Ιδού η έκθεση Παναγόπουλου το 2005 για την ΕΡΤ

Καθώς αναμένουμε το σχέδιο του επόμενου προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, το «Π» θυμίζει τα βασικά σημεία της έκθεσης Παναγόπουλου για τον «γενικότερο ρόλο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης». Με αυτό το σχέδιο οι υπουργοί Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Αλογοσκούφης της κυβέρνησης της ΝΔ ενέκριναν τον διορισμό του στη θέση του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.
Ο κ. Παναγόπουλος παρουσίασε την ΕΡΤ με δύο πρόσωπα. «Το ένα το φωτεινό (…) Και το ”σκοτεινό” πρόσωπο της ΕΡΤ που αποτυπώνεται εύγλωττα και στο ισχύον Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας. Η αντιμετώπιση αυτών των δυσμενών οικονομικών και επιχειρησιακών καταστάσεων και δυσλειτουργιών (…) επιβάλλει μια σύγχρονη διοίκηση, με όραμα για το μέλλον και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις της». Για τον κ. Παναγόπουλο υπήρχαν πέντε άξονες:
1. Η «ανάδειξη του εταιρικού προσώπου της ΕΡΤ». «Προκειμένου η ΕΡΤ να διευρύνει την καλή βάση που διαθέτει σε αξιοπιστία αλλά και για να κερδίσει ποσοστό στις νεότερες ηλικίες της ίδιας κατηγορίας, θα πρέπει να δώσει μεγάλο βάρος στην ποικιλία και την ποιότητα του προγράμματός της. Εδώ καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η ανάδειξη όλων των πτυχών κυρίως του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού».
2. Η «διασφάλιση του ψηφιακού μέλλοντος της ΕΡΤ», καθώς «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί τη σημαντικότερη οργανωτική πρόκληση για το άμεσο μέλλον (…) Η πρόκληση της ”ψηφιακής εποχής” δεν αφορά μόνο την τεχνολογική υποδομή, αλλά κυρίως το περιεχόμενο των νέων υπηρεσιών/καναλιών, με έμφαση στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού (…) Παράλληλα, δημιουργεί νέα επιχειρηματικά πεδία για την εταιρεία, καθώς μπορεί να παράγει προγράμματα που ικανοποιούν στοχευμένα κοινά, αυξάνοντας τη διεισδυτικότητα και τα έσοδά της».
3. Η «οικονομική επιβίωση της ΕΡΤ» με «πολλές παράλληλες, αλλά συγχρονισμένες δράσεις». «Η διοίκηση της εταιρείας οφείλει, σε συνεργασία με τους εργαζομένους, να αναζητήσει τις ενδεδειγμένες λύσεις για την καλύτερη εσωτερική οργάνωση της εταιρείας και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της, να τυποποιήσει τις διαδικασίες με τις οποίες κινείται εσωτερικά αλλά και στην αγορά. Η διοίκηση θα πρέπει να διαχειρίζεται τα οικονομικά της με σύνεση και διαφάνεια και να αναζητεί κατάλληλους τρόπους χρηματοδότησης -πέραν του ανταποδοτικού τέλους- για να εκπληρώνει την αποστολή της»
4. Η λειτουργία στο «ανταγωνιστικό περιβάλλον». Εκτιμώντας ότι «τα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζουν τα επαναλαμβανόμενα με την ίδια σταθερότητα χαμηλής ποικιλίας προγράμματα, που η ποιότητά τους έχει υπαγορευθεί από αμφισβητούμενα, πλέον, εμπορικά κίνητρα», η ΕΡΤ «πρέπει να αντιδράσει στις απαιτήσεις τού συχνά χωρίς αρχές ανταγωνισμού και να επιζήσει στην αγορά» με «κατευθυντήριες γραμμές» την «αποσαφήνιση του χώρου της στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο» και τη «διατήρηση της ισορροπίας στο πρόγραμμά της έναντι της αναγκαιότητας να εξασφαλίσει εντυπωσιακά ποσοστά τηλεθέασης. (…).
5. Η «προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου της ΕΡΤ» με την έγκριση ενός πλαισίου που «θα επιτρέψει στην εταιρεία να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον προβλέψιμο για ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, προσδιορίζοντας με σαφήνεια τον ορισμό του δημόσιου αγαθού που προσφέρει η ΕΡΤ».
(Όλη η 8σέλιδη έκθεση του Χρ. Παναγόπουλου για την ΕΡΤ δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση των Τυπολογιών www.typologies.gr).


Σχολιάστε εδώ