Αποκαρδιωτική η σχέση της ΓΣΕΕ με τους εργαζόμενους!

Αν η ανεργία κινείται ή θα κινηθεί σύντομα στο 20% όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, τότε η ΓΣΕΕ θα εκπροσωπεί λιγότερους πολίτες-εργαζομένους (13% έως 15%) από τον αριθμό των ανέργων. Η αυταπόδεικτη αυτή διαπίστωση θέτει και πάλι επί τάπητος το μείζον πρόβλημα της μαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της νομιμοποιητικής βάσης της Συνομοσπονδίας σε μια συγκυρία που τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο έντονα ενώ οι κοινωνικές και πολιτικές οξύνσεις οδηγούνται σε επικίνδυνες κορυφώσεις.
Χωρίς τη δυνατότητα συνδικαλιστικής ένταξης και εκπροσώπησης βρίσκονται οι συμβασιούχοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Stage, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και όλοι, τελικώς, που απασχολούνται υπό καθεστώς ελαστικών μορφών εργασίας. Η κατηγορία αυτή των «εργαζομένων», εντελώς ακάλυπτη συνδικαλιστικά, κινείται ήδη προς την κατεύθυνση της ίδρυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, π.χ. Συλλόγων και Ομοσπονδιών, οι οποίες μετά τη νομιμοποίησή τους σκοπεύουν να απαιτήσουν την ένταξή τους στη ΓΣΕΕ.
Θετικοί σε μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζονται τόσο ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ) όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτ. Παρέμβαση) στους οποίους θέσαμε το θέμα και των κινήσεων και ζυμώσεων που συντελούνται στον χώρο όσων με τη σημερινή δομή της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να ενταχθούν σε αυτήν.
Μάλιστα ο κ. Γαβρίλης προτίθεται να καταθέσει και εγγράφως πρόταση για προκήρυξη οργανωτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ώστε να γίνουν αλλαγές στην οργανωτική δομή της συνομοσπονδίας, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης και εγγραφής του συνόλου των εργαζομένων στα συνδικάτα.
Η ΔΑΚΕ σε αυτή τη φάση μάλλον επιλέγει επίσπευση των διαδικασιών, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Η «καθυστέρηση» αυτή συνδέεται πιθανώς και με τις πρωτοβουλίες που θα εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς για την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται, μετά την κυβερνητική απόφαση για τη μαζική απόλυση των εργαζομένων στα προγράμματα Stage.
Η απουσία του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό είχε συνέπεια να μετατεθεί και η συνάντησή του με τον κ. Τσαλικάκη, ο οποίος θα τον ενημερώσει για την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος, τα προβλήματα των εργαζομένων και τις θέσεις της ΔΑΚΕ (σ.σ.: μεταξύ των οποίων είναι και το «άνοιγμα» της ΓΣΕΕ σε όλους τους απασχολούμενους).
Αποκαρδιωτική, αλλά πλήρως αντιπροσωπευτική, είναι και η απεικόνιση της επιρροής, της θέσης και του ρόλου των συνδικάτων, που παρουσίασε η εταιρεία MRB σε «κλειστό» κύκλο συνδικαλιστικών στελεχών που ζήτησαν και τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας. Από τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν μεταξύ άλλων και τα εξής:
– Μηδαμινή, είναι η δυνατότητα επικοινωνίας της ΓΣΕΕ με τους εργαζομένους.
– Λάθος η επιλογή του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου να βγει μπροστά με (αρνητικές) για τους εργαζομένους στα Stage δηλώσεις.
– Χαμηλή η αξιοπιστία της ΓΣΕΕ στην κοινή γνώμη, κ.λπ.
Η ενημέρωση για τα ευρήματα της MRB έγινε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και προφανώς, λόγω των δυσμενών διαπιστώσεων και συμπερασμάτων, υπήρξε δέσμευση να μην υπάρξουν διαρροές με το δικαιολογητικό ότι δεν είναι ολοκληρωμένη η έρευνα…


Σχολιάστε εδώ