό διάλογο» της τέως υπουργού Εξωτερικών με τον σκοπιανό ομόλογό της, όπου η κ. Μπακογιάννη εμφανιζόταν να διαφοροποιείται από τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Η Ρηγίλλης πήρε αποστάσεις από τους (τότε) χειρισμούς της.
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ εξέφρασε τις διαφωνίες του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ορίστηκε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο. Αλλαγές είχαμε και στις γραμματείες: Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Προγράμματος ο Κώστας Γκιουλέκας, Συνδικαλισμού ο Γιάννης Μανώλης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και Οργανωτικού ο Μανώλης Αγγελάκας.