Στο 80% της χώρας επικράτησε ο Σαμαράς

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρηγίλλης, ο αριθμός των ψηφοφόρων που στις 29 Νοεμβρίου προσήλθαν στις κάλπες έφθασε μια ανάσα από τις 800.000 (782.136 για την ακρίβεια) και αν δεν είχαν σημειωθεί τα γνωστά προβλήματα με τα κομπιούτερ, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.
Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ο Αντ. Σαμαράς πήρε 386.400 ψήφους και ποσοστό 50,06%, η Ντ. Μπακογιάννη 306.625 ψήφους και ποσοστό 39,72%, ενώ ο τρίτος Π. Ψωμιάδης συγκέντρωσε 78.870 ψήφους και ποσοστό 10,22%.
Ο κ. Σαμαράς κυριάρχησε -έναντι της κ. Μπακογιάννη- στο 80% σχεδόν της Επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα κέρδισε:
= Σε όλες τις περιφέρειες της Πελοποννήσου, ήτοι: Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία.
=Σε πέντε από τους επτά νομούς της Στερεάς Ελλάδας: Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Εύβοια.
=Στις τρεις από τις περιφέρειες του Ιονίου, δηλαδή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα.
=Νίκησε ακόμη σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας: Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
= Επικράτησε σε ολόκληρη τη Μακεδονία: Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Καστοριά, Φλώρινα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, όπως επίσης και στην Ήπειρο: Ιωάννινα, Άρτα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα.
=Τέλος ο κ. Σαμαράς ήταν πρώτος σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο.
Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη αναδείχθηκε νικήτρια σε μικρό αριθμό περιφερειών όπως οι τέσσερις νομοί της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου) λόγω… εντοπιότητας, τα Δωδεκάνησα, η Ευρυτανία (λόγω Π. Μπακογιάννη), επίσης σε Ροδόπη και Ξάνθη, όπου τη στήριξαν οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι της ΝΔ που διαφωνούν με τις απόψεις Σαμαρά για τα εθνικά θέματα. Υπάρχουν δε πληροφορίες ότι στην ψηφοφορία πήραν μέρος και μουσουλμάνοι οπαδοί άλλων κομμάτων, με την προτροπή προφανώς του τοπικού προξενείου.
Απρόσμενη ήταν η κυριαρχία του Αντ. Σαμαρά στη Β΄ Αθηνών, η οποία θεωρείτο «προπύργιο» της Ντ. Μπακογιάννη, λόγω του ότι την υποψηφιότητά της στήριξαν εννέα από τους έντεκα βουλευτές του κόμματος στην περιφέρεια. Μόνο ένας, ο Π. Παναγιωτόπουλος, στήριξε ανοιχτά τον κ. Σαμαρά, ενώ ο ενδέκατος Π. Καμμένος ήταν ουδέτερος. Η επικράτηση του κ. Σαμαρά στη Β΄ Αθηνών ήταν αυτή που του έδωσε τη μεγάλη διαφορά (10%) από την κ. Μπακογιάννη. Το ποσοστό μάλιστα του κ. Σαμαρά ξεπέρασε το 50% σε αρκετούς δήμους όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, ο Χολαργός, το Παλαιό Φάληρο, το Χαϊδάρι κ.ά.


Σχολιάστε εδώ