Η νέα ΕΡΤ

Η ΕΡΤ πρέπει να δίνει λογαριασμό: Η κρατική ραδιοτηλεόραση στηρίζεται στο ανταποδοτικό τέλος. Σε εποχή κρίσης, το σταθερό έσοδο των 299 εκατ. ευρώ τον χρόνο (4,24 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό) είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν νοείται η εταιρεία να παραμένει ζημιογόνος και να μην υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας επιτροπής που θα ελέγχει την οικονομική πορεία της εταιρείας, παράλληλα με την υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων της διοίκησης, όπως και των χωριστών λογαριασμών (έσοδα από το τέλος, έσοδα από την αγορά).
Η ΕΡΤ πρέπει να έχει νέο νομικό πλαίσιο: Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε διαβούλευση για το νέο νομικό καθεστώς, με άξονα την έκρηξη της ψηφιακής τεχνολογίας που θα διέπει την ΕΡΤ, αφού ο νόμος (1730/87) με τον οποίο λειτουργεί ψηφίστηκε προ της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί και η σχέση της με την αγορά (π.χ. διεκδίκηση αθλητικών δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας ανταποδοτικό τέλος, απορρόφηση διαφήμισης).
Η ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει εταιρικό σχήμα: Το σημερινό σχήμα με τις Γενικές Διευθύνσεις είναι αναχρονιστικό και η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε
όμιλο και να εντάξει σε αυτόν και την ΕΡΤ3. Το προφανές είναι πως κάθε ΜΜΕ πρέπει να έχει τη δική του εταιρεία και η
ΕΡΤ ΑΕ να είναι η μητρική.
Η ΕΡΤ πρέπει να αναθεωρήσει το κόστος λειτουργίας της: Δεν νοείται το εργασιακό κόστος να ανέρχεται στο 54,21% των εσόδων και να εργάζονται μόνο οι συμβασιούχοι. Όσοι δεν εργάζονται, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί, θα πρέπει να απομακρύνονται.
Η ΕΡΤ πρέπει να υποστηρίζει την ελληνική παραγωγή: Η ΕΡΤ πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, παράγοντας περιεχόμενο για την παιδεία και την εκπαίδευση.
Η ΕΡΤ και η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουν διεθνή τηλεοπτική παρουσία: Η δημιουργία ενός σοβαρού δορυφορικού καναλιού, με ειδήσεις στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στην αραβική γλώσσα, είναι επιτακτική ανάγκη.
Η ΕΡΤ πρέπει να γίνει ψηφιακή: Τα βήματα που έγιναν στην ψηφιακή τεχνολογία και στην ανάδειξη του αρχείου της ΕΡΤ πρέπει να επιταχυνθούν.
Η ΕΡΤ δεν χρειάζεται μόνο ένα πρόσωπο. Χρειάζεται σχέδιο.


Σχολιάστε εδώ