Η ιστορία γράφτηκε πριν από… την εκλογή

Αν τα στοιχεία αυτά τα είχαν οι Νεοδημοκράτες και στις εθνικές εκλογές, δύο μήνες πριν, ίσως να μην έχαναν! Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε οπαδούς της «γαλάζιας» παράταξης να θέλουν τόσο πολύ να ψηφίσουν. Να έχουν τόσο πάθος για την επιλογή τους. Να μην τους νοιάζει αν έκαναν μισή ή και μία ώρα στην ουρά. Είδαμε ψηφοφόρους οι οποίοι πήγαν δύο και τρεις φορές στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, γιατί την πρώτη και τη δεύτερη φορά είχε κόσμο και θα καθυστερούσαν πολύ! Αυτή ακριβώς η μεγάλη προσέλευση και αυτό το πάθος ήταν που έδωσαν τη νίκη στον Σαμαρά.
Ο Αντώνης πάντως είχε δουλέψει καλά στον Πειραιά. Είχε κάνει επαφές και είχε αποφασίσει με ποιους θα δούλευε, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Οι κινήσεις αυτές «του βγήκαν», τον… πήγε το γενικότερο κλίμα και κέρδισε πανηγυρικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα τμήματα του Πειραιά «πήρε κεφάλι», εκτός από δύο: Εκείνα που έλεγχε σκληρός πυρήνας υποστηρικτών της Ντόρας, οι οποίοι πάντως αύριο δεν αποκλείεται να βρεθούν σε άλλο… μετερίζι. Άλλωστε η κάθε παράταξη, ανεξαρτήτως αρχηγού, χρειάζεται ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν εκλογές και να φέρνουν ψήφους…
Αλλά και το ότι έσπευσε να χρησιμοποιήσει Πειραιώτη στη νευραλγική θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, λέει πολλά. Και κυρίως ότι γνωρίζει να επιλέγει και να συγκεντρώνει τα καλύτερα στελέχη κάθε περιοχής. Ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, αν και έχει χρόνια που έχει φύγει από την πόλη, υπήρξε από τους βασικούς συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» και άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και σοβαρές γνώσεις. Διατηρεί παλαιά φιλία με τον Σαμαρά και γνωρίζονται πολύ καλά εδώ και χρόνια. Το ότι ο νέος αρχηγός έσπευσε να τον αξιοποιήσει αμέσως (σ.σ.: εκεί που άλλοι που τον γνώριζαν πιο πολύ τον απέφευγαν επιμελώς, προφανώς γιατί υπέκυπταν σε πιέσεις), φανερώνει πως ο Σαμαράς δεν έχει βαρίδια ή δεν τα λογαριάζει, ακόμα και αν υπάρχουν.
Βέβαια η πόλωση ήταν τέτοια που δεν έλειψαν και οι ακρότητες μεταξύ των οπαδών των δύο υποψηφίων. Κάποιοι του Σαμαρά έλεγαν σε άλλους Νεοδημοκράτες, που είχαν εκδηλωθεί υπέρ της Ντόρας, ότι… τελείωσαν πολιτικά και άλλα παρόμοια, αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα γρήγορα εκτονώθηκαν. Το αποτέλεσμα άλλωστε ήταν τόσο καθαρό που δεν άφηνε περιθώρια για μεγαλύτερες κόντρες. Παρουσιάστηκε μια νέα πολιτική πραγματικότητα και την αποδέχθηκαν όλοι.
Ωστόσο τις… αψιμαχίες που είδαμε το Σαββατοκύριακο πριν από τις εκλογές, όταν άνθρωποι του Μελά είχαν… ξεμοναχιάσει την Καίτη Σαλπέα, από τις πιο δραστήριες υποστηρίκτριες του Σαμαρά και την έβριζαν χυδαιότατα, όπως και την παρουσία του Μιχαλολιάκου (σε αντιδιαστολή) την Κυριακή στο ΚΑΠΗ του Προφήτη Ηλία, που έλεγε ότι θα βγει με 80% ο Σαμαράς με τρόπο που προκαλούσε, δεν μπορούμε να μην τις αναφέρουμε. Τόσο ενόχλησε ο Μιχαλολιάκος με τις προβλέψεις του, που ο Μπουγάς δεν άντεξε και του φώναξε: «Είσαι κόπανος»! Επίσης ήρθαν στα χέρια στα Μανιάτικα ο γιος του τέως βουλευτή Μελά με τον διαμερισματικό σύμβουλο Σαράντο Ευσταθόπουλο.
Τη Δευτέρα το πρωί ο Μιχαλολιάκος, ο Μανωλάκος, ο Γ. Βοϊδονικόλας, ο Κάρλες, η Αλυγιζάκη, η Σαρρή δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους. Όπως και την Κυριακή δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους. Μάλιστα ο Κυριάκος Μανωλάκος ακούστηκε πολλές φορές να λέει: «Εμείς στη Μάνη λέμε πως όλα μπορεί να ξεπεραστούν, εκτός από την αχαριστία». Τι να εννοούσε άραγε;
Από τα… ορφανά της Ντόρας θα ξεχωρίσουμε τον Π. Μαντούβαλο που είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για επιστροφή στη ΝΔ στην εκλογή της. Τώρα τα πράγματα ξαναγίνονται δύσκολα, καθώς είναι σε εξέλιξη και η δικαστική περιπέτεια που έχει, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης και κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγηθεί. Πάντως εκείνο που διατυμπάνιζε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ότι θα κατέβει για δήμαρχος στον Πειραιά, μάλλον το βλέπουμε να… ξεθωριάζει…
Βέβαια το θέμα των δημοτικών εκλογών έχει ακόμα… πολύ δρόμο και θα διαμορφωθούν πολλές φορές οι συνθήκες γι’ αυτές. Η τοποθέτηση βέβαια του Μιχαλολιάκου ως γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ από τον Σαμαρά θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, αλλά και πολλές παρενέργειες στον Πειραιά. Γι’ αυτό όμως θα μιλήσουμε την επόμενη Κυριακή.
Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι καλές σχέσεις με τον Σαμαρά έχουν και υπάλληλοι του δήμου που δεν αποκλείεται να… μεταπηδήσουν σε ανάλογες θέσεις στη Ρηγίλλης…
Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι η έκπληξη που ένιωσαν όσοι δεν γνώριζαν ότι θα ερχόταν την Κυριακή στον Πειραιά η Ντόρα. Εκείνοι που το γνώριζαν πάντως είχαν ετοιμάσει εντυπωσιακή υποδοχή, στην οποία πρωτοστάτησαν ο Τ. Μελάς, ο Π. Μαντούβαλος, ο Σπ. Σπυρίδων, ο Μ. Κουλιζάκος, ο Ν. Μουσελίνης, ο Γ. Κρητικός, ο Χ. Παπάκης κ.λπ.
Για την… ιστορία να αναφέρουμε ότι στα εκλογικά τμήματα του Πειραιά είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Στο 1482 Σαμαράς 401 ψήφοι, Ντόρα 282 ψήφοι, στο 1483 Σαμαράς 413, Ντόρα 314, στο 1484 Σαμαράς 153, Ντόρα 556, στο 1485 Σαμαράς 407, Ντόρα 261, στο 1487 Σαμαράς 408, Ντόρα 378, στο 1488 Σαμαράς 167, Ντόρα 117, στο 1489 Σαμαράς 477, Ντόρα 242, στο 1490 Σαμαράς 237, Ντόρα 181, στο 1491 Σαμαράς 194, Ντόρα 155, στο 1492 Σαμαράς 328, Ντόρα 302, στο 1493 Σαμαράς 341, Ντόρα 187, στο 1494 Σαμαράς 138, Ντόρα 281, στο 1495 Σαμαράς 344, Ντόρα 266, στο 1496 Σαμαράς 234, Ντόρα 175, στο 1497 Σαμαράς 344, Ντόρα 266.
Στα νησιά η Ντόρα είχε την υπεροχή κι αυτό οφείλεται ίσως στον Σπ. Σπυρίδων που ελέγχει πολύ κόσμο σε αυτά. Μόνο στην Ύδρα, όπου πήρε 83 ψήφους έναντι 81 της Ντόρας, και στον Γαλατά, όπου πήρε 225 έναντι 152 της Ντόρας, βγήκε πρώτος ο Σαμαράς. Στα Μέθανα η Ντόρα πήρε 86 ψήφους έναντι 54 του Σαμαρά, στην Αίγινα πήρε 309 έναντι 245 και στην Κυψέλη Αίγινας 157 έναντι 115, στις Σπέτσες και στον Πόρο 213 έναντι 14!
Συνολικά στην Αʼ Πειραιά και τα νησιά ο Σαμαράς πήρε 6.142 ψήφους και η Ντόρα 5.567.


Σχολιάστε εδώ