6 Δεκεμβρίου – 62 ημέρες ΠΑΣΟΚ

lΚαι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού ούτε έχει επιλεγεί διευθυντής Εξοπλισμών!
lΟ κ. Βενιζέλος, ιππεύων το άτι της εξουσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον κ. Μπεγλίτη στα πισωκάπουλα (αυτός έχει μακράν περίοδο χάριτος λόγω απειρίας) και χωρίς να:
γμελετήσει καλώς το θέμα της θητείας σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, τις λαθροχειρίες στις απαλλαγές, τον ογκώδη αριθμό των φυγοστράτων κ.ά.
γλάβει υπόψη του το ιστορικό της αυξανόμενης και κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, το casus belli, το Κυπριακό, τις υπερπτήσεις
γανησυχεί από την κραυγαλέα
ανατροπή των ισορροπιών ισχύος
γεπισκεφθεί έστω έναν Σχηματισμό και ιδιαίτερα Μεραρχίες, Νησιά, Ναύσταθμο, Αεροδρόμιο, για να διαπιστώσει, επιτόπου, την κατάσταση
γσυμβουλευθεί τους αρχηγούς των Επιτελείων,
έδωσε τη χαριστική βολή στη θητεία, καταργώντας την σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία και αμέσως μετά εξήγγειλε, ως νέος Μακναμάρα, νέο αμυντικό δόγμα (λογική το χαρακτήρισε…) στην Επιτροπή Άμυνας – Εξωτερικών της Βουλής (25 Νοεμβρίου).
Το δόγμα-απόφανση
lΔεν περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο… Γιατί αν τον περιμένουμε, τότε αμφισβητούμε το σύνολο των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας (Σ.Σ.: Τις συμμαχίες, συμφωνίες κ.λπ. και συμμαχικές παρεμβάσεις τις είδαμε στην κρίση της Ύμιας και μόλις προχθές (26/11), όταν η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε σε ψήφισμα για τη διεύρυνση της ΕΕ –για την Τουρκία μιλάμε– χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κραυγές των Ελλήνων και κύπριων βουλευτών). Αν στηριζόμαστε στις συμμαχίες, πλανώμεθα πλάνην οικτράν…
lΘα υπάρξουν σημειακές στρατιωτικές κρίσεις μικρής διάρκειας, για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. (Σ.Σ.: Οι σημειακές κρίσεις καταλήγουν σε πληρωμή «διδάκτρων», αν είσαι αδύναμος, και είσπραξη δικαιωμάτων. Έχει ακούσει ο κ. υπουργός από πού ξεκίνησαν οι Γκρίζες Ζώνες και πώς φθάσαμε στην υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας της Μαδρίτης;)
lΟι παραβάσεις – παραβιάσεις των Τούρκων δεν είναι τίποτε άλλο από πολιτική πίεση (Σ.Σ.: Την οποία την καταπίνουμε μοιρολατρικά, τηρούντες «άψογο στάση», και μια μέρα θα γίνει τόση που θα προκαλέσει έκρηξη κάπου).
lΝομίζω ότι υπάρχει σαφής απώλεια επαφής με την πραγματικότητα ή προσπάθεια αποπροσανατολισμού.
lΟι θεοί του Ολύμπου σώζουν την Γκρεκία… Έως πότε;
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
(ΕΑΣ)
lΈκπληκτος, όπως έμαθα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Μπεγλίτης άκουσε τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΣ κ. Μανούσο να του αναφέρει έλλειμμα 220 εκατ. ευρώ, που προχωρεί ακάθεκτο στα 300!
lΤις πταίει;
lΘα παρακάμψω τη σωρεία γενικών διευθυντών, διευθυντών και «συμβούλων» (που εισπράττουν όχι ευκαταφρόνητους μισθούς), τους οποίους ανέδειξε εκεί ο ασύδοτος κομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
lΘα σταθώ, όμως, στην αρνητική θέση του υπουργείου Άμυνας, επί Μεϊμαροκρατίας, στην αντιμετώπιση αναγκών ανάθεσης έργων στην εταιρεία. Την έβλεπαν σαν εχθρό! Καλλιέργησαν την εξαφάνισή της…
lΠρόχειρα μου έρχονται στον νου 4 προγράμματα, εξαιρετικά αναγκαία και προγραμματισμένα για τον Στρατό, που η ανάθεσή τους θα έδινε οικονομική ανάσα στην εταιρεία μαζί με τεχνολογία:
γΠυρομαχικά αρμάτων
γΣυμπαραγωγή πυρομαχικών 30′ για τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ
γΣυμπαραγωγή σύγχρονου όλμου 120 mm
γΚαταστροφή παλαιών πυρομαχικών
lΓια τα 3 πρώτα, ευθέως και απόλυτα υπεύθυνη είναι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών Επενδύσεων. Ετάφησαν… Ας δούμε, όμως, το τελευταίο, τα πυρομαχικά, το οποίο χειρίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών (ΔΠΜ) ΓΕΣ.
Καταστροφή πυρομαχικών
lΜε τη Φ 600.163/23/220793/05-Δεκ-Δνση Προμηθειών ΓΕΣ, προκηρύχθηκε διαγωνισμός καταστροφής πυρομαχικών.
lΟι προσφορές, έπειτα από αναβολές, υποβλήθησαν την 24η Ιουλίου 2009.
Έκτοτε, ουδεμία φωνή ακούστηκε εκ μέρους της ΔΠΜ/ΓΕΣ. Γιατί;
lΑυτή η «σιωπή», χωρίς να δίδεται καμία απάντηση στους ενδιαφερόμενους, έδωσε, δικαίως ή αδίκως, το δικαίωμα να κυκλοφορήσουν φήμες που εκθέτουν την υπηρεσία ότι «κάτι μαγειρεύει»… Σημειώνω, επίσης, ότι διεκδικητής της εργολαβίας είναι και τα ΕΑΣ (που επιτυχώς διεκπεραιώνουν άλλη εργολαβία που αφορά καταστροφή ναρκών).
lΛέγεται ότι «στρογγυλεύουν» απαράβατους όρους, «λιμάρουν» απαιτούμενους τύπους εγγυητικών επιστολών και, τέλος πάντων, προσπαθούν να κάνουν «λίφτινγκ» σε… κάποια προσφορά. Οι φήμες αφήνονται να οργιάζουν… Τι λέει επ’ αυτού ο κ. Διευθυντής Προμηθειών, αλλά και ο ιδιαιτέρως συμπαθής όπως και άτεγκτος, μέχρι τούδε, κ. Α/ΓΕΣ;
lΓια να δώσω μια εικόνα στον αναγνώστη του τι παίγνια παίζονται στον χώρο, θα σημειώσω ότι στον διαγωνισμό για την καταστροφή ναρκών εμφανίσθηκε οίκος προσφέρων το έργο έναντι 8.454.312,27 ευρώ (με τρελαίνει ο ακριβής υπολογισμός). Η υπηρεσία ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην ανάθεση, κάνοντας, παρασκηνιακά, ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει ανταγωνιστές. Φάνηκε όμως, δυστυχώς, ένας! Τα ΕΑΣ. Τι ποσόν απαίτησε, παρακαλώ; 716.501,64 ευρώ. Διαφορά άνω των 7,5 εκατ. ευρώ. Κύριε Α/ΓΕΣ, αρπάξτε φραγγέλιο ή κνούτο εν ανάγκη… Θα επανέλθω…
Δυσλεξία και στελέχη ΕΔ
lΕίναι τελείως εσφαλμένη αντίληψη ότι η καριέρα ως στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων ενός νέου είναι ένας τομέας επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως οι άλλοι.
lΠαλαιότερα, και δεν ξέρω αν αυτό συνεχίζεται, υπήρξαν ωμές κομματικές παρεμβάσεις που αφορούσαν την παράκαμψη ορίων που αφορούσαν το ελάχιστο ύψος, το βάρος κ.ά.
lΣε αυτά τα θέματα δεν χωράνε, νομίζω, ούτε παζάρια ούτε αμφισβητήσεις. Οι νέοι και οι νέες που προορίζονται για στελέχη των ΕΔ θα πρέπει να εκπληρώνουν πλήρως τα κριτήρια υγείας και τα διάφορα όρια που επιβάλλονται, καθώς θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι διαφόρων ιδιαιτεροτήτων που αποτελούν εμπόδιο στην εκτέλεση του έργου τους.
lΤελευταία γίνεται μεγάλος θόρυβος, ιδιαίτερα από πολιτικούς προς άγραν πελατείας, για την κατάργηση του κωλύματος της δυσλεξίας ως απαγορευτικού στην επιλογή υποψηφίων στελεχών. Κατ’ αυτάς, μάλιστα, γίνεται και σχετικό σεμινάριο.
lΕπιμένω στην εφαρμογή των προβλεπομένων. Αν αρχίσουν οι «εκπτώσεις», δεν θα βρούμε άκρη. Γιατί να μην πούμε αύριο ναι και στον δαλτωνισμό;
Θα υποκύψουμε και πάλι;
lΟσονούπω, σε ειδική σύνοδο της ΕΕ, θα εξετασθεί η «πρόοδος» της Τουρκίας, αν συμπληρώνει τα κριτήρια για την είσοδό της στην Ευρώπη.
lΣτο Ελσίνκι, το 2005, κάναμε τεμενάδες (Καραμανλής) και παραβλέψαμε την εξέταση των κριτηρίων. Αφερίμ εφέντη… Είχε προηγηθεί, βέβαια, η κατάπτυστη συμφωνία της Μαδρίτης (Ντεμιρέλ – Σημίτης – Πάγκαλος), όπου είχαμε κατεβάσει τις… σκελέες μας στους φίλους…
lΗ ταύτιση των θέσεων όλων σχεδόν των ελληνικών κομμάτων υπέρ της εισόδου, άνευ εξετάσεων, της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν έχει επιφέρει ουδέν θετικό αντιστάθμισμα. Εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Τηρούμε «άψογη στάση», χλευαζόμενοι και προπηλακιζόμενοι. Να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Δύο μέτρα;
lΟ υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε σειρά μέτρων… ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αποστράτων που αναμειγνύονται με προμήθειες και των νομίμων εκπροσώπων εταιρειών που ακυρώνουν αρκετά σωστά που εμπεριέχονται στο σύνολο (θα επανέλθω με εκτενές ρεπορτάζ).
lΔιαφάνεια σε όλους, πλην των πολιτικών!


Σχολιάστε εδώ