Νέα εποχή σε ΝΔ και «γαλάζια γενιά»

Η εικόνα που σας δώσαμε όλες αυτές τις εβδομάδες, ψύχραιμα και μελετημένα, περί μεγάλου προβαδίσματος του Αντώνη Σαμαρά στον χώρο της Νεολαίας επιβεβαιώθηκε και στην κάλπη στο γενικό αποτέλεσμα. Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης γνώριζαν εγκαίρως τους «στρατηγούς» και τους λοχαγούς» της νίκης και της ήττας (ανάλογα με το στρατόπεδο) στον χώρο της Νεολαίας, προκειμένου να μπορούν να κρίνουν τους κατόπιν εκλογής «αρχιστράτηγους»… Αυτό που πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στον χώρο των ενεργών ΟΝΝΕΔιτών ο διχασμός σε επίπεδο στελεχών και βάσης δεν είχε την έκταση που παρατηρήθηκε στο κόμμα. Ούτε απέκτησε ποτέ τα πολιτικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα καθιστούσαν δύσκολη τη συμπόρευση στο μέλλον. Οι όποιες αντιπαραθέσεις ήταν κυρίως πολιτικές και εστιάζονταν στα από καιρό διαμορφωμένα στρατόπεδα και ομάδες της ΟΝΝΕΔ. Αυτό ίσως βοηθήσει τη «γαλάζια» Νεολαία να ξεπεράσει τους τριγμούς της εκλογής πιο εύκολα από το κόμμα. Αν δεν υπάρξει βαθύς διχασμός κατά τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ.

Εκλογή από τη βάση
ή από συνέδριο;
Η εκλογή της νέας ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ είναι ήδη το πρώτο θέμα συζήτησης ανάμεσα στα στελέχη της «γαλάζιας» Νεολαίας. Όπως πρώτοι σας ενημερώσαμε, υπάρχει μεγάλη αποδοχή της πρότασης για εκλογή προέδρου της ΝΔ από τη βάση της οργάνωσης. Δεν μπορούμε ακόμη να σας πούμε έγκυρα αν η άποψη είναι πλειοψηφική σε επίπεδο βάσης, αλλά υπάρχει μεγάλη δυναμική σε επίπεδο στελεχών. Εξίσου μεγάλη βέβαια είναι και η επιρροή της άποψης για εκλογή από συνέδριο. Είναι πασιφανές ότι τυχόν εκλογή από συνέδριο θα αποτελεί ανακολουθία σε σχέση με τις διαδικασίες του κόμματος και με τις δεσμεύσεις του νέου προέδρου της ΝΔ για «λόγο στα μέλη». Ωστόσο υπάρχουν και βάσιμες ενστάσεις, όπως ότι θα δημιουργηθούν τριβές αν το πρόσωπο του νέου προέδρου της Νεολαίας δεν συμβαδίζει ιδεολογικοπολιτικά με τον αρχηγό του κόμματος. Επίσης υπάρχουν βάσιμες απορίες όσον αφορά τη διαδικασία που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η ΟΝΝΕΔ. Πάντως αν η εκλογή οδηγηθεί στη βάση, η ΟΝΝΕΔ θα είναι μπροστά και από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που δεν τόλμησε να ακολουθήσει το μοντέλο του κόμματος.

Οι προθέσεις Σαμαρά
Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά είναι να οδηγήσει την ΟΝΝΕΔ σε ανοιχτές διαδικασίες. Ο ίδιος πιστεύει ότι η εκλογή του προέδρου μπορεί να γίνει από τη βάση, αλλά θέλει να τη συνδέσει με τον καλύτερο τρόπο με μια αναγέννηση των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ. Θέλει δηλαδή να κτίσει και να επεκτείνει πάνω στη διαδικασία που εξέλεξε τον ίδιο και όχι να την επαναλάβει απλώς μέσα στην ΟΝΝΕΔ. Ο ίδιος άλλωστε πιστεύει ότι η ΟΝΝΕΔ μπορεί και πρέπει να γίνει η οργανωτική καρδιά λειτουργίας της περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος, ώστε και οργανώσεις να υπάρχουν και στελέχη να παράγονται. Πάνω σε αυτό το σημείο δέχεται εισηγήσεις που εμπλέκουν στο σκηνικό και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και διάφορες πρωτοβουλίες πολιτών, ενώ ταυτόχρονα γίνονται, αλλά και εκκρεμούν (ήδη), πολλά σχετικά ραντεβού. Ανοιχτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκλογής νέας ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει. Ιδανικά η διαδικασία θα γίνει Φλεβάρη – Μάρτη, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με το συνέδριο και την προσυνεδριακή συζήτηση του κόμματος. Πάντως σε κάθε περίπτωση φαίνεται αναγκαία η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ σε σύντομο διάστημα για να αποφασιστεί η διαδικασία και να συζητηθούν οι προτάσεις αλλαγών του καταστατικού. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων της ΟΝΝΕΔ, αν δηλαδή η συζήτησή τους θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει το συνέδριο του κόμματος.

Παραίτηση Παπανικολάου
Με μια συμβολική κίνηση ο Γιώργος Παπανικολάου προχώρησε σε αυτό που είχε περίπου προαναγγείλει και μέσα από τη στήλη μας: την παραίτησή του από την ηγεσία της οργάνωσης. Μετά 5,5 χρόνια στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, δήλωσε ότι παραιτείται την τελευταία ημέρα της προεδρίας Καραμανλή, την παραμονή των εκλογών προέδρου της ΝΔ. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα κλείνει ένα από τα πιο σπουδαία κεφάλαια στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, ένα κεφάλαιο δεκατριών λαμπρών ετών. Κλείνοντας και τον δικό μου κύκλο στη Νεολαία της παράταξής μας, έθεσα στη διάθεση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας. Από τη θέση πλέον του ευρωβουλευτή, πλάι στη νέα ηγεσία του κόμματος, θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις την κοινή προσπάθεια, με πίστη στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Πάντοτε θέτοντας ως προτεραιότητα την ενότητα, τη συνοχή και την ομοψυχία της Νέας Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της ΟΝΝΕΔ, λειτουργώντας πλέον «υπηρεσιακά», θα συνεργαστώ με τη νέα ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας κεντρικής διοίκησης και στην οργάνωσή μας. Ευχαριστώ, με όλη μου την καρδιά, όλα τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για τη συνεργασία που είχαμε και για όλα όσα ζήσαμε τα χρόνια που πέρασαν. Πάνω απ’ όλα ευχαριστώ τον Κώστα Καραμανλή για την εμπιστοσύνη του». Ο «μακροβιότερος» πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (παρατσούκλι που του έδωσε η στήλη και καθιερώθηκε από αρκετούς ΟΝΝΕΔίτες) έμεινε πιστός σε ό,τι είχε πει: ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του μαζί με τον Καραμανλή. Ανοίγει πλέον τα πανιά του αποκλειστικά για τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή. Η αποτίμηση της παρουσίας του στο τιμόνι της «γαλάζιας» Νεολαίας δεν είναι, ίσως, της ώρας. Έχει άλλωστε πολλούς φίλους και πολλούς αντιπάλους. Ούτως ή άλλως θα επανέλθουμε στο θέμα άλλωστε πολλές φορές τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος εποχής
και στην ΟΝΝΕΔ
Πρέπει όμως να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της θητείας Παπανικολάου στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Αυτό που αρχικά μας έρχεται στον νου είναι η προετοιμασία της συνδιάσκεψης θέσεων και αρχών που ενέπλεξε τους ΟΝΝΕΔίτες όλης της χώρας σε έναν εκτεταμένο πολιτικό διάλογο, ίσως όχι ιδεολογικό, αλλά σίγουρα πολιτικών απόψεων. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε την αλλαγή έδρας των κεντρικών γραφείων της ΟΝΝΕΔ, τη δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου, την έκδοση του περιοδικού «NUEVO», την πιο ανοιχτή παρουσία της ΟΝΝΕΔ στην κοινωνία και στο διαδίκτυο, τη διοργάνωση των φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ «Παρουσίες», τις επιτυχημένες διεθνείς σχέσεις, μαζί με την προεδρική θητεία Σμυρλή, στη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη συγκράτηση των ποσοστών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, την ενασχόληση με θέματα που αφορούν τους νέους αλλά δεν «πουλάνε» στα ΜΜΕ (νεανική επιχειρηματικότητα, περιβάλλον, αθλητισμός, ναρκωτικά, μετανάστες κ.ά.), την αντίδραση στο μέτρο της φορολόγησης των νέων ελευθέρων επαγγελματιών με αποτέλεσμα τη σχετική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, τη στήριξη στα πανεπιστήμια του νόμου Γιαννάκου, την καθιέρωση γραμματείας ΤΟΣΥΝ. Πιθανόν να ξεχνούμε ορισμένα. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε και τις κατηγορίες που εισέπραξε, όχι άδικα πολλές φορές, για λειτουργία προσωπικής ομάδας, για απαξίωση των οργάνων της ΟΝΝΕΔ, για έλλειψη σεβασμού σε καταστατικές διαδικασίες, για «θάψιμο» της υπόθεσης της «ΟΝΝΕΔ ΑΕ», για την εκλογή οργάνων της Νεολαίας στο τελευταίο συνέδριο κατόπιν συμφωνίας «ομαδαρχών» και όχι με πραγματικές εκλογές. Νομίζουμε πάντως ότι πολλά από αυτά τα θετικά και τα αρνητικά της θητείας του θα αποτελέσουν κύριο θέμα αντιπαράθεσης των υποψηφίων προέδρων της ΟΝΝΕΔ πολύ σύντομα. Αν αυτό επαληθευτεί, θα αποτελεί και μέτρο της απήχησης της θητείας του στην πορεία της οργάνωσης…

Κάποιοι «γαλάζιοι»
ανησυχούν
Είδαμε και το πρώτο δημόσιο επεισόδιο της επαπειλούμενης κόντρας για τη διαδοχή στην ΟΝΝΕΔ. Στα τέλη της εβδομάδας φιλοξενήθηκαν σε «αποκαλυπτικό δελτίο» της τηλεόρασης στελέχη της ΟΝΝΕΔ με άλλη τους ιδιότητα, αλλά η συζήτηση περιστράφηκε, ίσως όχι με δική τους ευθύνη, και στα εσωτερικά της «γαλάζιας» Νεολαίας. Καλεσμένοι ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Νέων Ιατρών Ελλάδος (και μέλος της διοίκησης του ΕΣΥΝ) Αρμόδιος Δρίκος. Στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν σε προβλήματα της νεολαίας, συμμετοχής των νέων, ενίσχυσης του θεμσού των ΤΟΣΥΝ και άλλα. Όμως σε ερωτήσεις του παρουσιαστή υπερασπίστηκαν έντονα τις ανοιχτές διαδικασίες εκλογής σε όλα τα κόμματα και σε όλες τις νεολαίες, ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ εξέφρασε την άποψη ότι οι τοπικές οργανώσεις στον χώρο της νεολαίας δεν έχουν μέλλον. Η άποψη περί ανοιχτών διαδικασιών προκάλεσε την τηλεφωνική παρέμβαση του στελέχους της ΟΝΝΕΔ Νίκου Ζωγανά ο οποίος αμφισβήτησε το πλαίσιο της συζήτησης. Ο Νίκος Ζωγανάς ανήκει εδώ και πολύ καιρό στην πλευρά Σαμαρά, έχει διατελέσει διευθυντής της ΟΝΝΕΔ αλλά αυτήν τη στιγμή δεν έχει θεσμικό ρόλο, ενώ ήταν από τα πρώτα 28 στελέχη της νεολαίας που τάχθηκαν υπέρ του νέου προέδρου και η υπογραφή του ήταν στις 50 που τον πρότειναν για πρόεδρο του κόμματος. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η παρέμβασή του δεν ήταν σε γνώση της νέας ηγεσίας της ΝΔ. Σύμφωνα με ουδέτερους παρατηρητές, ο Νίκος Ζωγανάς δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του για την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, ενώ Στασινός και Δρίκος δεν έχουν θεσμικό ρόλο στην ΟΝΝΕΔ αλλά ακούμε ότι επηρεάζουν πολύ κόσμο. Ίσως εκεί να κρύβεται το μυστήριο μιας κόντρας που δεν είχε λόγο, καθώς σε αυτό το μεταβατικό διάστημα όλοι ψάχνουν να δουν ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι και ποιοι θα στηρίξουν ποιους…

Υποψήφιοι πρόεδροι
της ΟΝΝΕΔ
Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στην κούρσα των υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, ανεξαρτήτως της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Από την πλευρά τών μέχρι σήμερα προεδρικών θα έχουμε πιθανότατα την υποψηφιότητα του Δημήτρη Βολουδάκη. Από την πλευρά της ομάδας της Ντόρας Μπακογιάννη δεν βλέπουμε καπνό, λόγω του σοκ της ήττας, αλλά το σχέδιο ήταν να προκριθεί η υποψηφιότητα του –εκ μετεγγραφής– Γιάννη Σμυρλή. Η πλειοψηφία της Κίνησης Νέων (Ράζος, Πάνου, Αρβανιτάκης, Παπαμιμίκος) στήριξε Αντώνη Σαμαρά και θα προκρίνει, σχεδόν σίγουρα, κοινή υποψηφιότητα η οποία μάλλον θα είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ερώτημα, μας λένε, ότι δημιουργείται για όσους συμμετέχουν στις ομάδες Τοκάκη και Κατσαφάδου, καθώς είχαν συνταχθεί με την πλευρά της Ντόρας. Υπάρχουν όμως και ορισμένες πληροφορίες για υποψηφιότητες από στελέχη νεώτερης γενιάς χωρίς ιδιαίτερα προβεβλημένη παρουσία, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη δυναμική, οπότε κινούνται σε επίπεδο επιθυμιών. Ερωτηματικό επίσης αποτελεί αν θα προκριθεί τελικά υποψηφιότητα από τη στενή ομάδα Σαμαρά στην ΟΝΝΕΔ, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα, αν και το περιβάλλον του νέου αρχηγού της ΝΔ είναι σε πολύ στενή επαφή με την Κίνηση Νέων. Η φιλοδοξία και η φερόμενη υποψηφιότητα Νίκου Ζωγανά, που φέρεται να στηρίζεται και από αρκετά άλλα στελέχη, δεν έχει πάρει ακόμη ούτε το ΟΚ του νέου Προέδρου της ΝΔ ούτε είναι ακριβώς διασταυρωμένη…

***

Ερωτήματα για
την επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η νέα ηγεσία του κόμματος θα ασχοληθεί από σήμερα και στο εξής με τα θέματα της ΟΝΝΕΔ. Πέρα από τις σκέψεις και συζητήσεις Σαμαρά, τις οποίες σας γράψαμε, υπάρχουν σοβαρά θέματα που θα εξεταστούν. Το πρώτο έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέας ηγεσίας. Το δεύτερο έχει να κάνει με την εξέταση του μητρώου μελών της ΟΝΝΕΔ που έχει προκύψει από την ανοικτή διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ. Το τρίτο έχει να κάνει με τη μορφή που μπορεί να πάρει μία διαδικασία εκλογής προέδρου Νεολαίας, δηλαδή αν και πού μπορούν να στηθούν κάλπες και μηχανισμός εκλογών πανελλαδικά. Ακούμε ότι υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσον το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει και πάλι για μια διαδικασία εκλογής προέδρου Νεολαίας. Πάντως πολλοί επιθυμούν όσο τίποτε άλλο να αποκτήσει και πάλι την πρωτοπορία η ΟΝΝΕΔ με εκλογή από τη βάση, κυρίως απέναντι σε όσα τους λένε από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Πάντως για όσους δεν έχουν κοντή μνήμη, να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη εκλογή προέδρου νεολαίας από τη βάση έγινε το 1995 στη νεολαία του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, τη Νεολαία της Άνοιξης! Είναι ίσως ενδεικτικό ότι τότε είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΕΑΝ το τωρινό δεξί χέρι του νέου προέδρου της ΝΔ στα οργανωτικά, ο Διονύσης Σταμενίτης, ενώ σχεδόν όλα τα στελέχη που τότε ανεδείχθησαν βρέθηκαν σε αυτήν τη μάχη δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά.

***

Παράπονα για
την υπουργό Παιδείας
Η Άννα Διαμαντοπούλου και το επιτελείο της έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη διαλόγου με τους νέους για τις αλλαγές που προωθούνται. Προσπαθεί λοιπόν με επιμέρους κινήσεις να το λύσει, τουλάχιστον επιφανειακά. Μετά τη συνάντηση με τους έφηβους συμβούλους του Συνηγόρου του Πολίτη, προχώρησε σε συζήτηση με εκπροσώπους σχολείου του Γαλατσίου και με εκπροσώπους οργανώσεων δεύτερης γενιάς μεταναστών. Όπως όμως είναι αντιληπτό, δεν μπορούν αυτές οι επιμέρους συναντήσεις να αντικαταστήσουν έναν δομημένο διάλογο με αντιπροσωπευτικά όργανα των νέων. Επιπλέον, φίλοι της στήλης τονίζουν ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε το πρώτο «φάουλ» που πιθανόν να τη φέρει απέναντι στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Συγκρότησε Διαρκή Κοινή Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και των συλλογικών φορέων της αυτοδιοίκησης, με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και της Ένωσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδος, αφήνοντας τελείως εκτός όσους συμμετέχουν στα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Σημειώνουμε ότι η πολιτική απόφαση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας τονίζει τη σημασία του θεσμού των ΤΟΣΥΝ, την ανάγκη ενίσχυσής τους και προκρίνει τον αγώνα μέσα από αυτά. Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να τα αγνοεί, αν και κύκλοι του Αμαρουσίου αναφέρουν ότι αυτό θα αλλάξει μόλις τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ για
την επέτειο του Αλέξη
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και η δραστηριότητα, πανελλαδικά, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αυτές τις ημέρες για την επέτειο του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Υπάρχει κεντρική κατεύθυνση για συμμετοχή παντού σε εκδηλώσεις, ενώ και τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης σε πόλεις και σχολές δείχνουν πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξέδωσε και επετειακή αφίσα, με σύνθημα «Δεν θα γίνει η απώλεια συνήθειά μας», παραπλήσια της προηγούμενης επιτυχημένης με ένα τριαντάφυλλο ζωγραφισμένο με κιμωλία στην άσφαλτο. Σε πολιτικό επίπεδο δίνουν μεγάλη σημασία στο θέμα του ρόλου και της συμπεριφοράς της αστυνομίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το δίκαιο των διαδηλώσεων, αλλά το άδικο της βίας.

Γκρίνιες στη
Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Η κινητοποίηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα για την επέτειο του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έφερε όμως και (εσωκομματικές) γκρίνιες. Ο λόγος είναι ότι ο Τομέας Οργανωτικής Ανασυγκρότησης της Νεολαίας κυκλοφόρησε πολιτικό κείμενο με κάλεσμα σε κινητοποίηση το οποίο φαίνεται ότι υπογράφουν, όχι οι δύο Νομαρχιακές και όλες οι τοπικές της Θεσσαλονίκης αλλά μόνο κάποια μέλη της Α΄ Νομαρχιακής (Βαφίνη, Δίγκογλου, Σαχτούρη, Πινόπουλος, Στολλάκης, Τήλιος), της Β΄ Νομαρχιακής (Διαμαντόπουλος – γραμματέας, Αθανασίου, Ρέντζου, Σπυριδόπουλος, Τσίμπου) και οι τοπικές οργανώσεις Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Β΄, Γ΄, Ε΄ Δημοτικών Διαμερισμάτων, Αγίου Παύλου,
Αμπελοκήπων, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Πολίχνης και Συκεών. Τα υπόλοιπα μέλη των Νομαρχαικών και των άλλων τοπικών αφήνουν να κυκλοφορήσει η έντονη δυσαρέσκειά τους διότι κάποιοι επέλεξαν να χωρίσουν τα μέλη των οργανώσεων και υποδεικνύουν λειτουργία ομάδων και όχι της Νεολαίας συνολικά.

Πρότυπο Σχολείο
και οργανώσεις με έργο
Συνεχίζει να τιμάται ο Δήμος Βύρωνα και οι μαθητές του, με τις συνεχείς διακρίσεις που αποσπά το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα. H Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, διοργάνωσαν διαγωνισμό πρωτοβουλιών με αξιόλογο συλλογικό και κοινωνικό έργο, τις Νησίδες Ποιότητας 2009. Στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα και ο υπεύθυνος καθηγητής Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Γ. Χαρδαλιά, βραβεύτηκαν για τη δράση του σχολείου σε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τη Unicef, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών». Τη βράβευση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Να θυμίσουμε ότι κορυφαία στιγμή για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του σχολείου του Δήμου Βύρωνα ήταν η βράβευσή του με το 3ο ευρωπαϊκό βραβείο «Καρλομάγνος» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Γερμανία, τον Απρίλιο του 2008. Στις Νησίδες Ποιότητας 2009 επίσης βραβεύτηκαν η οργάνωση Εθελοντική Διακονία Ασθενών (σύλλογος που προσφέρει βοήθεια σε μοναχικούς ασθενείς νοσοκομείων), το Επιμορφωτικό Κέντρο Γλαύκης Νομού Ξάνθης (για την ενεργό κοινωνική ένταξη των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας), ο σύλλογος εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγίου Στεφάνου (για την πολιτική προστασία της περιοχής της Πάρνηθας), το Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας (για τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών), η Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου «Στέγη» (για τη στήριξη των κοινωνικώς αποκλεισμένων παιδιών), η νομική ομάδα υποστήριξης πολιτών WWF Ελλάς (για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης) και τέλος το κέντρο Αναπηρία Τώρα για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του για τους αναπήρους.

Η απούσα γενιά
και ο Συνήγορός της
Ξεκίνησε τελικά, έστω και επεισοδιακά, ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Στην πρώτη επαφή που έγινε μεταξύ υπουργού Εργασίας, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος κατέθεσε μια καινοτόμο πρόταση, τη δημιουργία Συνηγόρου των Γενεών, ο οποίος θα ελέγχει αν εφαρμόζονται οι αποφάσεις που παίρνονται για τις μελλοντικές γενιές. Όπως μας πληροφορεί η οργάνωση G700 (γενιά των 700 ευρώ), οι ίδιοι παλεύουν εδώ και ενάμιση τουλάχιστον χρόνο να προωθήσουν και να εντάξουν την ίδια ιδέα στο κάδρο των κρίσιμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε ΕΕ και Ελλάδα. Μας υπενθυμίζουν ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά», είχαν ζητήσει τη δημιουργία Συνηγόρου των Γενεών με αντικείμενο τη διαρκή και συστηματική γνωμοδότηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της σημερινής κοινωνίας και των αποφάσεων των πολιτικών στους μελλοντικούς πολίτες. Ως εκ τούτου, χαίρονται ιδιαίτερα που η ΓΣΕΕ φαίνεται να προωθεί αυτήν την πρόταση, ακόμα και αν με τη ΓΣΕΕ η G700 διαφωνεί ριζικά ως προς το μοντέλο ασφάλισης που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα. Το φόρτωμα των βαρών στους επόμενους και ο μυωπικός σχεδιασμός κεντρικών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε στο Ασφαλιστικό, ούτε στο γιγάντιο δημόσιο χρέος, ούτε στο οικολογικό έλλειμμα, ούτε στα ελλειμματικά συλλογικά αγαθά. Έχουν άδικο;

Ένας χρόνος χωρίς τον Αλέξη
Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις μαζικές διαδηλώσεις – ξέσπασμα των νέων, αλλά και τις απίστευτες (μοναδικές άραγε;) σκηνές χάους και λεηλασίας στην πρωτεύουσα. Η στήλη μας, που ασχολείται με θέματα νεολαίας, συνειδητά δεν έχει κάνει σπέκουλα πάνω στο θέμα. Ούτε τώρα θα το κάνουμε, αναπαράγοντας φήμες, προθέσεις και απειλές. Άλλωστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας από άλλες στήλες έχει αναδείξει τα γενικότερα θέματα που άπτονται της επετείου. Επίσης σας έχουμε εγκαίρως πληροφορήσει, επιγραμματικά, για τις πραγματικές συζητήσεις σε όλους τους σχετικούς χώρους. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι ορισμένων που θέλουν να καλλιεργήσουν έδαφος προβοκάτσιας. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι νέοι θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν στην πράξη από ινστρούκτορες και καθοδηγητές κάθε είδους… Για να τιμηθεί η μνήμη ενός αθώου παιδιού. Για να μη γίνει ο θάνατος ενός 15χρονου αιτία διχασμού…

Πρόκληση από Ταλάτ σε βρετανικό πανεπιστήμιο
Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι κάποιο «ενημερωτικό» φυλλάδιο ούτε κάποια πινακίδα που να διαφημίζει «ονειρεμένες διακοπές στη βόρεια Κύπρο». Αυτή τη φορά δίνει διάλεξη ο «ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας», δηλαδή ο πολιτικός προϊστάμενος της τουρκικής κατοχής, σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, το London School of Economics! Θα έρθει να μιλήσει στους φοιτητές με δήθεν θέμα την πρόοδο των συνομιλιών που διεξάγονται για τη λύση του Κυπριακού. Θα αποφύγει όμως προφανώς να θυμίσει τα πραγματικά περιστατικά, την εισβολή και κατοχή του βόρειου μέρους του νησιού. Και θα αποφύγει επίσης τα δύσκολα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου καλεί τα μέλη του, αλλά και όλον τον φοιτητόκοσμο της Βρετανίας, να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία έξω από το London School of Economics, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 18:00 – 20:00, όπου θα δώσει «διάλεξη» η προσωποποίηση της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Στόχος των διοργανωτών της διαμαρτυρίας είναι να απαντήσουν στην τουρκική προπαγάνδα ενημερώνοντας τους ξένους συμφοιτητές τους για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και για τον πόθο για ελευθερία και δικαιοσύνη.

***

Στραβά μάτια
κάνει η υπουργός
Καταγγέλλει η Άννα Διαμαντοπούλου από την αρχή της θητείας της στο υπουργείο Παιδείας τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο κέντρο από περιοχές της παραμεθορίου και κυρίως τα νησιά. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις τόνισε (ή απείλησε) πολλούς με άμεση επιστροφή στα εκπαιδευτικά καθήκοντα. Ωστόσο φέρεται να υπογράφει άμεσα και απροβλημάτιστα κοινή υπουργική απόφαση για απόσπαση εκπαιδευτικού από την Πάρο στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών (και πρώην δήμαρχου Πάρου) Γιάννη Ραγκούση. Μόνο εμείς βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;


Σχολιάστε εδώ