«Φρέναραν» τους εμβολιασμούς οι διαδόσεις για παρενέργειες

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο να δούμε τα χειρότερα την περίοδο των εορτών, καθώς αν δεν έχει δημιουργηθεί η «ασπίδα ανοσίας» που έχει σχεδιαστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, τα κρούσματα θα πάρουν… διαστημικές διαστάσεις και ο κατάλογος των νεκρών θα μεγαλώσει δραματικά!

Σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν τώρα δεν κατανοήσει ο κόσμος τη σημασία που έχει ο μαζικός εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, ώστε στην έξαρσή του ο ιός της νέας γρίπης να… πέσει πάνω σε «τείχος αντισωμάτων» και να μην μπορέσει να επεκταθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να… γλιτώσουμε την πανδημία. Και ναι μεν ο ιός δεν εμφανίζει τώρα ιδιαίτερη δυναμική, όσο θα εξαπλώνεται όμως μπορεί να ισχυροποιείται και να δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα. Σήμερα ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα, γιατί δεν αισθάνεται τον κίνδυνο. Όταν τον αισθανθεί μετά μια ενδεχόμενη (αλλά πολύ πιθανή έτσι όπως πάμε) εξάπλωση του ιού και γίνει μάρτυρας εκατοντάδων θανάτων, τότε θα καταλάβει το λάθος που έκανε παραβλέποντας τον κίνδυνο που ήταν προ των πυλών. Τότε όμως θα είναι αργά. Ούτε εμβόλια θα μας σώσουν ούτε εντατικές. Γιατί τα μεν εμβόλια είναι για να αποτρέπουν την πανδημία, οι δε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να… γλιτώνουν από τον θάνατο τα βαριά περιστατικά. Όταν όμως τα περιστατικά πολλαπλασιαστούν μέσα από μια πανδημία, οι ΜΕΘ δεν θα επαρκούν κι εκεί θα φανεί πόσο ακριβά θα πληρώσουμε την ανευθυνότητα και την απρονοησία μας.

Κορυφαίοι επιδημιολόγοι της Ευρώπης τόνιζαν σε έλληνες συναδέλφους τους ότι έτσι όπως πάμε κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «γραφικοί» σε όλη την υφήλιο, με την ανεύθυνη -και εν πολλοίς ανόητη- στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.

Για να δούμε πόσο καλά πήγαινε η ροή των εμβολιασμών, αρκεί να σημειώσουμε ότι με βάση στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μόνο την περασμένη Πέμπτη εμβολιάστηκαν 28.232 άτομα, ενώ η τηλεφωνική γραμμή 1135 όπου κλείνονται τα ραντεβού και γίνεται η ενημέρωση για τον εμβολιασμό, είχε δεχθεί 24.185 κλήσεις!

Συνολικά από τις 16 Νοέμβρη, οπότε και άρχισε το πρόγραμμα εμβολιασμού, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 183.328 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 είχε δεχθεί 279.962 κλήσεις! Δηλαδή κατά μέσον όρο εμβολιάζονταν 10.000 άτομα την ημέρα και ο αριθμός αυτός περίπου τριπλασιάστηκε μόλις άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός και του υγιούς πληθυσμού!

Το γεγονός είχε προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στους επιδημιολόγους αφού πίστευαν πως μέχρι τα Χριστούγεννα που αναμένεται η κορύφωση της διάδοσης του ιού θα προλάβαιναν να εμβολιαστούν πάνω από 1.000.000 άτομα, αριθμός που θεωρείται ικανός να «φρενάρει» την πανδημία.

Μετά τις ανευθυνότητες που… βγήκαν στον αέρα την Πέμπτη, την Παρασκευή ο αριθμός των ατόμων που προσήλθαν για εμβολιασμό ήταν ελάχιστος. Έτσι οι… εφιάλτες της ανεξέλεγκτης πανδημίας μέσα στις γιορτές «ζωντάνεψαν» και κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να μας συμβεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Σʼ όλη τη χώρα λειτουργούν 440 κέντρα εμβολιασμού και καθημερινά προστίθενται και νέα. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρχει από τον κόσμο ανταπόκριση για να έχουν λόγο ύπαρξης τα κέντρα αυτά.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι την Πέμπτη, που ο εμβολιασμός γινόταν κανονικά, η μεγαλύτερη προσέλευση ατόμων στα κέντρα εμβολιασμών εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν στην Κρήτη.

Παρά την κανονική ροή του εμβολιασμού, ο ιός της νέας γρίπης… δείχνει ήδη τα δόντια του. Οι νεκροί έφθασαν ήδη τους 26 μέχρι την Πέμπτη και τελευταία έχουμε 2-3 θύματα την ημέρα. Παράλληλα υπάρχουν και 33 άτομα που έχουν επιπλοκές από τον ιό διασωληνωμένα στα διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Πολλά σχολεία έχουν κλείσει λόγω εμφάνισης κρουσμάτων της νέας γρίπης και πολλές υπηρεσίες έχουν παραλύσει από τη μαζική προσβολή των υπαλλήλων.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ενώ έχουμε διαπιστώσει ότι η νέα γρίπη… δεν αστειεύεται, η ροή των εμβολιασμών, που είναι η μόνη ασπίδα μας απέναντί της, ανακόπηκε για κάποιες παρενέργειες που φέρεται να παρουσίασε μια 62χρονη γυναίκα με βαρύτατο ιατρικό ιστορικό. Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, γίνεται ήδη αξιολόγηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει για να διαπιστωθεί αν οφείλονται στο εμβόλιο αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα. Παρʼ όλα αυτά, οι παρουσιαστές στα κανάλια… αποφάνθηκαν ότι για όλα… φταίνε τα εμβόλια και τρομοκράτησαν τον κόσμο.

Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα γυρίσει σύντομα ο κόσμος στους εμβολιασμούς πριν μας βρουν τα χειρότερα…

***

Μπορεί να ανοίγουν κάθε λίγο νέα Κέντρα Εμβολιασμού, αλλά τα προβλήματα στα υπάρχοντα αποθαρρύνουν όσους αποφασίζουν να εμβολιαστούν.
Όπως καταγγέλλει με επιστολή του προς την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ένας απλός πολίτης, ο Νικ. Μελαγρίτης, χρειάζεται να έχει κάποιος… ιώβεια υπομονή για να κάνει το εμβόλιο στο Τζάννειο Νοσοκομείο του Πειραιά!
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στις 24 Νοέμβρη που πήγε να εμβολιαστεί, χρειάστηκε να περιμένει τρεις ώρες για να το… επιτύχει! Πόσοι όμως δεν θα… χάσουν την υπομονή τους και θα φύγουν ρίχνοντας… μαύρη πέτρα πίσω τους;


Σχολιάστε εδώ