ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙ 6.255.600 ΕΥΡΩ ΝΟΙΚΙΑΣΕ ΤΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ»

Η Εκτελεστική Επιτροπή που έχει τη διαχείριση του κληροδοτήματος, υπό τον τ. πρέσβη Αδ. Βακαλόπουλο, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και επί κυβερνήσεως Καραμανλή και ας είχε διοριστεί από
εκείνον και τώρα υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του για να… ξυπνήσει τους αρμόδιους και να τους αναγκάσει να πάρουν θέση πριν γίνει το κακό! Ούτε η παραίτηση όμως ελήφθη υπόψη και έτσι αναγκάστηκε να στείλει υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου προκειμένου να τη θέσει προ των ευθυνών της. Όμως απάντηση δεν πήρε!
Να σημειώσουμε ότι η αξία του κληροδοτήματος ξεπερνάει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ και κατʼ άλλους φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, γιʼ αυτό και η παραμικρή αβελτηρία θα στερήσει από το Δημόσιο ένα σημαντικό οικονομικό στοιχείο σε μια εποχή μάλιστα που και το… ευρώ έχει την αξία του!
Στις αλλεπάλληλες καταγγελίες της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον από κανέναν! Μόνον ο αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά ασχολήθηκε αυτεπάγγελτα και –προς τιμήν του– ψάχνει να βρει… άκρη!
Στο υπόμνημά της η Εκτελεστική Επιτροπή αναφέρει τις σκανδαλώδεις και λεόντειες συμβάσεις που είχαν κάνει οι προηγούμενες διοικήσεις και αποδεικνύει ότι είχε αρχίσει η «εκποίηση» με μεθοδευμένους τρόπους της τεράστιας περιουσίας του μεγάλου ευεργέτη.
Το «Π» στο παρελθόν, από λανθασμένη πληροφορία, είχε αναφερθεί επικριτικά στη σημερινή Εκτελεστική Επιτροπή, ωστόσο σήμερα, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, φέρνει στο φως όλες τις λεπτομέρειες ενός θέματος που αν δεν το προσέξουν οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο του Βατοπεδίου!
Το υπόμνημα
Στο υπόμνημά της προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου η Εκτελεστική Επιτροπή του κληροδοτήματος, η οποία τελεί υπό παραίτηση, αναφέρει το ιστορικό του εν εξελίξει σκανδάλου. Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Στις 4/3/2004, η τότε διοίκηση του Ιδρύματος παραχώρησε στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Πρωτοβουλία Σπετσών ΑΕ ανεπιφύλακτα για τρία χρόνια, που άρχισαν την 1/5/2004 και που αργότερα παρατάθηκαν άλλο ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι του τέλους του 2007, την πλήρη, αποκλειστική και ακώλυτη χρήση του ακινήτου του Ιδρύματος, που είναι στην περίοπτη θέση Ντάπια των Σπετσών, συνολικής εκτάσεως άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, όπου βρίσκεται και το ιστορικό και διατηρητέο “Ποσειδώνιο” ξενοδοχείο. Και συμφώνησε να της το νοικιάσει μετά το παραπάνω διάστημα παραχώρησης, δηλαδή από τις αρχές του 2008 για 30 χρόνια με μίσθωμα 8.333 ευρώ τον μήνα.
Για την παραχώρηση και την εκμίσθωση αυτή δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και που έχουν σκοπό τη διαφάνεια των πράξεων που επιχειρούνται από κληροδοτήματα, τα οποία ως γνωστόν τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Πολιτείας, για να μη χαθεί ή διασπαθισθεί η περιουσία τους.
Είναι τουλάχιστον περίεργο, αν μη τι άλλο, ότι η μισθώτρια εταιρεία είχε συσταθεί συμβολαιογραφικά την 1/3/04, είχε εγκριθεί το καταστατικό της από τον νομάρχη στις 4/3/04, δηλαδή μέσα σε μόλις τρεις ημέρες –πράγμα πρωτοφανές– και υπογράφηκε η μίσθωση αυθημερόν, στην αρχή για 30 χρόνια, χωρίς να υποβληθεί το μισθωτήριο αυτό προς έγκριση στον αρμόδιο υπουργό, όπως απαιτεί ο νόμος, και χωρίς να έχει συμμετάσχει η ανωτέρω μισθώτρια σε διαδικασίες δημοσίων διαγωνισμών ύστερα από προκηρύξεις κ.λπ., αφού αυτή ιδρύθηκε μόλις την 1 Μαρτίου 2004 και το καταστατικό της εγκρίθηκε στις 4 Μαρτίου 2004, ημέρα που υπογράφηκε η μίσθωση.
Το μισθωτήριο συμφωνητικό αποτελείται από 22 σελίδες που εκπονήθηκαν μόνο από τους ανθρώπους της μισθώτριας, αφού πουθενά δεν γίνεται λόγος για οποιοδήποτε δικαίωμα ή κατοχύρωση των συμφερόντων του Ιδρύματος, αλλά μόνο για δικαιώματα της μισθώτριας εταιρείας και για υποχρεώσεις του Ιδρύματος, το οποίο εκχωρεί στη μισθώτρια προς το Ίδρυμα εταιρεία, ακόμα και τις σχετικές επιδοτήσεις του από την ΕΕ. Ούτε υποβάλλονται με το μισθωτήριο αυτό από τη μισθώτρια εταιρεία προς το ίδρυμα, μελέτες αρχιτεκτονικές και στατικές, προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα δαπάνης, συγγραφή υποχρεώσεων, πίνακας και προϋπολογισμός κόστους υλικών κ.λπ.
Η επόμενη διοίκηση υπογράφει στις 20/4/2007 και νέο συμφωνητικό που εκπονήθηκε πάλι από τη μισθώτρια. Συμφωνεί να παραταθεί η παραχώρηση μέχρι το τέλος του 2007, να διαρκέσει η μίσθωση 50 χρόνια αντί για 30 και να μπορεί να συνεχιστεί για άλλα 50 και ενδεχομένως και για άλλα 50 χρόνια, δηλαδή να συνεχιστεί για 100 και πιθανόν 150 χρόνια. Το δε μηνιαίο μίσθωμα γίνεται 10.426,25 ευρώ (!) και το Ίδρυμα παραχωρεί στη μισθώτρια την εκμετάλλευση και του περίγυρου και του πίσω χώρου του ακινήτου.
Στις 22/10/2007 συμφωνεί η διοίκηση του Ιδρύματος να εκχωρήσει η μισθώτρια τα δικαιώματά της από τη μίσθωση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προς εξασφάλισή της για την πίστωση των 12.000.000 ευρώ που της είχε δώσει. Με δικαίωμα της τράπεζας να υπενοικιάζει το ξενοδοχείο και όλους τους χώρους του ακινήτου σε όποιον κρίνει εκείνη χωρίς καμία δέσμευση, αφού, όπως αναφέρθηκε, η μίσθωση αυτή μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 100 χρόνια. Πρέπει δε να τονιστεί ότι στις 20/4/2007 είχε συμφωνήσει η τότε διοίκηση του Ιδρύματος με τη μισθώτρια να “αναπροσαρμόζεται” το μηνιαίο μίσθωμα των 10.426,25 ευρώ από το δεύτερο έτος της μισθώσεως κατʼ έτος –δηλαδή από το 2009– στο ποσοστό του επίσημου πληθωρισμού προσαυξημένο κατά 0,3%. Να εισπράττει με άλλα λόγια φέτος το Ίδρυμα περίπου 107 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, για ένα ακίνητο πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων!
Για όλα αυτά δεν ενημερώθηκε ποτέ από τις προηγούμενες διοικήσεις του Ιδρύματος ο εποπτεύων υπουργός, όπως έπρεπε κατά τον νόμο, ούτε ζητήθηκε ποτέ η συναίνεση ή η έγκρισή του για όσα ανωτέρω είχαν συμφωνηθεί, που ουσιαστικά σήμαιναν αποξένωση του Ιδρύματος από ένα τεράστιας οικονομικής και ιστορικής αξίας ακίνητό του, όπως το παραπάνω και απαλλοτρίωση της περιουσίας του».
Και ενώ το σκάνδαλο βρισκόταν στην εκκόλαψη, τον περασμένο Μάρτιο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει ποιο υπουργείο πρέπει να παρακολουθεί το κληροδότημα. Το ΝΣ έκρινε ότι αρμόδιο ήταν το υπουργείο Παιδείας, με γνωμοδότηση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν από τις εκλογές.
Έτσι το υπουργείο Παιδείας έχει πλέον την ευθύνη να διερευνήσει το θέμα και να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στις Σπέτσες.
Ελπίζουμε η κ. Διαμαντοπούλου να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση και να… κόψει τον βήχα σε όσους έχουν βάλει στο μάτι το κληροδότημα.


Σχολιάστε εδώ