Μαζικές απολύσεις και talk radio…

Κλυδωνισμοί στον ραδιοφωνικό χάρτη της Αττικής. Με επιχείρημα την οικονομική κρίση, προωθείται η κατάργηση του ενημερωτικού χαρακτήρα των ραδιοφώνων και η αντικατάστασή τους με χαμηλού κόστους talk radio. Το μοντέλο του Real FM μεταφέρεται στο Θέμα FM, στον πρώην City, νυν Βήμα FM, αλλά και στον ΑΝΤ1 Radio. Απόρροια της στροφής αυτής στο ραδιόφωνο είναι η προώθηση δεκάδων απολύσεων δημοσιογράφων που τους «αντικαθιστούν» νέοι συντάκτες από τις τηλεοπτικές σχολές των καναλιών ή οι εκπαιδευόμενοι των εφημερίδων και οι «απασχολήσιμοι» των ηλεκτρονικών σελίδων.
Την περασμένη μόνο εβδομάδα έγιναν δύο απολύσεις έμπειρων συντακτών στο Θέμα FM. Παρά τις διαβεβαιώσεις των νέων διαχειριστών του «Πρώτου Θέματος», απολύθηκαν η Αφροδίτη Ζούζια (!) και η Βίκυ Σιδηροπούλου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνουν και νέες απολύσεις. Τις «ειδήσεις» εξαναγκάζονται να δίνουν στα πρόσωπα που έχουν φωνή στα μικρόφωνα -οι περισσότεροι είναι στελέχη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ή του καναλιού Alpha- οι ρεπόρτερ του «Πρώτου Θέματος» χωρίς αμοιβή ή με ελάχιστη αμοιβή.
Στο Βήμα FM προαναγγέλθηκαν 45 συνολικά απολύσεις, με απίστευτες εκφράσεις από τους εκπροσώπους της διοίκησης. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «ελήφθη απόφαση να αντικατασταθείτε»!
Η διοίκηση προσφέρει δύο μισθούς μπόνους και τα χρήματα του ταμείου ανεργίας, ενώ οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν ως απόρροια της στροφής του σταθμού σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Εκτός από τους μεγαλοδημοσιογράφους του ΔΟΛ που δέχθηκαν να βγαίνουν στο μικρόφωνο έναντι μικρής αμοιβής, ο σταθμός χρησιμοποιεί όσους αμείβονται με μπλοκ έναντι 200 ευρώ για ρεπορτάζ ή εκπομπή, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και όσοι εργάζονται στο in.gr.
Ο διευθυντής του σταθμού Γιάννης Πολίτης, που έγινε αποδέκτης πολλών πιέσεων, υποστήριζε ότι δεν έχει αναλάβει ακόμη τη θέση, αλλά την περασμένη Κυριακή έδινε συνέντευξη στο «Βήμα» ως διευθυντής του Βήμα FM!
Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, όπου έγιναν τέσσερις απολύσεις έμπειρων ρεπόρτερ και συντακτών με προϋπηρεσία πολλών ετών στον σταθμό. Απολύθηκε η εργατική ρεπόρτερ Γωγώ Τέτση με 16 χρόνια δουλειάς, ο πολιτικός συντάκτης Σωτήρης Τασσόπουλος με 16 επίσης χρόνια, η παραγωγός Μαρία Τσέγκα και η Δέσποινα Πολυχρονιάδη. Ο σταθμός, σύμφωνα με εσωτερικό memo που κυκλοφόρησε, δεν διαθέτει πλέον διευθυντή, ενώ ο Μιχάλης Στάμου έγινε σύμβουλος.
Στη διευθυντική ομάδα που θα αναμορφώσει τον σταθμό επικεφαλής είναι ως «επόπτης» ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Καναλιών, και μέλος ο διευθυντής της ιδιωτικής τηλεοπτικής σχολής του ΑΝΤ1 Μ. Ισμαηλάκος. Μετά τις απολύσεις εργάζονται πλέον 16 συντάκτες και ρεπόρτερ και είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ανάγκες κάλυψης του πολιτικού ρεπορτάζ αξιοποιήθηκε από τον ΑΝΤ1 TV ο Γ. Βλαβιανός.
Οι απολύσεις θα συνεχιστούν και, σύμφωνα με όσα φημολογούνται, τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ θα δίνουν οι σπουδαστές της ιδιωτικής σχολής του καναλιού. Θυμίζουμε ότι οι σπουδαστές πληρώνουν τον ΑΝΤ1 για να «σπουδάσουν» ΜΜΕ.
Οι διευθυντές των τριών ραδιοφωνικών σταθμών εκλήθησαν την περασμένη εβδομάδα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο μεν Κ. Κιμπουρόπουλος (ΑΝΤ1 FM) προανήγγειλε ουσιαστικά «τσουνάμι» περικοπών και απολύσεων, και όχι μόνο στον ΑΝΤ1, ενώ δεν δέχθηκε καμία υποχώρηση.
Ο Γιάννης Πολίτης (ΒΗΜΑ FM) δεν πήγε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κι έτσι την περασμένη Πέμπτη έγινε γενική συνέλευση στον σταθμό. Ο Τ. Καραμήτσος (Θέμα FM) υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για τις απολύσεις! Στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ετέθη θέμα για προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα εκδόθηκε ανακοίνωση που προειδοποιεί τους συντάκτες οι οποίοι σπεύδουν να αντικαταστήσουν τους απολυμένους συναδέλφους τους ότι υπάρχει έλεγχος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Υπενθυμίζεται δηλαδή ότι «απαγορεύεται η κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τις απολύσεις με την εργασία άλλων συναδέλφων οι οποίοι εργάζονται στο ίδιο ΜΜΕ ή σε Μέσον που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, αλλά και αλλού, με ή χωρίς αμοιβή».


Σχολιάστε εδώ