Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι πλέον είναι εναντίον όλων, αλλά αυτό που ξεκαθάρισε μετά τη σύσκεψη –αν και κρύβεται πίσω από δυσνόητες οργανωτικές αναλύσεις– είναι ότι δεν πρόκειται με τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ενιαίο πολιτικό κόμμα, αλλά θα συνεχίσει στο άμεσο ορατό μέλλον να λειτουργεί ως πολιτική συμμαχία μέχρι να εκφυλιστεί οργανωτικά και να παραμείνει εκ των πραγμάτων κυρίαρχη δύναμη του χώρου ο ΣΥΝ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή», την οποία δεν μπορεί να περάσει, την απόφαση για τη χορήγηση κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, τόνισαν στελέχη της με αυστηρότητα, έχουμε κάρτα μέλους, αυτήν του ΣΥΝ, και δεν πρόκειται να αποκτήσουμε άλλη, και προειδοποίησαν ότι εάν υλοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία, τότε τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του ΣΥΝ. Μπορεί η Ανανεωτική Πτέρυγα να πήρε αποστάσεις από την πρόταση του Λεωνίδα Κύρκου ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» και την προτροπή του στους «ανανεωτικούς» να αποχωρήσουν ακόμα και από τον ΣΥΝ εάν δεν γίνουν πλειοψηφικές οι θέσεις τους, ωστόσο δεν είναι λίγα τα στελέχη που αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο σχετικά με την από εδώ και πέρα στάση τους. «Βλέποντας και κάνοντας» είναι η έκφραση που κυριαρχεί στις συζητήσεις των στελεχών της εν λόγω εσωκομματικής τάσης. Κομβικό σημείο στις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ –εάν δεν προκύψει ενδιαμέσως έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ– είναι η άνοιξη, όταν και θα συζητηθεί η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2010. Οι «ανανεωτικοί» δεν θέλουν να σπάσει η συμμαχία που έχει από τις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά δήμους και θα αντιδράσουν έντονα στον επιχειρούμενο «απογαλακτισμό» από τις συνεργασίες με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι πιθανόν η στρατηγική για τις δημοτικές εκλογές να αποτελέσει την αφορμή –και όχι φυσικά την αιτία– για την αναμενόμενη έκρηξη στο εσωτερικό του ΣΥΝ.
Την ίδια στιγμή οριστικό είναι πλέον το διαζύγιο του Αλέκου Αλαβάνου από τον ΣΥΝ μετά την τοποθέτηση που έκανε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε από όλες τις πλευρές του ΣΥΝ διχαστική και πολεμική κατά του κόμματος στο οποίο επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής. Ο Α. Αλαβάνος επιχειρεί την επιστροφή του στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και επειδή γνωρίζει ότι το κλίμα –ειδικά στον ΣΥΝ– είναι αρκετά βαρύ λόγω της αποχής του από οποιαδήποτε δραστηριότητα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, προσπαθεί να βρει διαύλους στις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, έχει στην πράξη αυτοανακηρυχθεί επικεφαλής όσων επιδιώκουν τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, σηκώνοντας μάλιστα το βάρος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΝ, που στην ουσία αντιδρά σε μια τέτοια προοπτική. Δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε τον Α. Αλαβάνο να ηγείται νέας αριστερής κίνησης που θα αποτελείται από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα μάλιστα στον ΣΥΝ, κόμμα στο οποίο ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής.
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει το βάρος του περισσότερο στην ισχυροποίηση του ΣΥΝ και όχι στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα δημόσια διακηρύσσει για την ανάγκη εμβάθυνσης της λειτουργίας της συμμαχίας. Η αλήθεια είναι ότι τον βολεύει η έναρξη πολέμου που κήρυξε η Ανανεωτική Πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού του επιτρέπει να εμφανίζεται ως «γεφυροποιός» ανάμεσα στις διάφορες τάσεις. Ο Α. Τσίπρας μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές εδραίωσε τη θέση του τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι θεωρεί ότι από θέση ισχύος μπορεί όποτε το κρίνει να παρεμβαίνει στις εσωκομματικές εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ