Με καθαρές θέσεις…

ΑΛΛΑΓΗ σελίδας στη Νέα Δημοκρατία μετά την πανηγυρική εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία από τον πρώτο κιόλας γύρο, μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην οποία πήραν μέρος 770.000 και πλέον πολίτες. Η άνετη επικράτηση σε συνδυασμό με τη μαζική συμμετοχή προκάλεσαν ισχυρές εντυπώσεις, αναλύσεις και ποικίλες ερμηνείες. Ο νέος αρχηγός, μετά και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έσπευσε να επισημάνει ότι σε ορισμένα θέματα (εθνικά και κοινωνικά) θα είναι μαζί με την κυβέρνηση και σε άλλα (οικονομία) θα βρίσκεται απέναντι. Το βέβαιο είναι ότι επί ημερών Σαμαρά η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει «καθαρή ιδεολογία» και ταυτότητα και θα κινηθεί περισσότερο στα πρότυπα της γαλλικής Δεξιάς. Στις πρώτες κινήσεις (δηλώσεις) του εμφανίσθηκε ενωτικός, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της ενότητας της παράταξης. Όλα αυτά θα φανούν πιο καθαρά αφού ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το επιτελείο του, αλλά και για εκείνα που θα κληθούν να αναλάβουν κρίσιμα κομματικά πόστα. Ο κ. Σαμαράς εγκαταστάθηκε ήδη στη Ρηγίλλης και δύο 24ωρα μετά τις εκλογές πήρε την πρωτοβουλία και συναντήθηκε με την ηττημένη Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς από τη «συμβίωσή» τους θα εξαρτηθούν πολλά. Μετά τη συνάντηση εκείνη δήλωσε… απλός στρατιώτης της παράταξης. Στις προθέσεις του είναι να αξιοποιήσει σε κομματικά πόστα και στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, όπως π.χ. ο Α. Σπηλιωτόπουλος και ο Β. Μεϊμαράκης, με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία (με τον δεύτερο είχε και κατʼ ιδίαν συνάντηση). Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς διαφώνησε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, αλλά και στον οικονομικό τομέα με το «πάγωμα» μισθών στο Δημόσιο, ενώ έκανε λόγο και για «φοροεπιδρομή», δίνοντας έτσι το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει.
Φόντο γκρίζο
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πάντως η σελίδα δεν αλλάζει, θα παραμείνει ίδια για αρκετά χρόνια, από γκρίζα έως… κατάμαυρη! Στην Αθήνα ο Γ. Παπανδρέου βγήκε στο «αντάρτικο»: Απευθυνόμενος προς τις Βρυξέλλες είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της Κομισιόν για σκληρά μέτρα. Κατήγγειλε τις τράπεζες (ξένες και εγχώριες) ότι ενώ πλουτίζουν σκανδαλωδώς δεν βοηθούν στην ενίσχυση της αγοράς και επιτέθηκε εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι επί των ημερών της κατέστρεψε την οικονομία, ενώ μέχρι πρότινος διακήρυττε ότι για τη σημερινή κυβέρνηση δεν αποτελεί άλλοθι η αποτυχία της προηγούμενης. Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου… εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους να δείξουν επιείκεια έναντι της Ελλάδας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διαψεύσουν τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και παραπομπής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα όμως ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες, έτσι ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα. Στην Κομισιόν περιμένουν το πρόγραμμα σταθερότητας που θα παρουσιάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου τον προσεχή Φεβρουάριο και τότε θα καθορίσουν την τελική τους στάση ως προς τη διάρκεια της παράτασης που ζητεί η χώρα μας για τη μείωση του ελλείμματος. Πάντως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς επιτήρησης, με συχνούς και εντατικούς ελέγχους από τα κοινοτικά όργανα.
Κατά τα άλλα, σε… πανηγυρικό κλίμα ψηφίσθηκε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. πολίτες. Το εν λόγω νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από τη Νέα Δημοκρατία (με ορισμένες επιφυλάξεις) και τον ΛΑΟΣ.
«Τούμπα»
ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ όσο και αναπάντεχη στροφή σε σχέση με τους αρχικούς της σχεδιασμούς, η κυβέρνηση αναθεώρησε την πολιτική της στο ζήτημα των συμβασιούχων. Με νομοσχέδιο που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης προβλέπεται παράταση των συμβάσεων από τέσσερις (4) έως 24 μήνες, ενώ μέχρι πρότινος έλεγαν ότι στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνουν όλες οι συμβάσεις. Κατά τα λοιπά συνεχίζονται τα «παρατράγουδα» με τη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων. Συγκεκριμένα, ανεστάλη ο διορισμός στο υπουργείο Οικονομικών προσώπου (Α. Κουτούπης) που προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφρασθεί μέσω του διαδικτύου με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός προκάλεσε αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ ξεκίνησε εξονυχιστικός έλεγχος των βιογραφικών προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα «κρούσματα» στο άμεσο μέλλον.
Φτώχειες…
ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ κι η μοίρα του… Η εκλογή του Αντ. Σαμαρά στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας έχει ενσπείρει ζωηρές ανησυχίες στον ΛΑΟΣ, ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαρροές ψηφοφόρων. Σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά περισσότερο για να ανακόψει το «ρεύμα φυγής», ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον κ. Σαμαρά να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2010, αρνούμενος να ψηφίσει τον Κ. Παπούλια. Η απάντηση της Ρηγίλλης ήταν –εννοείται– αρνητική.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η… γκρίνια καλά κρατεί. Η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την καθιέρωση κάρτας μέλους προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τα μέλη της οποίας απορρίπτουν μια τέτοια εξέλιξη. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποχώρησης των συγκεκριμένων στελεχών. Τριβές προκάλεσε η νέα παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίσθηκε ότι ο «εχθρός» βρίσκεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η… έκκληση του Λ. Κύρκου να αποχωρήσει ο ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι η συνύπαρξη των διαφόρων τάσεων καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.


Σχολιάστε εδώ