Επικαιρότητα

1
Πιέσεις για Σκόπια. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην
Αθήνα στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ, ο αμερικανός αναπληρωτής
υπουργός Εξωτερικών Τζον Στάινμπεργκ άσκησε πιέσεις στην κυβέρνησή μας για το θέμα των Σκοπίων. Και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη του κρατιδίου αυτού στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να αντιληφθεί τη σημασία που έχει αυτό και για την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, απαντώντας έμμεσα στις πιέσεις του αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό μπορούν να γίνουν μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση μόνο αυτή τη διαδικασία στηρίζει και όλες οι ενέργειες γίνονται μέσα από τη διαδικασία αυτή. Ο κ. Στάινμπεργκ επαίνεσε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να προσεγγίσει την ηγεσία του γειτονικού μας κρατιδίου και να αναπτύξει έναν απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την επίλυση του θέματος του ονόματος. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη διαδικασία των απευθείας επαφών θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Έχουμε λοιπόν πιέσεις και για απευθείας επαφές για λύση του προβλήματος της ονομασίας και για την άρση του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιστρατεύσει επίσης το ευρωπαϊκό φιλοαμερικανικό λόμπι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Έτσι εξηγείται και η πρωτοβουλία της Αυστρίας και της Φινλανδίας να θέσουν θέμα έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Κι αυτό βέβαια θα ξεσηκώσει και τις άλλες φιλοαμερικανικές χώρες να ψηφίσουν υπέρ των Σκοπίων. Η ελληνική διπλωματία άραγε έχει καταρτίσει κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο αντίδρασης στις πρωτοβουλίες αυτές του ευρωπαϊκού φιλοαμερικανικού λόμπι; Αυτές οι πιέσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι είναι πάντα ίδιοι. Μας καλοπιάνουν όταν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους και μας μαχαιρώνουν στα εθνικά μας θέματα. Απόδειξη ότι και στην Αθήνα ο κ. Στάινμπεργκ δήλωσε ότι «βλέπουμε την Ελλάδα ως εταίρο για να προσεγγίσουμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

2
Αναδόμηση στην Κομισιόν. Στα τέλη Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ζοζέ Μπαρόζο, ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Οι πλέον εντυπωσιακές αλλαγές είναι του Χοακίν Αλμούνια και του Όλι Ρεν. Ο Χοακίν Αλμούνια, μέχρι τώρα Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού. Στις αρμοδιότητες του κ. Αλμούνια θα είναι η προστασία των καταναλωτών και τα θέματα που προκύπτουν κατά τη συγχώνευση και την εξαγορά επιχειρήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ. Και θα επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού στην ενιαία κοινοτική αγορά. Τη θέση του Επιτρόπου για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα αναλαμβάνει ο νεαρός 46χρονος φινλανδός Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος μέχρι τώρα κατείχε το χαρτοφυλάκιο για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ. Αρμοδιότητά του θα είναι τώρα η εποπτεία των προσπαθειών για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τα χαρτοφυλάκια των Οικονομικών – Νομισματικών Υποθέσεων και του
Ανταγωνισμού θεωρούνται οι κορυφαίες θέσεις-κλειδιά της Κομισιόν. Οι κ. Αλμούνια και Ρεν θεωρούνται πρόσωπα της απόλυτης επιρροής και εμπιστοσύνης του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Έτσι με τη νέα σύνθεση ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Στόχος της αναδόμησης της Κομισιόν είναι να πετύχει υποβοήθηση της ανάκαμψης της κοινοτικής οικονομίας και ενδεχομένως να σηματοδοτεί την εγκατάλειψη των σκληρών θέσεων του Αλμούνια, ο οποίος έθετε προτεραιότητα τη μείωση των ελλειμμάτων και σε δεύτερη μοίρα την αναπτυξιακή προσπάθεια των κρατών-μελών. Κι αυτό οδήγησε στην αποτυχία των προσπαθειών του. Ο Μπαρόζο με την αναδόμηση αυτή μπλέκει στις αρμοδιότητες του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ενδεχομένως αυτή η σύγχυση να προκαλέσει διοικητική παράλυση στην ΕΕ. Όσο για τη χώρα μας, η νέα ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Ναυτιλιακών Υποθέσεων και της Αλιείας, κάτι που είναι σύμφωνο και με τις παραδόσεις της χώρας μας και με τη δύναμή της στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, καθώς η ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι κυρίαρχη δύναμη των θαλασσών.


Σχολιάστε εδώ