ΕΝΙΣΧΥΜEΝΟΣ Ο ΠΑΠΟYΛΙΑΣ
Δεν έχουν έτσι άδικο όσοι πιστεύουν πως η νίκη Σαμαρά έναντι της Ντ. Μπακογιάννη είναι και μια ήττα απόψεων και θέσεων φιλοαμερικανικών και φιλοατλαντικών.
Μεταξύ όσων αισθάνονται ότι ενισχύονται απ’ την εκλογή του Αντ. Σαμαρά, πρώτος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας, ο οποίος έχει και εκφράζει παγίως και διαχρονικά πατριωτικές απόψεις, πιστός πάντα στη γραμμή του Α. Παπανδρέου.
Μάλιστα έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι μετά την εκλογή Σαμαρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις απόψεις του τις εκφράζει σε «υψηλότερους τόνους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τσεχία ο Κάρ. Παπούλιας με παρρησία εκφράστηκε επί της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ θίγοντας ένα ζήτημα εξαιρετικά επίκαιρο. Και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή
ενταξιακή διαδικασία που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της Άγκυρας. Εάν, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές». Πρόκειται για μια «προχωρημένη» τοποθέτηση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (είχε προηγηθεί απάντηση του τσέχου Προέδρου Β. Κλάους, ο οποίος έτσι κι αλλιώς εξέφρασε την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ) ο Κάρ. Παπούλιας τόνισε:
«Για την οποιαδήποτε διεύρυνση πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ. Και θέλω να συμπληρώσω ότι για καμία υποψήφια χώρα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις».
Είναι γεγονός λοιπόν ότι με την εκλογή Σαμαρά τείνει να διαμορφωθεί ένα ντε φάκτο «μέτωπο θέσεων και αρχών» σχετικά με τα εθνικά θέματα. Δεν είναι άσχετη με την παραπάνω εκτίμηση, το αντίθετο μάλιστα, η θερμότατη ανταπόκριση του Μίκη Θεοδωράκη στην εκλογή Σαμαρά, με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι «συναντιούνται» και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στην αντίθεσή τους στο Σχέδιο Ανάν.
Για το ίδιο ζήτημα, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σε σεμινάριο εξωτερικής πολιτικής που οργάνωσε ο Πολιτικός Όμιλος για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι «η Ελλάδα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και ξεπερνώντας τα φοβικά της σύνδρομα να πει όχι στην ένταξη της Τουρκίας, εκτός αν η Τουρκία αποσύρει τώρα τα στρατεύματά της και τους εποίκους απ’ την Κύπρο και αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και η κυβέρνηση δείχνει να προσαρμόζεται σε αυτά τα νέα δεδομένα.
Για παράδειγμα, αφήνει ανοιχτό το τι θα κάνει κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Πάντως ξένισε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα σε συνέντευξη στη ΝΕΤ, όπου είπε ότι «η κύρια διαφορά» (και όχι η μοναδική) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας…
Απ’ την άλλη είναι θετική η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας θα τοποθετηθεί κάποια στιγμή τούρκος διοικητής, όπως είχε αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση…
Μίκης: Συμπίπτουμε με Σαμαρά για Σκόπια και Κυπριακό
Ο Μίκης Θοδωράκης, απαντώντας σε όλους εκείνους που εξέφρασαν απορία για τη θερμότατη δήλωση που έκανε για την εκλογή του Αντ. Σαμαρά, υπογράμμισε:
«Στη σημερινή εποχή η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους λόγω της παγκοσμιοποίησης, της οποίας κύριοι στόχοι μεταξύ άλλων είναι ο αφελληνισμός μας, καθώς και η εξάλειψη της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Πρωταρχική μας επιδίωξη επομένως θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας συνείδησης και η καλλιέργεια του πατριωτισμού.
Δύο κομβικά προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξαν:
α) το θέμα των Σκοπίων, στο οποίο τουλάχιστον σε μας τους Έλληνες δεν επιτρέπεται να τα αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα “Μακεδονία”, εφ’ όσον σεβόμαστε την ιστορία μας και τον ίδιο τον εαυτό μας ως Έθνος ζωντανό και υπερήφανο.
β) η στάση μας στο Σχέδιο Ανάν χθες, σήμερα και αύριο, προκειμένου να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία, την πρόοδο και ευημερία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει οι ίδιοι ελεύθερα και κυριαρχικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Σ’ αυτά τα δύο ζωτικά προβλήματα οι απόψεις μου συνέπεσαν πλήρως (για το πρώτο ήδη από το 1991) με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τη νέα του θέση αποτελεί για όσους σκέπτονται
όπως εγώ, ισχυρή ενίσχυση και ελπίδα.
Αθήνα, 2.12.2009
Μίκης Θεοδωράκης»