Ο Σαμαράς «απειλεί» το ΠΑΣΟΚ

Εκεί που η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε απέναντί της μια φθαρμένη και αποτυχημένη κυβερνητικά ΝΔ, και ως εκ τούτου μια άνετη πολιτική κυριαρχία, αίφνης προέκυψε η νέα ηγεσία υπό τον Αντώνη Σαμαρά, και μάλιστα μέσα από μια μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα για τη ΝΔ. Η μικρής διάρκειας συμμετοχή του κ. Σαμαρά στη διακυβέρνηση Καραμανλή τον αποενοχοποιεί από όσα δεινά άφησε πίσω της η απελθούσα εξουσία και του δίνει το δικαίωμα να εμφανίζεται ως «φρέσκο» πολιτικό προϊόν. Ταυτόχρονα οι αναπόφευκτες αλλαγές που θα προκύψουν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ ενδέχεται να εμφανίσουν την κεντροδεξιά παράταξη ως αναγεννημένη και ανανεωμένη, και ως εκ τούτου εκ νέου ελκυστική.
•Τώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει απέναντί του έναν «άφθαρτο» αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κάλλιστα δικαιούται να μην απολογείται για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Καραμανλή. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι δύσκολο όσο στην ηγετική ομάδα της ΝΔ κυριαρχούν πρόσωπα που θήτευσαν σε σημαντικότατα υπουργικά πόστα της απελθούσας εξουσίας. Κι αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο μειονέκτημα του κ. Σαμαρά, γιατί εάν φορτωθεί όλα αυτά τα φθαρμένα πρόσωπα στο όνομα της ενότητας της ΝΔ, στο τέλος η φθορά θα τον αγγίξει και προσωπικά. Αποενοχοποιημένη ΝΔ σημαίνει ρήξη με το κυβερνητικό παρελθόν και ριζική αλλαγή προσώπων της ηγετικής ομάδας.
•Η άποψη που διακινείται πως ο Α. Σαμαράς δεν μπορεί να παίξει «παιχνίδι» στον «μεσαίο χώρο» είναι μια αυθαίρετη θεωρία, αφού ακόμα δεν έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για το πώς θα πορευτεί πολιτικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν βέβαια θελήσει να συνδεθεί με το «σκοπιανό» παρελθόν του, τότε όντως θα φοβίσει το κοινωνικό Κέντρο, ωστόσο από τότε έχει κυλήσει αρκετό νερό στʼ αυλάκι, κάτι που του παρέχει την ευχέρεια να εκφράσει νέες ιδέες μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις. Θα δούμε…


Σχολιάστε εδώ