Άναψε φωτιές η επιλογή των περιφερειαρχών

Γκρίνια, έντονη δυσφορία αλλά και προβληματισμό δημιουργεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στον κορμό της κυβέρνησης, η επιλογή των 13 νέων περιφερειαρχών.
Η κριτική και μάλιστα έντονη επικεντρώνεται πρωτίστως στα πρόσωπα και στον τρόπο που επελέγησαν.
Η συνισταμένη των περισσότερων κριτικών που διατυπώνονται από βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη εστιάζεται στην «αδυναμία των προσώπων αυτών» να «κυβερνήσουν, να ασκήσουν διοίκηση και να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα των περιφερειών».
Όπως υποστηρίζουν αρκετά έμπειρα στελέχη, «τέτοια στελέχη βλέπει ο Σαμαράς να βγαίνουν μπροστά και να αναλαμβάνουν καίρια πόστα και τρίβει τα χέρια του».
Πολλοί βουλευτές επισημαίνουν πως οι περισσότεροι από τους νέους περιφερειάρχες είναι «παιδιά του κομματικού σωλήνα, χωρίς εμπειρία και διοικητικές ικανότητες», ενώ σημειώνουν πως σχεδόν όλοι τους «ανήκουν στο σύστημα Παπανδρέου και τα υποσυστήματα που έχουν δημιουργήσει διάφορα στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».
Σύμφωνα με έμπειρους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σύντομα ενώπιον μιας κατάστασης παραλυσίας στις Περιφέρειες, διότι φαίνεται ότι οι νέοι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών δεν έχουν γνώση των προβλημάτων, αλλά ούτε και δυνατότητες για τη διαχείρισή τους».
Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά πεπειραμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «αυτές οι επιλογές με κάνουν να αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να περιμένουμε 62 μέρες για να ανακοινωθούν οι περιφερειάρχες, αφού αυτά τα πρόσωπα μπορούσαν να έχουν ανακοινωθεί το πρώτο κιόλας δεκαήμερο της ανάληψης της νέας κυβέρνησης».
Το μέγα ερώτημα, υπογράμμιζαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, είναι αν μπορούν αυτά τα στελέχη και υπό τις παρούσες συνθήκες να εκπονήσουν μελέτες και να εκταμιεύσουν τα αναγκαία κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Πάντως αρκετοί υπουργοί ήταν έντονα προβληματισμένοι με την όλη εξέλιξη, η οποία όπως έλεγαν «ήλθε δίπλα στη δυστοκία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις επιλογές προσώπων για τις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων». Τόνιζαν μάλιστα πως όλα αυτά βαρύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα για την κυβέρνηση και προβληματίζουν τους ψηφοφόρους. Επίσης δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που σημείωναν πως παρ’ όλες τις επισημάνσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι θα υπάρχουν άριστοι και όχι αρεστοί σε κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, η πλειοψηφία των περιφερειαρχών είναι τέως βουλευτές ή αποτυχόντες πολιτευτές.


Σχολιάστε εδώ