Στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Στην εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με τη «δέσμευση» να διεκδικήσει μεγάλη μεταβατική περίοδο αντί της υλοποίησης της απόφασης το 2013. Αντιθέτως η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπ. Παπασπύρο και τη γραμματέα Ισότητας Δέσποινα Σπάνου έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση που εξωθεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να αποχωρήσουν από την εργασία τους και απειλεί με άμεση κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως υπογραμμίζει η κ. Σπανού:
• Από τις 235.945 γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο, οι 125.544 έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας και οι 106.825 έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, καθώς επίσης και οι 136.780 είναι πάνω από 45 ετών. Συνεπώς, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο (σε συνδυασμό βέβαια και με την οικογενειακή κατάσταση) έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και άρα θίγονται άμεσα. Ενδεχόμενη αποχώρηση μεγάλου αριθμού από αυτές θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο δημοσιονομικά όσο και λειτουργικά για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και αδυναμία των Ταμείων να αντεπεξέλθουν.
Η γραμματέας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι «η ισότητα διασφαλίζεται με την επέκταση των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων και στις κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες ισχύουν οι δυσμενέστερες (π.χ. άνδρες) σύμφωνα μάλιστα με τη νέα οδηγία 2006/54/ΕΚ η εφαρμογή της δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επαρκή λόγο για τη μείωση του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων στους τομείς που καλύπτονται από αυτήν». Η ΑΔΕΔΥ, για άλλη μια φορά, καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την αρνητική αυτή απόφαση, επιρρίπτοντας ευθύνες για τις σημερινές δραματικές εξελίξεις που στοχεύουν τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) αν οι 100.000 γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αποχωρήσεων τα αμέσως επόμενα χρόνια (2-3), στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξεως των 4 δισ. ευρώ. Γι’ αυτόν και μόνον τον λόγο, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει πως, σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν θα θιγούν όσες γυναίκες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.


Σχολιάστε εδώ