Πορεία των εργαζομένων της Λυρικής Σκηνής

Μαζική πορεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διεκδικώντας άμεση λύση στην καταβολή της μισθοδοσίας και δώρου Χριστουγέννων, αποζημίωση των καθυστερημένων αμοιβών προς διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, αλλαγή του ΔΣ και διορισμό νέου, με σκοπό να κατορθώσει να αναδομήσει το υπάρχον προσωπικό και να «νοικοκυρέψει» ό,τι άφησαν πίσω τους ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος (πρώην πρόεδρος ΔΣ), ο Στέφανος Λαζαρίδης (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής) και ο Τζοβάνι Πάκορ (νυν καλλιτεχνικός διευθυντής), οι οποίοι κατέφυγαν σε αλόγιστες δαπάνες και σε προσλήψεις golden boys και girls, με παχυλούς μισθούς της τάξεως των 5.000 ευρώ και άνω τον μήνα. Κύριο αίτημα των εργαζομένων ήταν να ξαναβρεί η Λυρική την καλλιτεχνική της αξία. («Δώστε λύση για τη Λυρική, η τέχνη μας δεν πρέπει να απαξιωθεί», ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας). Μην ξεχνάμε ότι οι παραστάσεις της ΕΛΣ ξεπερνούσαν τις 250 τον χρόνο και το φετινό ρεπερτόριο φτάνει δεν φτάνει τις 50!
Τα σωματεία της ΕΛΣ (πρωταγωνιστές, χορωδοί, χορευτές, καλλιτεχνικοί συντελεστές, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) τόνισαν στη γενική γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη, μιας και δεν κατάφεραν να δουν τον ίδιο τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο, το οικονομικό αδιέξοδο του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας, δίνοντας έμφαση στην αλλαγή της υπάρχουσας ελλιπούς διοίκησης. Η κυρία Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι θα επανεξεταστούν οι συμβάσεις έργων και ορισμένου χρόνου, δεσμεύτηκε για την πλήρη καταβολή της μισθοδοσίας και δήλωσε ότι θα διοριστεί νέο Δ.Σ., εφόσον ελεγχθούν οι αποφάσεις του ήδη υπάρχοντος.
Και είναι ευκαιρία να τονισθεί στον υπουργό: Τόσες και τόσες αξιόλογες προσωπικότητες του χώρου, καλλιτέχνες και μη, μπορούν να επανδρώσουν τη Λυρική Σκηνή και ακόμα υπάρχει ο κύριος Τζοβάνι Πάκορ και οι ημέτεροί του;
Αλήθεια, η ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής πού ήταν;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της πορείας η χορωδία τραγούδησε το «Va, pensiero», από την όπερα «Nabucco» του Βέρντι, καθώς επίσης και το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» του Μίκη Θεοδωράκη.


Σχολιάστε εδώ