Ισχυρό κόμμα – Ισχυρή αντιπολίτευση – Ισχυρός Σαμαράς

Ούτε στα καλύτερά τους όνειρα οι διοργανωτές της ψηφοφορίας, αλλά και τα… άλλοτε κορυφαία στελέχη του κόμματος, δεν ανέμεναν συμμετοχή μεγαλύτερη των 350.000 στελεχών. Οι παλαιοί εκλογικοί κατάλογοι με εγγεγραμμένους «υπόπτους» της τάξεως των 400.000 όχι μόνον δεν αντιπροσώπευαν την πραγματικότητα, αλλά, όπως τονίσθηκε από γνώστη της κατάστασης, εκκαθάριση ουσιαστική δεν είχε γίνει ποτέ, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός των στελεχών αυτών είχε… ήδη αποχωρήσει για τον ΛΑΟΣ.
Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά η Νέα Δημοκρατία αποκτά σοβαρή κομματική πελατεία, ένα σώμα συμπαγές από 770.000 μέλη που κάθισαν όρθια, υπέστησαν ταλαιπωρία και όμως έκαναν αισθητή την παρουσία τους δημιουργώντας ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Ένα σκηνικό που διαμορφώνεται από τα εξής απόλυτα ορθά, ξεκάθαρα και αναμφισβήτητα συμπεράσματα:
• Πρώτον: Oι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, παρά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα τους, ελπίζουν και συσπειρώνονται, στέλνοντας ένα ηχηρό δυναμικό παρών, χωρίς να νοιάζονται εάν οι… γύρω τους, δύο μήνες μετά την πανωλεθρία τους, τούς δείχνουν με το δάκτυλο, με την έννοια ότι πιστοποιούν την κομματική τους προτίμηση ανοικτά και φανερά. Το γεγονός αποτελεί κι έναν πολιτικό τσαμπουκά απέναντι σε ένα ισχυρότατα πλειοψηφικό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.
• Δεύτερον: Ενισχύοντας το πλειοψηφικό ρεύμα με τεράστια ποσοστά προτίμησης προς τον Αντώνη Σαμαρά, διεμβολίζουν τον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς, αλλά και του ΛΑΟΣ, που έχει αρχίσει να προβληματίζεται (ήδη… τρέχει δημοσκόπηση για να καταδείξει τις επιπτώσεις της εκλογής Σαμαρά στον χώρο του ΛΑΟΣ). Διαμορφώνεται μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που εάν λειτουργήσει αμφίπλευρα θα πάρει ψήφους και από τον λεγόμενο κεντρώο – μεσαίο χώρο. «Πιεστικά» προς τον ΛΑΟΣ λειτουργούν και οι 78.000 ψήφοι του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η παραδοσιακή Δεξιά προσκαλεί με ανοικτές αγκάλες τους οπαδούς του Καρατζαφέρη.
• Τρίτον: Η μεγάλη επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά στο εσωκομματικό πεδίο είναι αναμφισβήτητη. Η διαφορά από την Ντόρα Μπακογιάννη μεγάλη, η νίκη στον πρώτο γύρο μεγαλύτερη και όλα αυτά του εξασφαλίζουν ένα πεδίο δράσης εσωκομματικό λαμπρό για να διαμορφώσει τη νέα ηγετική ομάδα. Η φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη για ορισμένους τάση είναι το «μειοψηφικό» πακέτο της Νέας Δημοκρατίας.
• Τέταρτον: H μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία Σαμαρά θέτει στο περιθώριο την παλαιά πολιτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα τους μύθους του Καραμανλισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε αποστάσεις από την πολιτική Καραμανλή χωρίς να κρατήσει αποστάσεις από τα στελέχη του Καραμανλή που ήθελαν να έλθουν κοντά του. Η συμμετοχή και όσοι τον ψήφισαν του δίνουν το πλεονέκτημα της «καθαρής» εντολής. Δεν έχει πάτρωνες και δεν στηρίζεται σε κανέναν. Η πολιτική Καραμανλή αποδοκιμάσθηκε. Κι αυτό είναι απόλυτα σαφές.
• Πέμπτον: O Σαμαράς έδωσε τέλος στο καθεστώς της «προίκας» των βουλευτών και ταυτόχρονα ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο της συμμετοχής των απλών πολιτών στα κοινά. Με απλά λόγια, κορυφαία στελέχη στήριξαν την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έφεραν και την… προίκα τους, δηλαδή τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι αγνόησαν τις προτιμήσεις τους. Η εκλογή Σαμαρά ανέδειξε τον ανεξάρτητο ρόλο των ψηφοφόρων που δεν λειτουργούν ως κοπάδι, όπου τους πάει ο βοσκός-βουλευτής που ψηφίζουν.
• Έκτον: Η τεράστια συμμετοχή του κόσμου και η εμπιστοσύνη προς τον Αντώνη Σαμαρά οδηγούν σʼ ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Έπειτα από μια ταπεινωτική ήττα, τα αντανακλαστικά του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη δυναμική, διαμορφώνοντας τη βάση εκείνη των ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να αποτελέσουν αργότερα και όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, την εναλλακτική λύση εξουσίας. Ο τόπος επιτέλους έχει αντιπολίτευση.
Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία, εάν δεν κάνει ολέθρια σφάλματα, ξεκινά πάνοπλη τον αντιπολιτευτικό της αγώνα.


Σχολιάστε εδώ