Οι χάρτες το πάθος του πρέσβη Χρ. Ζαχαράκι

Στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη παρουσιάστηκε το βιβλίο «A Catalogue of Printed Maps of Greece 1477-1880» του πρέσβη Χρήστου Ζαχαράκι.
Πριν από τριάντα πέντε χρόνια ο κ. Ζαχαράκις είχε παρουσιάσει τον πρώτο κατάλογο χαρτών με 707 εγγραφές και δέκα φωτογραφίες ως ένθετο σε αγγλική έκδοση χαρτογραφίας. Ακολούθησε, το 1982, η έκδοση του
Ιδρύματος Λεβέντη στη Λευκωσία με 2.173 εγγραφές και σχετικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που το 1992 εμπλουτίστηκε και παρουσιάστηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Σαμούρκα. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει πλέον 3.908 εγγραφές. Όμως το σημαντικότερο και χρησιμότερο για τους μελετητές στοιχείο είναι ότι οι συντελεστές κατόρθωσαν να βρουν και να συμπεριλάβουν στην έκδοση περίπου 3.000 φωτογραφίες, που καλύπτουν ένα πολύ
εκτεταμένο και αντιπροσωπευτικό μέρος των χαρτών του βιβλίου.
Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο πρέσβης κ. Ζαχαράκις, που φαίνεται ότι οι χάρτες είναι το πάθος του, σημειώνει:
«Από τα πρώιμα χρόνια της χαρτογραφίας, οι χαρτογράφοι πάντοτε έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χαρτογράφηση του ελλαδικού χώρου. Με άλλα λόγια, ”η ελληνική χαρτογραφία”, όπως συχνά αναφέρεται, αποτέλεσε μια χαρτογραφική ενότητα με ιδιαίτερη σημασία, είτε πρόκειται για χειρόγραφα είτε για έντυπη χαρτογραφία.
Η έντυπη χαρτογραφία παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό αριθμό ελληνικών χαρτών, που περιλαμβάνονται σχεδόν σε όλους τους ευρωπαϊκούς άτλαντες και τα ταξιδιωτικά βιβλία, ήδη από την πρώτη έκδοση της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου το 1477. Αυτή η ξεχωριστή παρουσία της Ελλάδας στον τομέα της ευρωπαϊκής χαρτογραφίας οφείλεται σε διάφορες ιστορικές, πολιτικές και πολιτιστικές αιτίες».


Σχολιάστε εδώ