Με μπαράζ Εξεταστικών Επιτροπών απαντά ο Γιώργος στον Σαμαρά!
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε στον Γιώργο Παπανδρέου να «οργανωθεί πρώτα καλύτερα το σύστημα και μετά να πάμε να ανοίξουμε τα μεγάλα θέματα, γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, το στράτευμα κινδυνεύει να διαλυθεί με τις πρώτες αψιμαχίες».
Πάντως τις ίδιες ώρες στο Μαξίμου «κλείδωσαν» την απόφαση να «στριμώξουν» τη ΝΔ με εξεταστικές επιτροπές για σκάνδαλα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το πρώτο που θα τεθεί επί τάπητος θα είναι αυτό με τα δομημένα ομόλογα και θα ακολουθήσουν η Siemens, το Βατοπέδι, οι υποκλοπές κ.ά. Ο κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ότι δεν επιθυμεί σκιές στο πολιτικό σύστημα και πως θα πρέπει οι πολίτες να ξαναποκτήσουν εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους πολιτικούς. Σύμφωνα πάντως με τους σχεδιασμούς η όλη διαδικασία για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις της «γαλάζιας» διακυβέρνησης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, αμέσως μετά την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αυτό γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να αποφύγει οξύτητες και πολώσεις μέχρι τότε, ώστε να είναι απολύτως συναινετική η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το δίλημμα που θα θέσει πλέον από τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, εν όψει ενός πολύ δύσκολου οικονομικά χειμώνα, αλλά και της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, είναι: «Συναίνεση ή σύγκρουση».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν πως πλέον «δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλά λόγια, αλλά για έργα» και σημειώνουν πως η κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν ο πρωθυπουργός θα απευθύνει πρόσκληση σε διάλογο τόσο προς τα κόμματα όσο και στους κοινωνικούς φορείς για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο κορμός του διαλόγου θα αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους (Οικονομία, κράτος-διαφθορά, Υγεία, Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις-φορολογικό) με επικεφαλής έναν κορυφαίο υπουργό για κάθε κύκλο.
«Δεν πρόκειται για πρόφαση άφεσης αμαρτιών, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως «ο διάλογος αυτός αποσκοπεί στην πλήρη και σαφή ενημέρωση των ελλήνων πολιτών για τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και στην οικοδόμηση της συλλογικής προσπάθειας για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση που ζούμε, γιʼ αυτό και ζητάμε τη συμμετοχή, τις ιδέες και τις προτάσεις όλων».
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται προφανώς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πως η αντιμετώπιση αρκετών θεμάτων είναι «καυτή πατάτα», γιʼ αυτό θέλουν τουλάχιστον να έχουν μια μίνιμουμ συναίνεση, μέσα από τον περιβόητο διάλογο.
Στην περίπτωση όμως που ο διάλογος αυτός καταλήξει σε αδιέξοδο, διόλου απίθανο αφού η βάση της συζήτησης θα είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τότε θα αποτελέσει το άλλοθι για την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι κατά την κυβέρνηση, με τη στάση τους, οδηγούν τη χώρα προς τα πίσω.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφέστατος επʼ αυτού. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του υποστηρίζοντας με έμφαση: «Έχω τη βούληση να συγκρουστώ με τα προβλήματα, αλλά δεν θα το κάνω, ούτε μπορώ, μόνος. Γιʼ αυτό ζητώ τη συμμετοχή όλων».
Ιδιαίτερα σκληρός όμως εμφανίστηκε σε όλους όσοι σκοπεύουν να βάλουν εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία. «Θα τους αφήσουμε πίσω. Μόνους τους, εκτεθειμένους στα μάτια των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στο Μαξίμου αρχίζουν να νιώθουν την πίεση από τη ΝΔ, αν και ακόμα δεν ξεκίνησε την αντιπολίτευση.
Και αυτό οφείλεται στο ότι εκτιμούν πως ο Αντώνης Σαμαράς «είναι υπολογίσιμος αντίπαλος».
Συνεπώς ένας παράγοντας που πλέον οδηγεί την κυβερνητική μηχανή να ανεβάσει ρυθμούς είναι η επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύστερα από την αναγκαστική απουσία δύο μηνών, λόγω των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στο πηδάλιο της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ακουγόταν προεκλογικά για εσωτερική κατανάλωση στους κόλπους της ΝΔ, ότι δηλαδή τον θέλει το «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η συγκεκριμένη επιλογή δεν έφερε χαμόγελα. Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς να είναι φίλοι και να υπήρξαν συγκάτοικοι στα φοιτητικά τους χρόνια, αλλά στη δεδομένη συγκυρία η «συγκατοίκηση» είναι όνειρο απατηλό, καθώς ο κ. Σαμαράς πρωτίστως θα πρέπει να δώσει εξετάσεις στο κόμμα του χαλυβδώνοντας το αντιπολιτευτικό του προφίλ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλει πλάτη εάν του ζητηθεί σε ορισμένα καυτά για τη χώρα θέματα. Το ερώτημα όμως σε μια τέτοια περίπτωση είναι με τι αιτήματα ή μάλλον προαπαιτούμενα.
«Ο κ. Σαμαράς θα παίξει με το ΠΑΣΟΚ στα ίσια, με αιχμές την αποδοχή του από τη βάση και τον ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό του κόμματός του», υποστηρίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός, προσθέτοντας ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί υπολογίζοντας την προίκα των 10,5 μονάδων της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Η διαφορά είναι μεγάλη, αλλά στις παρούσες καταστάσεις εκμηδενίζεται γρήγορα», επεσήμαινε έμπειρο και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.