Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1 Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η πολύ γνωστή μας FED, με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που διατηρεί (0,25%) μοιράζει φτηνό χρήμα και υποδαυλίζει τη δραστηριότητα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Αυτή όμως η δραστηριότητα είναι που δημιουργεί «φούσκες» στην οικονομία, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια κρίση. Οι αγορές, όπως είναι γνωστό, παρά την τωρινή οικονομική κρίση εξακολουθούν να παραμένουν παράλογες, δικαιολογούνται όμως οι κεντρικές τράπεζες να μην υπολογίζουν τις μελλοντικές συνέπειες από την υπερβολική ρευστότητα που δημιουργεί η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων; Αρκετές χώρες αρχίζουν να υιοθετούν ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων προκειμένου να σταματήσουν εισροές κερδοσκοπικού χρήματος. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας τον περασμένο Νοέμβρη επέβαλε φόρο 2% στις εισροές ξένων κεφαλαίων που προορίζονται για την αγορά μετοχών και άλλων πιστωτικών τίτλων. Και ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ακόμα υψηλότερους φόρους και διοικητικά εμπόδια στη διακίνηση κερδοσκοπικού χρήματος. Επίσης η κυβέρνηση της Ταϊβάν ήδη εφαρμόζει περιορισμούς στις επενδύσεις που πραγματοποιούν ξένοι σε προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ οι κυβερνήσεις της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης προειδοποίησαν ότι πολύ σύντομα θα προβούν στη θέσπιση διοικητικών παρεμβάσεων για να ελέγχουν τη ροή του κερδοσκοπικού χρήματος που κυνηγά τις υψηλές αποδόσεις. Όπως βλέπουμε, πολλά ασιατικά κράτη συμπεριφέρονται με την πατροπαράδοτη ασιατική σοφία. Και προσπαθούν να περιορίσουν την ασυδοσία του κερδοσκοπικού χρήματος και να διαφυλάξουν την παγκόσμια οικονομία από τις «φούσκες» και τους κινδύνους μιας μελλοντικής κρίσης.
2 Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι άρχισαν την επίθεση στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μετά τις δηλώσεις τους ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Όμως οι οίκοι που ασχολούνται με τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών βαθμολογούν πολύ χαμηλά τη δυνατότητα της Ελλάδος να εξοφλήσει τα χρέη της. Και αυτό έχει συνέπεια την πτώση της τιμής των ελληνικών ομολόγων. Οίκοι που δεν μπορούν να αξιολογήσουν πιστοληπτική ικανότητα, εμφανίζονται ως εξπέρ σ’ αυτόν τον τομέα και εξάπτουν την αγωνία των επενδυτών. Ποιος ξέρει με ποια ανταλλάγματα; Οι οίκος Fitch πριν από δύο μήνες είχε κατατάξει το Ντουμπάι στην ανώτατη πιστοληπτική κατηγορία AAAT. Και τώρα το Ντουμπάι πτώχευσε. Ήδη ζήτησε όπως χρέη του 4 δισ. δολαρίων ληξιπρόθεσμα μέσα στον Δεκέμβριο να εξοφληθούν στις 30 Μαΐου. Τέτοια εμπειρία αξιολόγησης διαθέτει ο παραπάνω οίκος, που έχει το θράσος να μειώνει τον βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Άλλοι οίκοι, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα οικονομικά αν χρειαστεί, δείχνουν περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας μας. Τώρα ήρθε ο καιρός να αντιληφθούν οι κ. Αλμούνια, Γιούνκερ και Τρισέ, καθώς και οι δικοί μας κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι οι δηλώσεις τους στοιχίζουν πολύ ακριβά στην ελληνική οικονομία. Και γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις κρίσεις τους. Και μάλιστα σε θέματα οικονομίας που ο ψυχολογικός παράγων παίζει πάρα πολύ σπουδαίο ρόλο στις εξελίξεις.
3 Και μια που θυμηθήκαμε το Ντουμπάι, σημειώνουμε ότι οι επενδυτές στο εμιράτο αυτό βαδίζουν τον δρόμο της θυσίας. Επένδυσαν πολλά, έφτιαξαν μια οικονομία χωρίς παραγωγική βάση και μόνον με βιτρίνα, ενώ στήριξαν την ευημερία της οικονομίας τους αποκλειστικά στον τουρισμό. Έτσι το εμιράτο αυτοστηρίχτηκε τώρα στο γειτονικό κρατίδιο Αμπού Ντάμπι για οικονομική ενίσχυση. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε να δανείζεται από τον πλούσιο γείτονα που έχει τη διαχείριση των πετρελαίων του και διαθέτει πλούσιους χρηματικούς πόρους. Έτσι έχει δανειστεί 10 δισ. δολάρια και πρόκειται αυτές τις μέρες να δανειστεί άλλα 4 δισ. δολάρια. Σημειώνουμε ότι τα συνολικά χρέη του Ντουμπάι υπερβαίνουν τα 80 δισ. δολάρια, ποσόν δυσανάλογο προς το μέγεθος της οικονομίας του. Ο ηγέτης του Ντουμπάι σεΐχης Ρασίντ Αλ Μακτούμ, δήλωσε προ ημερών ότι το εμιράτο θα βρει τα κεφάλαια για να καλύψει τις τωρινές και τις μελλοντικές υποχρεώσεις του, στηριζόμενο προφανώς στην οικονομική βοήθεια και στήριξη του γειτονικού Αμπού Ντάμπι. Όμως αυτή η διαβεβαίωση του σεΐχη δεν καθησύχασε καθόλου τους επενδυτές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στο πτωχευμένο εμιράτο. Αυτά παθαίνουν όσοι επενδύουν σε φανταχτερά έργα με μηδαμινή απόδοση.