ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Κινούμενος μεταξύ ακραίων φιλελεύθερων (που θέλουν ένα κράτος αμέτοχο) και σοσιαλιστών (που πρεσβεύουν την ύπαρξη του κράτους-επιχειρηματία), ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «θέλουμε το κράτος να αναμειγνύεται συνετά αλλά και αποφασιστικά, με τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση των αγορών και την εφαρμογή κανόνων». Παράλληλα, το κράτος αυτό οφείλει, πρόσθεσε, να συμπαρίσταται στους πιο αδύναμους πολίτες, αποκαθιστώντας την κοινωνική συνοχή, καθόσον «καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κοινωνικών αναστατώσεων και πολιτικής αναταραχής». Ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι από την εμπειρία χρόνων προκύπτει πως «οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα, δεν λειτουργούν πάντα υπό ιδανικές συνθήκες», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτυγχάνουν στον ρόλο τους. Σε αντιδιαστολή ο κ. Σαμαράς προτείνει: «Για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από ελεύθερες αγορές, χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές».
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας όσο και της κοινωνίας, επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθεί πάση θυσία. «Όταν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης χάνουν τις επιχειρήσεις τους και σημαντικό μέρος των περιουσιών τους, επέρχεται σοβαρή κοινωνική αναταραχή», είπε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει στον ίδιο τόνο: «Αυτό ακριβώς το φάσμα αντιμετωπίζουν κάποιες ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα. Και πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα στηρίζοντας τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας, βοηθώντας τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μας να αναδιοργανωθούν και να ανακάμψουν. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις αυτές εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».
Υψηλές επαφές
ΚΑΤΑ τη διήμερη παραμονή του στη Γερμανία ο κ. Σαμαράς είχε αλλεπάλληλες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, καθώς στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετέχουν αρχηγοί κομμάτων, οι οποίοι είναι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί στις χώρες τους. Είδε είκοσι τουλάχιστον από αυτούς, μεταξύ των οποίων ο Σ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ιταλία, και ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος στην Ισπανία κ. Ραχόι (η Μαδρίτη θα είναι από τις πρώτες πρωτεύουσες που θα επισκεφθεί ο κ. Σαμαράς), ενώ ανάλογες προσκλήσεις είχε από τους ομολόγους του του Βελγίου και της Κύπρου. Με θερμά λόγια υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά ο επικεφαλής του ΕΛΚ Β. Μαρτένς, μια από τις σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Στη Βόννη ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας συνάντησε αρκετούς παλιούς γνωστούς του από την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής.