Οικονομική «τρομολαγνεία» και «κινδυνολογία» από την΄ίδια την κυβέρνηση!

Και αμέσως πιο κάτω, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ενίσχυσε και επισήμως την οικονομική «τρομολαγνεία» και «κινδυνολογία», χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων σαν «βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική, αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών. Αυτές είναι: Ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει τον ρόλο του».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε πιο «τρομολάγνος» και κινδυνολόγος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Eurostat, το Ecofin, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τη Moody’s και την S&P, που απειλούν να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, και μια μερίδα του ξένου Τύπου που μονίμως παρουσιάζει τη χώρα μας σαν «μαύρο πρόβατο» ή «αχίλλειο πτέρνα» της Ευρώπης.

Τραγική χαρακτήρισε, λοιπόν, την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου στις 28 Νοεμβρίου του 2009.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για «μαξιλάρι» στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν είχε εξασφαλίσει.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη Μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι’ αυτό», υπογράμμισε, «δεν πρέπει απλώς να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς, όπως υποχρεώνεται να κάνει λόγω των μεγάλων αναγκών της χώρας. «Αυτή», πρόσθεσε, «ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του σχεδίου των 100 πρώτων ημερών, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες δυσκολίες που έχει προκαλέσει στους πολίτες η γενικευμένη κρίση που βιώνουμε».

«Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μείνουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς».

Η πρωθυπουργική «τρομολαγνεία» έφτασε μάλιστα έως το σημείο να «απειλεί» και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποδεικνύει την οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το

ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και σήμερα δεν μπορεί να ζητείται από μια κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι’ αυτά».

Και στη συνέχεια άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, «το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων». Τέλος υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε πρόσκαιρες λύσεις χωρίς προοπτική, όπως επίμονα υποδεικνύονται, και μάλιστα την ώρα που η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία πήρε την εντολή να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική».

Όταν, λοιπόν, λέγονται τέτοια και τόσο ζοφερά λόγια για την οικονομία της χώρας μας από επίσημα χείλη, είναι περιττές οι καθησυχαστικές παρεμβάσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου την προηγούμενη ημέρα.

Μα, είναι δυνατόν να πείθονται οι αγορές από την αντιφατική αυτήν παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας; Ή, το κυριότερο, είναι δυνατόν να μη χαίρονται οι γνωστοί «εχθροί» από την «αντάρα» που παρουσιάζεται;


Σχολιάστε εδώ