XΡΗΜΑτιστήριο

Μήπως ο περιβαλλοντικός στόχος ήταν το «τυρί» προκειμένου να πέσουμε στη «φάκα» της ακριβής ενέργειας; Δεν ξέρουμε αν οι συναναστροφές του κ. Ζερβού με τον κ. Αθανασόπουλο θα αλλάξουν την «πράσινη» λογική του πρώτου, μετατρέποντάς τον σε έναν μάνατζερ φιλελεύθερων αντιλήψεων, αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι τα «ανοιχτά μέτωπα» της ΔΕΗ είναι πολλά, τα συμφέροντα που εμπλέκονται ισχυρά, ενώ η κόντρα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ύποπτη.

>Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η άνοδος στη Wall Street (στον απόηχο της δημοσιοποίησης περισσότερων λεπτομερειών για τις δανειακές υποχρεώσεις της Dubai World), οι απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω προβληματισμού για την έκθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων στο Ντουμπάι, και οι διοικητικές αλλαγές στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, που αποτυπώθηκαν θετικά στο ταμπλό, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.263,27 μονάδες, με οριακή αύξηση 0,26% και αξία συναλλαγών στα 241,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 16,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των ασφαλειών και τροφίμων – ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των τηλεπικοινωνιών και βιομηχανικών προϊόντων.
Την επομένη η νευρικότητα που παρουσίασαν οι αμερικανικοί δείκτες (ελέω των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για στήριξη των προβληματικών τραπεζών), οι μεικτές τάσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών λόγω της ανακοίνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων από τη Eurostat και το εγχώριο «ράλι» στις τιμές των ημικρατικών τραπεζών εκτόξευσαν τον Γενικό Δείκτη στις 2.425,05 μονάδες, με θεαματική άνοδο 7,15% και αξία συναλλαγών 302 εκατ. ευρώ. Από τον κλάδο των πιστωτικών ιδρυμάτων, που σημείωσε κέρδη 9,85%, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν η Αγροτική με 15,45%, η Marfin Popular Bank με 14,04%, η Eurobank με 13,25%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 11,36% και η Εθνική με 9,59%.
Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον ενισχυμένο δείκτη μεταποίησης στην Ευρώπη, το αλλοδαπό κερδοφόρο κλείσιμο των ανοικτών θέσεων πώλησης επί ελληνικών μετοχών και την πορεία της Εθνικής, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.433,24 μονάδες, με άνοδο 0,34% και αξία συναλλαγών 244,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,8 αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,59%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο κατά 0,81% και ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 0,55%.
Την επομένη η νευρικότητα που επικράτησε στη Wall μετά τις ανησυχίες της JPMorgan για τους νέους κανόνες της αγοράς παραγώγων, τα κέρδη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δεικτών λόγω των θετικών εκτιμήσεων για τον κλάδο των μεταλλευμάτων από UBS – Deutsche Bank και οι νέες φήμες για ενδεχόμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατακρήμνισαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών.

> H ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγορά και η κοινωνία «παντρεύονται» αβίαστα! Τη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των αγορών και τη μείωση των αντιπαραγωγικών δημοσίων δαπανών έθεσε ως προϋποθέσεις για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας σαφές το ιδεολογικό στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, με την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των ασθενέστερων, τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και την πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

> Είναι ένας από τους πολλούς διορισμένους, καρεκλοκένταυρους, παχυλά αμειβόμενους «γαλάζιους» αξιωματούχους… που θα μας «μείνουν αξέχαστοι»! Αλήθεια, κύριε «πρώην» υποδιοικητά της ATEbank, κύριε Δρούγκα, είναι γεγονός ότι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, στην οποία ήσασταν πρόεδρος, δεν έχει ορίσει για το τρέχον έτος τις τιμές με τις οποίες παίρνει το γάλα από τους παραγωγούς;

> «Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτού του λαού είναι η έλλειψη μνήμης»! Με αφορμή τις τοποθετήσεις των ακαδημαϊκών-τεχνοκρατών, κυρίων Ράπανου στην Εθνική, Γιαννίτση στα ΕΛΠΕ, Γεωργακόπουλου στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών – Τελωνειακών Θεμάτων κ.λπ., θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον πρωθυπουργό αν διαφωνεί πλέον με την πλειοψηφία της βάσης του ΠΑΣΟΚ που θεωρεί το «περιβάλλον Σημίτη», τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές, ως υπαίτιους της εκλογικής ήττας του 2004…

> «Αρνητική πρωτιά»! Το Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στον Νοέμβριο «κατάφερε να χάσει» ποσοστό 15,74% από τον γενικό και 20,94% από τον τραπεζικό δείκτη, δηλαδή τα μισά από τα κέρδη που σημείωσε στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου.

> Προς όλους αυτούς τους «υπερευαίσθητους», τους «λάτρεις» της ελεύθερης αγοράς, τους «υποκριτές» της νομιμότητας, τους «κινδυνολόγους της δεκάρας», τους «εντεταλμένους» των εργοδοτών, τους «κονδυλοφόρους της διαπλοκής»! Για ποια εταιρική διακυβέρνηση στις εισηγμένες και κρατικά μονοπώλια στις αγορές ενέργειας κάνετε λόγο; Γιατί τέτοιο πάθος υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων; Γιατί τέτοια μανία υπεράσπισης των αλλοδαπών μετόχων; Η έννοια του δημόσιου συμφέροντος, ακόμη και έτσι όπως την έχουν καταντήσει σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι, δεν σας λέει απολύτως τίποτε;

> Ο ανταγωνισμός, η μείωση της επιβατικής κίνησης και η πτώση του κόστους καυσίμων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τόσο στα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών όσο και στα αντίστοιχα του τρίτου τριμήνου, το οποίο λόγω εποχικότητας σηκώνει το κύριο βάρος του κλάδου.

> Η άλλη όψη του νομίσματος! Στα 49,3 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες του Ομίλου της Γενικής στο εννεάμηνο, στα 15 της Μπάμπης Βωβός, στα 15 της Σέλμαν, στα 13 της ΣΙΔΜΑ, στα 6,37 της Ελληνικής Υφαντουργίας, στα 5,173 του ΔΟΛ, στα 4,8 της ΑΛΟΥΜΥΛ, στα 2,9 της Αστήρ Παλάς, στα 2,8 της PETZETAKIS, στο 1,34 της Βαρβαρέσος, στα 3,3 της Plias, στις 313.630 ευρώ της Mevaco, στις 332.000 της Βογιατζόγλου και στις 120.000 της Profile.

> Υπό αυτές τις συνθήκες οι όποιες επιχειρηματικές κινήσεις κάνουν καλό στην αγορά, αρκεί να μην παρουσιάζουν ολιγωπολιακές συμπεριφορές και φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης! Η αναφορά μας στη συμφωνία της Alfa Wood για την εξαγορά του 72% της Σέλμαν έναντι 11 εκατ. ευρώ.

> Ναι… μεν… αλλά! Μπορεί ένας ιδιοκτήτης να έχει ακίνητη περιουσία που για την εφορία να κοστίζει πάνω από 400.000 ευρώ, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή δεν αποδίδει εισοδήματα, είτε επειδή η κρίση την έχει απαξιώσει είτε επειδή απλώς έχει κληρονομηθεί είτε επειδή βρίσκεται σε περιοχή που η εμπορική αξία είναι πολύ χαμηλή.

> Να «βγάλουν την πιπίλα από το στόμα»! Για ποια «στήριξη» της εγχώριας οικονομίας μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων και για ποιους «πυροβολισμούς» κατά των τραπεζών ελέω του περιορισμού της ρευστότητας κάνουν λόγο οι διοικήσεις τους; Ας τις παρακάμψει επιτέλους το Δημόσιο. Ας βγει να πωλήσει είτε απευθείας στους μεγαλοκαταθέτες είτε μέσω της πλατφόρμας του ΧΑ στους πελάτες των ΑΧΕΠΕΥ και τότε «θα δούμε αν θα το ξαναπαίξουν θιγμένοι». Άλλωστε τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου έδειξαν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα κατέγραψαν σημαντικά χρηματοοικονομικά κέρδη από τις εναρμονισμένες αγοραπωλησίες ομολόγων.

> Διαφορετικοί οι λόγοι εισόδου, διαφορετικά τα κίνητρα εξόδου! Πόσες από τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, των οποίων οι μετοχές είχαν μπει σε καθεστώς επιτήρησης, έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες άρσης; Ζήνων, Εμπορικός Δεσμός, Plias, Compucon, Hellas On Line, Τεξαπρέτ, ΕΛΒΙΕΜΕΚ, Ευρωσυμμετοχές, Τεχνική Ολυμπιακή, Κλωνατέξ και ΑΕΓΕΚ μεταξύ αυτών.

> «Δεν μπορούν να σφίξουν άλλο το ζωνάρι» οι εισηγμένες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς έχουν εξαντλήσει προ πολλού τις όποιες εναλλακτικές λύσεις τους είχαν απομείνει, όπως τη μείωση των αποθεμάτων, το συμμάζεμα των απαιτήσεων, τη συρρίκνωση του προσωπικού, τον περιορισμό των δαπανών.

> Τι σας λέγαμε τόσο καιρό; Το Δημόσιο «κατάφερε» να απολέσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και στα ΕΛΠΕ, καθώς διόρισε «μόνο» τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και όχι τον διευθύνοντα σύμβουλο που ασκεί διοίκηση, είναι άνθρωπος του Ομίλου Λάτση και τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

> Η αύξηση των καθυστερήσεων και των επισφαλειών… άλλαξε την πεπατημένη των τραπεζών! «Κόκκινο» στην αγορά καταναλωτικής πίστης, που δεν έχει λανσάρει ακόμη τα γνωστά εορτοδάνεια, ενώ οι όποιες προσφορές έχουν περιοριστεί στο πλαστικό χρήμα.

> Αληθεύει ότι ο νέος αντιπρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ είναι ο παλαιός διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της εταιρείας; Αν ναι, πού ήταν τόσο καιρό, όταν γίνονταν τα «όργια των οργίων»; Εκτός και αν οι καλές σχέσεις με την Εκκλησία αποτελούν υπερκομματικό διαβατήριο.

> Μήπως «ο καλύτερος τρόπος να αντιστέκεσαι… είναι να υποκύπτεις»; Αντί η κυβέρνηση να «βάλει στη θέση του» τον αμερικανό πρεσβευτή, που τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ευλυγισίας στην αγορά εργασίας και της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, «άδραξε την ευκαιρία» να κινδυνολογήσει για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις.

> Σε συνέχεια της «εξυπηρέτησης» που παρείχε η ΑΤΕ Ασφαλιστική και ο τέως υπουργός Μεταφορών στην εταιρεία Express Service, τι πρόκειται να γίνει με την πρόσφατη αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε από τη ΝΔ και ευνοεί ευθέως τη δημιουργία μονοπωλίων στην αγορά των εταιρειών που προσφέρουν οδική βοήθεια;

> Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου! Τι και αν ως χώρα δαπανούμε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία; Το μεγαλύτερο μέρος αυτού κατευθύνεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία μέσα σε μια δεκαετία έχουν αυξήσει σημαντικά τα μερίδιά τους.

> Κάποιοι επέλεξαν «τον δρόμο του Μαυρογιαλουρισμού»! Είτε μας αρέσει είτε όχι, η πορεία της εγχώριας αγοράς εξαρτάται εν πολλοίς από τις προθέσεις των ξένων επενδυτών, καθώς κάποιοι «Ελληνάρες», βλέπε κομματικούς ταγούς, κρατικούς αξιωματούχους, οικονομικούς παράγοντες, θεσμοθετημένες ενώσεις, ανεξάρτητες αρχές, ιδιωτικά συμφέροντα, επέλεξαν να απομακρύνουν τους χιλιάδες μικροεπενδυτές και να παραδώσουν τα κλειδιά του ΧΑ στα funds, στις offshore και στις τράπεζες.

> «Άρχισαν τα όργανα»… και στα αγροτικά! Παρά την εμπλοκή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΠΑΣΕΓΕΣ, των ΕΑΣ, της Αγρογής και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή των επιδοτήσεων δεν αναμένεται να γίνει με ταμειακή διευκόλυνση από τράπεζα, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων. Και κάτι ακόμα. Μήπως θα έπρεπε επιτέλους οι αγρότες να μάθουν την πάσα αλήθεια για την απόφαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τα κονδύλια με την κατάργηση των περιφερειακών ενισχύσεων;

> «Αναζητούν άλλοθι» στο νομοθετικό πλαίσιο, στο κόστος της επένδυσης και στις αναθεωρήσεις των όρων προκειμένου να αναβάλουν όσο μπορούν το έργο, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των γερμανών ιδιοκτητών του ΟΤΕ! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τον «προβληματισμό» του νέου αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετικά με την πορεία του δικτύου των οπτικών ινών;

> Σχετικά με την αντικατάσταση Αράπογλου! Στους «θερμούς υποστηρικτές» της παραμονής του στο τιμόνι της Εθνικής ήταν: 1) η ιεραρχία μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος, στο οποίο φέρεται να είχαν δοθεί υπέρογκα δάνεια, 2) ορισμένα αλλοδαπά θεσμικά χαρτοφυλάκια που τα «είχαν βρει» με κάποιους από τους συμβούλους του και 3) αρκετοί κονδυλοφόροι που «έχασαν τη μάσα». Στην επιλογή του κ. Ταμβακάκη συνέβαλαν: 1) η θητεία του δίπλα στον αείμνηστο Καρατζά 2) ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και 3) η φίλαθλη σχέση που διατηρεί με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

> «Όπως το δει κανείς»! Την ώρα που κάποιες από τις μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα μιας κακώς εννοούμενης πολιτικής μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ορισμένες από τις «προνομιούχες» εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου (Άκτωρ Παραχωρήσεις, J&P Άβαξ και ΑΤΤΙ – ΚΑΤ) πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους από τη διαχείριση της Αττικής Οδού.

> «Έχουν μπλέξει τα μπούτια τους»! Επειδή ακούμε για συνεργεία που θα ελέγξουν την αγορά, αναρωτιόμαστε αν οι εκκρεμότητες από την πολυδιάσπαση των υπουργείων έχουν λυθεί ή θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες που υποτίθεται ότι θα επιβάλλουν τα όποια πρόστιμα.

> Τόση διαφάνεια «δεν την αντέχουμε, βρε παιδί μου»… Ανήκει «στη σφαίρα του παραλόγου»! Πώς είναι δυνατόν η «πολιτική εκτόξευση» του κ. Παπακωνσταντίνου να συνέπεσε με την ταύτιση ιδεών μεταξύ σοσιαλιστών και καπιταλιστών, τεχνοκρατών; Κύριε υπουργέ, αληθεύει ότι μεταξύ άλλων σπρώχνεται ένα ακόμη τέκνο «δεξιάς καταβολής» για την προεδρία ενός Ταμείου; Αρκετά με τους πειραματισμούς… που εκθέτουν το κόμμα.

> Από τη μια διαβάζουμε στο σάιτ της AXON ΑΧΕΠΕΥ ότι η εταιρεία φρόντισε από το ξεκίνημά της (1991) να εφαρμόσει το πρόγραμμα ανάπτυξής της ακολουθώντας πιστά τις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας των επενδυτών και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, και από την άλλη έχουμε στα χέρια μας την εισήγηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε που, με αναιρεσίβλητη την εν λόγω χρηματιστηριακή, θεωρεί ότι οι εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών δεν αποδεικνύονται μόνο με μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά με τα οριζόμενα από τον νόμο ειδικά βιβλία και στοιχεία.

> Με αφορμή την επιθετική, μαζική και εναρμονισμένη αλλοδαπή κερδοσκοπία κατά των ελληνικών αγορών (ομόλογα – παράγωγα – μετοχές), ρωτάμε τους αρμοδίους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το ύψος των ανοικτών θέσεων πώλησης επί μετοχών, κυρίως στην περίπτωση που ο δανεισμός έχει διενεργηθεί μέσω οmnibus accounts…

> Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τα «βρήκαν με την κυβέρνηση»! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την αρνητική στάση που τήρησε η Goldman Sachs απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, προχωρώντας μάλιστα σε καθοδικές αναθεωρήσεις στις τιμές – στόχους τους;

> «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»; Μπορεί να διατηρούμε απλές επιφυλάξεις, για την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, όμως είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη νομοθετική ρύθμιση που αύξησε το όριο από τα 30.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ.

> Συνήθως τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις φιλόδοξες «ασκήσεις επί χάρτου»! Από τη μια θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2009 περί τα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, και από την άλλη το δανειακό πρόγραμμα της χώρας για το 2010 ξεκινάει με χαμηλότερη, κατά 10 δισ. ευρώ, βάση.

> Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ιστορικά υψηλά του «κίτρινου μετάλλου»! Όσο οι χρηματαγορές θα δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και το δολάριο θα σημειώνει απώλειες τόσο η τιμή του χρυσού θα συνεχίζει την ανοδική πορεία. Με αφορμή λοιπόν την εκτόξευση της τιμής του, αναρωτιόμαστε πόσα είναι τα διαφυγόντα κέρδη από την προ εξαετίας πώληση των 20 τόνων χρυσού της χώρας, που είχε υλοποιηθεί από την ΤτΕ εν γνώσει του τότε υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη…

> Κάτι πρέπει να γίνει με αυτού του είδους τις «ωραιοποιήσεις» στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων! Απ’ ό,τι φαίνεται, μια απλή μεταφορά σύμβασης sale and lease back ακινήτου ήταν υπεραρκετή ώστε τα καθαρά αποτελέσματα της Vell να εκτιναχθούν στα ύψη.

> Οι «συμψηφισμοί» σε θέματα διαφάνειας… κοστίζουν πολύ ακριβά! Εμείς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δεν λέμε ότι πρέπει να επιδοθείτε σε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών ούτε είμαστε υπέρμαχοι των «αποδιοπομπαίων τράγων» προς τέρψη κάποιων κομματικών. Διαφωνούμε όμως με την αρχειοθέτηση των υποθέσεων που τα στελέχη σας έφεραν προεκλογικά στο φως της δημοσιότητας, όπως ομόλογα, Γερμανός, Π&Κ κ.λπ., καθώς πιστεύουμε ότι, αν οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν απολογούνται για τις παραλείψεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους, «θα κόβεται το κεφάλι ενός μιζαδόρου και, σαν τη Λερναία Ύδρα, θα εμφανίζονται δύο νέα».


Σχολιάστε εδώ