Ευτυχώς που έχουμε Πρόεδρο τον Κάρολο Παπούλια

Όταν το 2005 προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας, είχα ακούσει από πολλούς συνομιλητές μου σχόλια και γκρίνιες, ιδίως από Νεοδημοκράτες, όπως: «Δεν υπάρχει ένας της δικής μας παρατάξεως, ή έστω κεντροδεξιός, να προτείνει ο Καραμανλής;» ή «δεν έχει ένα αξιόλογο η δική μας παράταξη, αλλά ψάχνουμε αλλού;». Τότε το μόνο επιχείρημα που μπορούσα να αντιτάξω για να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του Κάρολου, που γνώριζα ως συναθλητή μου στο βόλεϊ, ήταν το αν θεωρούσαν καταλληλότερο κάποιον άλλο από τα ονόματα που ακούγονταν τότε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και η απάντηση ήταν «ΟΧΙ».
Σήμερα όμως μπορώ, μετά τα τόσα χρόνια της Προεδρίας του, να πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένος. Επειδή λοιπόν πολύ ανησυχούμε για τα εθνικά μας θέματα, που τα θεωρούμε πολύ σπουδαιότερα από όλα τα θέματα ή προβλήματα που βασανίζουν την Ελλάδα μας, ακόμη και από το οικονομικό, λέω και υποστηρίζω με έμφαση. «Ευτυχώς που έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια». Γιατί οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες και αμετάβλητες για τα εθνικά μας, η φρασεολογία του ξεκάθαρη και κατηγορηματική σε ό,τι αφορά Σκόπια και Τουρκία και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
Τα γράφω αυτά με αφορμή την επίσκεψή του στη Σλοβενία, όταν ο Σλοβένος Πρόεδρος, γνωστός υπέρμαχος των θέσεων των Σκοπίων, υποστήριξε τη μεθόδευση του ονόματος με απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών και μεσολάβηση τρίτων, προφανώς π.χ. της Ε.Ε., ο έλληνας Πρόεδρος στην αντιφώνησή του ξεκαθάρισε τη θέση του –και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία– λέγοντας: «Θέλω να καταστήσω γνωστό και απολύτως σαφές από εδώ, στη Σλοβενία, ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει από την Αθήνα. Για την ακρίβεια όρος είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».
Μίλησε όμως και για την Τουρκία. Ότι η πορεία της προς την ΕΕ «δεν μπορεί να συνεχισθεί αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις». Εύγε Πρόεδρε, γιατί συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για τον υπέρτατο αγώνα, που είναι η πατρίδα.
Δρ. Θεόδωρος Ανδρεάκος
Ομότιμος Καθηγητής


Σχολιάστε εδώ