Και προσφορά-δέλεαρ της Αμμοχώστου!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο των νέων διεργασιών για το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά -με υπόδειξη και των Άγγλων- ετοιμάζεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της Αμμοχώστου «ως πρώτο δέλεαρ», προκειμένου να κερδίσει επικοινωνιακά και να δώσει λαβή για πιέσεις στην ελληνική πλευρά. Θα προταθεί δηλαδή μονογραφή «αρχών τελικής λύσεως» του Κυπριακού πριν από το τέλος Ιανουαρίου, με αντάλλαγμα την επιστροφή της Αμμοχώστου ως πρώτο βήμα οριστικού διακανονισμού.
Αυτό αφήνουν να διαρρεύσει ακόμη και πηγές των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία, μαζί με κάποιους ξένους διπλωμάτες, προφανώς για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της Λευκωσίας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κάτι βεβαίως που, εάν συμβεί, θα αποτελέσει αφετηρία καταλυτικών εξελίξεων.
Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα θα προχωρήσει και σε κάποιες άλλες καθαρά επικοινωνιακές «προσφορές», που θα ενισχύσουν την αντίληψη ότι δήθεν αποφάσισε να προχωρήσει σε τελική ρύθμιση του προβλήματος το ταχύτερο.


Σχολιάστε εδώ